Het beste van de clubsites (4): nog meer recordkampioenen – update

Update 25102020: een over het hoofd geziene tip en eentje uit de reacties toegevoegd

Ik was aardig in mijn nopjes met de vorige editie: veel reacties, zowel via Schaaksite als per mail. Het resultaat is dat er nog veel meer recordkampioenen zijn opgedoken, zoveel dat er een nieuwe editie in zat. Aanvullingen zijn nog steeds welkom.

En dan starten we maar meteen met de recordkampioen: op de site van SMB valt te lezen dat R.A.J. Meijer maar liefst 36x kampioen is geworden (met dank aan Eric de Ridder voor de tip). Tussen 1908 en 1946 zat er maar één onderbreking tussen, daarna werden in 1953 en 1955 nog twee titels gehaald. zit trouwens een stuk hoger: 44x. Nu ontbreken de oorlogsjaren in de eregalerij, maar dan kom je nog steeds niet op 44. Er is dus nog een mysterie over. Ik vermoed dat er tussen 1908 en 1955 weinig fotografen geïnteresseerd waren in denkende schakers, dus geen foto.

Een tweede aanvulling (met dank aan Jan Willem Duijzer) is Jaap Dros die 32x keer kampioen werd van En Passant. Nee, niet van de veelvoudig landskampioen, die club komt zo, maar van de gelijknamige schaakclub op Texel. Overigens spelen beide En Passants geregeld op elkaars toernooien. Misschien is hij wel één van de sterkst schakende zangers (al hebben we hier in Utrecht ook een goeie), zie zijn website.

Jaap Dros (foto En Passant Texel)

We blijven nog even in Noord-Holland hangen: daar meldde recordkampioen Sjaak Pielaet zelf dat hij inmiddels 25x kampioen van SC Bergen is. En dat had ik misschien kunnen weten, want ik heb hun jubileumboek in de kast staan…

Sjaak Pielaet (bron www.scbergen.nl)

In het vorige stuk noemde ik al dat SC Sliedrecht maar liefst twee recordkampioenen heeft. Wim Hokken kwam al aan de orde, hierbij een foto van P.C. Parel. Zijn 22x blijft een harde noot om te kraken.

P.C. Parel (foto SC Sliedrecht)

Al lukt dat ook in het hier en nu, want Chris de Saegher (de tip die ik over het hoofd zag) is ook 22x kampioen, maar dan van Het Witte Paard Zaandijk. Daar zou ik graag naartoe linken, maar dat vindt mijn virusscanner niet goed. Daarom een link naar een (auto?) biografie van de kampioen.

Chris de Saegher (bron www.ssij.nl)

We gaan weer naar het hier en nu, want we kregen een tip over Bernard Bannink. Die is inmiddels 21x kampioen van Promotie Zoetermeer. Daar zou nog wel eens iets bij kunnen komen.

Bernard Bannink (foto René Olthof)

In het vorige lijstje stond een 19-voudig kampioen. Daar zijn er twee bijgekomen: Marc Helder is 19-voudig kampioen van SC Aartswoud, en voor Arie Huysman geldt hetzelfde, maar dan van de Velpse SV. Hieronder eerstgenoemde in karakteristieke houding (biertje erbij):

Marc Helder (foto SC Aartswoud)

Ik had u nog iets over het andere En Passant beloofd: de vrolijke visboeren uit Bunschoten-Spakenburg. Broer Henk meldde dat Richard Vedder daar 17x kampioen was geworden, maar zowel hijzelf als Richard herstelden dit snel: hij is inmiddels 18-voudig kampioen. En omdat ik de vorige keer al reclame maakte voor ons eigen boek (oeps, nu doe ik het weer), doe ik dat nu voor dat van Richard: wie hier kijkt, kan aan een leuk boekwerk komen.

