Schaaktafels in IJsselstein feestelijk geopend

In aanwezigheid van geestelijk vader Jesus Medina Molina, de wethouder van onder andere de openbare ruimte (Peter Bekker) en afgevaardigden van sponsors Rabobank en het Roest Crollius Fonds werd door initiatiefnemer Hans Weerdenburg, voorzitter van plaatselijke schaakvereniging Het Kasteel, de ingebruikname van drie schaak (en dam!) tafels officieel geopend.

 

De zondagmiddag bracht mooi weer en de ruime opkomst van niet alleen schakers maar ook buurtbewoners garandeerde eigenlijk bij voorbaat al een succes. En dat werd het zeker! Het Kloosterplantsoen biedt een prachtig onderdak en de aansluiting van schaaktafels bij een natuurspeeltuin past perfect in een wijk die bestaat uit kleinere ‘arbeidershuisjes’ en nieuwere (en grotere) gezinswoningen.

Als presentator mocht ik de opening aan elkaar praten dus ik had me goed verdiept in het werk van Jesus. Het waarom van het plaatsen van schaaktafels en het gewenste gebruik werd door hem aan het publiek helder uitgelegd. Een schaaktafel begint met een lokaal idee. Het zorgt, door te dienen als openbare ontmoetingsplek, voor verbinding in de samenleving. Schakers en toevallige passanten die de schaakkunst niet machtig zijn, maken kennis met het spel én elkaar. Ook benadrukte Jesus dat het belangrijk is om eerst te kijken naar wie er gebruik van de tafels gaat maken alvorens de tafels te bestellen en de gemeente te benaderen. En als er eenmaal tafels geplaatst zijn, houdt het natuurlijk niet op. Initiatiefnemers dienen wel te zorgen voor een blijvende aandacht voor de tafels in de vorm van bijvoorbeeld workshops en netwerkborrels. Na Jesus deed wethouder Bekker een kort boekje open over de plaatsing van de tafels en de belangrijke rol van Hans in deze. Zijn niet aflatende energie heeft er uiteindelijk zeker mede voor gezorgd dat de tafels zijn geplaatst.

En toen was het tijd voor de officiële plichtplegingen. De twee jongste leden van de schaakvereniging mochten een lint doorknippen; van dit plaatje werden uiteraard vele foto’s genomen:

Ondertussen stond GM Jan Werle zich al enige tijd op te warmen voor een krachtmeting met 25 schakers van diverse pluimage. Piepjonge tot vergevorderde schakers in de tachtig namen plaats naast jeugd- en clubkampioenen, maar ook dammers die een aardig potje konden schaken. Het eerste rondje liep nog soepel en zelfs de wethouder, die toegaf al tien jaar niet meer te hebben geschaakt, hield het lang vol.

Maar zoals verwacht mocht worden begonnen na een uurtje de eerste punten aan Jan toe te vallen. Geduldig en vriendelijk legde hij de vele tegenstanders uit waar het mis ging en ook een grapje tussendoor werd door hem gewaardeerd en soms raak gecounterd. Uiteindelijk hield Colijn Wakkee, clubkampioen van buurclub De Lekstroom, het van alle spelers het langste vol. Hij hield, net Lars Klomp van de organiserende vereniging en ikzelf eerder in de middag, stand en bemachtigde een mooie remise.

Iets na vijf uur, toen alleen de deejay, die de hele middag in de volle zon de muzikale omlijsting had verzorgd (respect!!), nog puf had, werden er bedankjes uitgewisseld waarbij ook Hans nog een speciaal cadeau mocht ontvangen. Hopelijk vormt deze middag het begin van vele schaakontmoetingen in het Kloosterplantsoen.

Over Jeroen Schuil

Voormalig voorzitter van de SGS en het Schaakgenootschap Amersfoort. In een verder verleden redactielid bij SC Groningen en bestuurslid bij HWP Haarlem. Thans toernooidirecteur NK Schaken en bestuurslid bij het Denksport Centrum Amersfoort.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.