Korte biografie: Jan Jaap Janse

Nu het een goede gewoonte is dat redactieleden van Schaaksite zich voorstellen, kan ik niet achterblijven.

Foto Frans Peeters

Ik speel bij SV Paul Keres, waar ik van 2003 tot 2018 voorzitter was. Hiervoor heb ik gespeeld bij SC Groothoofd (Dordrecht), SV Alblasserdam en een naamloze huisschakersclub in mijn geboortedorp. Al die verenigingen bestaan niet meer, dus het is voor Paul Keres te hopen dat ik er nooit opzeg. Gelukkig ben ik dat ook niet van plan.

Als jongetje van een jaar of elf heb ik schaken geleerd van mijn oma en daarna van een leraar op de lagere school. Toen ik eenmaal bij een ‘echte’ schaakclub zat, bleek dat ik een aantal regels helemaal verkeerd had geleerd. Clubgenoten zien een verband met mijn huidige speelstijl. Het scheelt dat er nooit sprake is geweest van al te veel ambitie.

De keren dat mijn niveau omhoog ging, had dat alles te maken met gezellige medeschakers die ik enigszins in het vizier wilde houden. Tegelijk vond ik alles rondom het schaken eigenlijk leuker dan het schaken zelf, dus bij Paul Keres heb ik me vooral gestort op organisatorische zaken. Toen ik stopte als voorzitter, sprak ik de hoop uit om eindelijk eens een schaakboek open te doen. Het is er nog niet van gekomen, maar die ambitie blijft er nog wel.

Op Schaaksite gaat het vaak over topschaak en relatief weinig over clubschaak. Juist bij de clubs gebeuren leuke, originele dingen die echter maar door een klein groepje worden gezien. Met de rubriek ‘het beste van de clubsites’ hoop ik daar iets aan te doen. Dat kan alleen met tips van de lezers van Schaaksite, dus kom gerust met je tips en ideeĆ«n!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoƶrdinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.