Richard Vedder (foto SC En Passant)

En dan sluiten we de rij af met iemand die wel op 17x staat: volgens de tip hieronder is Folke van Dorp inmiddels 17x kampioen van Caissa Elburg. Het valt me nu op dat veel kampioenen óf uit Noord-Holland, óf uit Gelderland komen. Zijn mensen daar vasthoudender of leest men Schaaksite beter?

Folke van Dorp (bron www.zuidzwolleschaakt.nl)

Zo komen we op het volgende, voorlopige lijstje:

36x (dhr. Meijer, SMB, misschien meer)

32x (Jaap Dros, En Passant Texel)

30x (Haije Kramer, Philidor Leeuwarden)

25x (Sjaak Pielaet, SC Bergen)

22x (P.C. Parel, Sliedrecht)

22x (Chris de Saegher, HWP Zaandijk)

21x (Bernard Bannink, Promotie Zoetermeer)

21x (Jaap v/d Tuuk, drie Utrechtse clubs)

20x (Wim Hokken, Sliedrecht)

19x (Bas v/d Plassche, Eindhoven)

19x (Arie Huysman, Velpse S.V.)

18x (Jan H. Prins, UCS De Rode Loper)

18x (Richard Vedder, En Passant)

17x (Folke van Dorp, Caïssa Elburg)

Zoals gezegd zijn aanvullingen altijd welkom, maar de volgende aflevering gaat toch echt over toernooien met bijzondere namen. Er zijn inmiddels wat leuke tips binnen, opvallend vaak uit Noord-Holland. Wie uiterlijk 30 oktober nog een tip per mail instuurt, kan verwachten dat ik daar iets mee doe.

That’s all folks!

Over Jan Jaap Janse

Voorzitter van SV Paul Keres van 2003 tot 2018. Houdt van jubileumboeken, dubieuze openingen en gezellige toernooien. Vindt dat je schaken vooral niet te serieus moet nemen.

6 Reacties

 1. Avatar
  Sjaak 23 oktober 2020

  Iemand anders doet het niet, dan zal ik het maar zelf doen: In totaal ben ik tussen 1969 en 2011 25 keer clubkampioen geweest van schaakclub Bergen. Eén keer daarvan gedeeld met Jan Keijsper. Zie voor het lijstje: https://www.scbergen.agricosoft.nl/scbergen/clubkampioen/

  Met vriendelijke groet,

  Sjaak Pielaet

 2. Avatar
  Ardi Pierik 23 oktober 2020

  Bij ons in Elburg is Folke van Dorp al 17 keer kampioen geworden. Onafgebroken van 2003-2014, en vanaf 2016 tot aan 2019/2020 nog 4 keer. Die laatste titels staan niet in het grote overzicht, daar moet je eenvoudig de laatst gespeelde ronde aanklikken. Clubsite

 3. Avatar
  Hendrikom 24 oktober 2020

  En dan zijn er nog de clubkampioenschappen op rij, dan doe ik het ook nog aardig denk ik 🙂

 4. Avatar
  Jan Jaap Janse 25 oktober 2020

  Dank weer voor de tips! Ik heb ze en een andere tip (per mail, gelezen en vergeten) toegevoegd.

  @Hendrikom: een aflevering over clubkampioenschappen op rij speelde ook al door mijn hoofd, maar nu nog even niet. Als die komt, zal ik HSG Hilversum niet overslaan ;).

 5. Avatar
  Jan Jaap Janse 02 november 2020

  Eddy Sibbing stuurde mij een aanvulling: Henk van der Poel is inmiddels 20x kampioen van BSG geweest. Dat brengt hem op een gedeelde 9e plaats. Mochten er meer aanvullingen komen die de ranglijst weer op z’n kop gooien, dan komt er een nieuwe editie.

  Een andere suggestie was om te kijken naar de tijd tussen het eerste en het laatste kampioenschap. Dat is ook een heel interessante, maar om eentonigheid te voorkomen houd ik dat idee nog even in reserve.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.