Het WK 1935 (‘revisited’)

Het is dit jaar 85 jaar geleden dat Max Euwe wereldkampioen werd en dat gaan we vieren!

Het Max Euwe Centrum gaat wekelijks een aflevering uitzenden waarin de partijen van die week besproken worden. Niet alleen de schaaktechnische hoogtepunten, maar ook de verhalen, foto’s en anekdotes komen aan bod. Zo proberen we de sfeer van 1935 terug te halen.

De afleveringen worden elke zondag om 12.00 uur geplaatst op het YouTube-kanaal van het MEC. Op onze website (www.maxeuwe.nl ) komt een link te staan.

Paul van der Sterren presenteert de afleveringen. Ezio Lucke en Tess van Duijvenbode dragen zorg voor de opnames en montage. Eric de Winter en Evert-Jan Straat deden de research. Eddy Sibbing coördineert het geheel.

Aanstaande zondag is vanaf 12.00 uur de eerste aflevering te zien!

11 Reacties

 1. Avatar
  wimw 03 oktober 2020

  Een heel mooi initiatief van het MEC. Ik ga er vanuit dat de foto de huldiging laat zien op het Amsterdams meisjeslyceum, waar Euwe wiskundeleraar was en waar soms ook gespeeld werd.

  • Avatar
   Eric César 04 oktober 2020

   Inderdaad: vreselijk die muziek terwijl Van der Sterren aan het woord is! Waaraan hebben wij die geluidsterreur toch te danken? Het journaal op de radio beluister ik al jaren niet meer vanwege die irritante roffeltjes, blopjes en bliepjes op de achtergrond.

   Hoe benieuwd ik ook ben naar deze reportage, na anderhalve minuut heb ik het af moeten zetten. Dit is onverdraaglijk. Oproep aan het MEC: prima initiatief, maar graag ook een versie zonder die gehoormarteling!

  • Avatar
   Ludo Tolhuizen 04 oktober 2020

   Prima initiatief, maar ik kan vd Sterren niet verstaan door dat muziekje.

  • Avatar
   Peter Huisman 05 oktober 2020

   Dat heb ik ook met Eurosport! Zit ik lekker reclames te kijken, worden die steeds onderbroken door allerlei wielrenners…

   • Avatar
    Bert Uneken 06 oktober 2020

    Nou, niet overdrijven, hoor! Die onderbrekingen zijn maar heel soms en duren nooit lang! 😉

     

 2. Avatar
  wimw 05 oktober 2020

  De presentatie van Paul van der Sterren was interessant om te volgen. Hij zegt dat Euwe in de opening een foutje maakte en ik had dat graag ook uitgelegd gezien. Aan de andere kant is het moment dat hij de partij oppakt veelzeggend. Toch heb ik het toernooiboek er bij gehaald en de zet van zwart die bedoeld wordt is waarschijnlijk 13….Le7. Aljechin schrijft in het toernooiboek. Merkwaardigerwijze brengt deze plausibele ontwikkelingszet zwart in het nadeel. In verhouding was 13…f6 beter om 1. de loper nog even de keuze te laten tussen de velden b4 en e7 en 2. om door een verdere dekking van het paard de dame meer bewegingsvrijheid te geven. Ik weet niet of deze analyse stand houdt bij de nieuwste engines, maar ik vond het wel leuk hier naar te kijken. www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1013093:

  • Avatar
   Henk Smout 05 oktober 2020

   “Aljechin, die kon pas schaken!” aldus de aangetrouwde oom van wie ik me niet herinner of ik ooit van hem heb kunnen winnen, hij van mij in ieder geval wel en vaak ook!

   Juist chessgames.com biedt onder de notatie op de regel boven ‘Kibitzer’s Corner‘ de mogelijkheid “A computer annotated score of this game is available (click here)”.

   Je kunt ook per zet rechts onder de notatie ENGINE aanklikken. Zowel na de 12de zet van Zwart als na de 13de en 11de van Wit wordt 13… f6 aangegeven, na de 11de van Zwart 13… Da5. Het is niet zo dat die analyses het einde van alle wijsheid zijn!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.