Carlsen bijt in het zand na 125 partijen ongeslagen te zijn gebleven

Zoals u wellicht gezien heeft, is in het Noorse Stavanger weer eens een ‘gewoon’ schaaktoernooi bezig. De spelers bestrijden elkaar gelukkig weer op een normaal bord. Er zijn voldoende coronamaatregelen getroffen om dit Altibox Norway Chess van start te kunnen laten gaan.

Alle deelnemers van Norway Chess (foto Lennart Ootes)

Behalve wereldkampioen Magnus Carlsen is ook de nummer twee van de wereld, de Amerikaan Fabiano Caruana van de partij. Daarnaast nog de Armeniër Levon Aronian, de Pool Jan-Krzysztof Duda, het Iraanse fenomeen Alizera Firouzja en het Noorse talent Aryan Tari.

Alle deelnemers spelen een dubbelrondige zeskamp. Mocht een partij in remise eindigen, dan volgt er onmiddellijk daarop een Armageddon-vluggertje om te bepalen wie toch aan de goede kant van deze puntendeling komt te zitten.

Zaterdag 10 oktober was een historische dag. Op dat moment kwam er een einde aan een ongelooflijk record dat Magnus Carlsen heeft gevestigd. Hij is namelijk sinds 31 juli 2018 in maar liefst 125 partijen met het klassieke tempo ongeslagen gebleven. In die serie won hij 44 partijen en speelde dus in 81 partijen remise.

De confrontatie Duda – Carlsen (foto Lennart Ootes)

Gisteren was het de Pool Duda die daar een einde aan maakte. In een turbulente partij, waarin Carlsen met zwart probeerde ijzer met handen te breken, kreeg hij het deksel op zijn neus. Het kwaliteitsoffer dat hij bracht was nog wel correct maar toen hij even later niet goed verder ging, moest hij meer materiaal offeren om te proberen compensatie te krijgen. Die compensatie kwam niet echt van de grond. De Pool bleef koelbloedig verdedigen en tikte de partij heel degelijk uit. Dat hij het gewaagd had om de wereldkampioen van zijn mooie serie af te brengen, moest hij overigens wel bekopen met een gevoelige nederlaag vandaag. Want na de eerste cyclus is de tweede vandaag van start gegaan en dat betekende dat de spelers elkaar in de omgekeerde volgorde met de andere kleur te bestrijden kregen. In slechts 26 zetjes werd Duda van het bord gekegeld door een ontketende Carlsen die daarmee wraak nam op de nederlaag van gisteren. Ik heb deze twee partijen van commentaar voorzien:

De tussenstand na 6 ronden is nu:

Alle partijen tot dusver:

 

Zelfs de NOS bracht nog een bericht over dit opmerkelijke resultaat:

nos.nl/artikel/2351865-na-125-ongeslagen-partijen-eindigt-recordreeks-van-wereldkampioen-carlsen.html

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

 1. Avatar
  wimw 12 oktober 2020

  Fijn dat aan dit toptoernooi in Noorwegen aandacht wordt geschonken. Mijn informatie is dat Giri ook uitgenodigd was, maar naar verluidt vanwege het corona-risico heeft afgezegd en dat Duda zijn vervanger is. In die zin is het wel apart dat juist Duda aan Carlsen zijn eerste nederlaag toebrengt na 125 partijen.

  • Avatar
   Peter Huisman 12 oktober 2020

   Dat is inderdaad opmerkelijk. Ook frappant dat Carlsen net eindelijk weer eens van Caruana had gewonnen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.