Afsluiten met een knaller

Afgelopen zondag vond alweer de derde GC zondag Team Battle plaats sinds de hervatting. Na de voorgaande twee wedstrijden wat onderbezet te zijn geweest, konden we nu met de Amsterdam Berserkers vrij compleet ten strijde trekken.

Voor velen zal Amsterdam Berserkers wat onbekend klinken; de enige competities waaraan we tot dusverre hebben meegedaan zijn de zondag Team Battles. We zijn een groep vrienden die in de staart van het vorige seizoen een club hebben opgericht. Wanneer deze doorgang kunnen vinden, zullen we dit schaakseizoen ook gaan uitkomen in de KNSB- en Bekercompetitie. Maar, zoals de naam al suggereert, ook grote liefhebbers van snelschaak. Het initiatief door Govert om de Team Battles op te starten is dan natuurlijk een prachtige manier om leuk en gezellig met het team te ouwehoeren en toch ook competitief te gaan snelschaken.

Nu de studies en banen weer volop aan de gang zijn, blijkt het lastig om wekelijks met een opkomst van 10 aanwezig te zijn voor een club met even zo veel leden. Vandaar dat we er voor gekozen hadden om nog een keer zo voltallig mogelijk op te komen. Wanneer dan ook slechte stellingen regelmatig niet verloren worden kan het zo gebeuren dat je bovenaan eindigt. Hieronder een greep uit voorgekomen stellingen ter illustratie.

Bart heeft vaak mooie aanvalspotjes. Combineer dat met zijn tactische vaardigheid en dan kan je zo een stelling krijgen die vakkundig afgerond wordt. Prachtig gespeeld Bart!

Minder dodelijk lijken de combinaties bij Vincent. Maar schijn bedriegt hier vaak. In een moordend tempo worden tegenstanders in onprettige eindspelen geloodst, waar mooie posities voor de eigen stukken gevonden worden. Wanneer in grote tijdnood materiaal gewonnen lijkt te kunnen worden krijgt de zwartspeler hier de deksel toch op de neus.

Op het bord bij onze Alapin94 gebeurt altijd veel. Voeg daar het snelschaak-element aan toe en de onoverzichtelijke complicaties zijn compleet. Dat dit samen met een sterke tactische intuïtie tot dodelijke combinaties kan leiden is bij de interne snelschaakmatches wel bekend. Ook bij de Team Battles zijn hier veel voorbeelden van te vinden. Deze keer resulteerde het ook in een prachtige tweede plek. Hier een voorbeeld, maar andere potjes zijn ook zeker het naspelen waard.

Bij mezelf herken ik vooral de complicaties achter het bord. Regelmatig komen er dan ook mooie stellingen op het bord, maar met snelschaken is een foutje al snel gemaakt. In onderstaande stelling mis ik een prachtige mogelijkheid om de partij snel te beslissen.

Mijn broertje heeft wat dat betreft rustigere en meer gestroomlijnde potjes. In een positioneel goed opgebouwde partij pak hij hier de mogelijkheid om de koningsstelling te openen met beide handen aan.

Maar tot nu toe klinkt de naam Berserkers toch wat raar? Na verwoede pogingen om in de eerste paar Team Battles een substantieel percentage te “berserken” (jezelf de helft van de tijd geven tegen een lichte puntenbeloning bij winst), bleek het toch wel erg lastig om op hoog niveau weerstand te kunnen bieden. Groot nadeel is namelijk dat naast de helft van de starttijd ook je gehele incrementele komt te vervallen. Gelukkig wordt de eer dan nog hoog gehouden door onze Jasel, die wel de helft van zijn partijen heeft geberserkt. Vanuit Aruba liet hij zien wat hij in huis heeft en heeft zich knap naar een derde plaats geschaakt. Met een verbruik van slechts 15 seconden bereikte hij de volgende stelling die hij nauwkeurig afmaakte.

Onze karnemelk01 speelt sterk en actief schaak. Wanneer hij dan ook tegen een gerokeerde koning mag spelen die wat van zijn vertrouwde beschermende pionnetjes mist, is hij er als de kippen bij om hier gebruik van de maken.

En dan onze belangrijkste spil van de club, onze voorzitter. Dat hij een goed beeld heeft van hoe alles in elkaar steekt laat hij ook inde volgende partij zien. Ogenschijnlijk eenvoudig lijkt het hoe de zwakte gelokaliseerd en onder vuur genomen wordt, waarna de overgebleven stelling als een kaartenhuis in elkaar stort.

Supersub en vader Fer heeft naast een komische naam vol zelfspot ook al vaak laten zien handig te snelschaken. Meerdere malen was hij de redder in nood die ons net van de degradatie kon behoeden. Ook deze keer kon hij een mooie scalp pakken.

Tenslotte zouden we de eerste plaats nooit behaald hebben zonder onze absolute topper Miguoel. Ook zondag liet hij zien dat een hoge rating niet toevallig komt. Na een verliespartij in de eerste ronde wist hij alle volgende 17(!) partijen te winnen tegen stuk voor stuk directe concurrenten en daarmee een verdiende eerste plaats te bereiken. In een zeer hoog tempo maakt hij ontzettend weinig fouten, heeft elke zet een goed plan en worden tactische mogelijkheden doeltreffend benut. Hier is het in een ongebalanceerde materiaalverhouding de zwakke positie van de zwarte koning die de doorslag geeft.

Zoals gezegd zullen we er de komende periode niet bij zijn, maar dat is zeker niet wegens gebrek aan plezier en enkele berserkers zullen dan ook bijven meedoen met hun oude cluppies. Wanneer de agenda’s het gaan toelaten kunnen we er zo weer bij zijn. Bedankt aan iedereen die de Team Battles mogelijk heeft gemaakt! Teamgenoten, tegenstanders en in het bijzonder Govert. Ga zo door!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.