Boekrecensie – The power of defence and the art of counterattack in 64 pictures

Inleiding

Deze recensie behandelt het in dit jaar uitgekomen boek: The power of defence and the art of counterattack in 64 pictures. Het is geschreven door vader (IM Dejan Nestorovic) en zoon (GM Nikola Nestorovic). Samenwerking tussen vader en zoon gaat goed in de schaaksport, kijk maar eens naar het gelauwerde duo Linder en Linder, die op moment van schrijven hun zesde boek omtrent wereldkampioenen hebben afgeleverd. Van Nikola en Dejan verwacht ik in de toekomst nog meer moois. Ze schrijven niet alleen, maar staan bij de FIDE ook bekend als schaaktrainer. Sterker nog: al 30 jaar leidt vader Dejan een schaakschool in Servië.

 

Opbouw

Dit boek gaat over verdedigen en zoals u vast wel weet zijn schaakboeken over verdedigen schaars. Titels als De verdediging van de koning van Herman Grooten en De kunst van het verdedigen van Ilya Kan komen bovendrijven nu ik over het onderwerp schrijf. Ook een gedeelte van Het middenspel 3 van Euwe/Kramer behandelt het verdedigen. Erg origineel aan dit boek is dat het de tegenaanval behandelt. Zoals het gezegde luidt: de aanval is de beste verdediging.

Vader en zoon Nestorovic (foto website familie Nestorovic)

Een lesboek is het dus zeer zeker. We zien 64 partijen uit de grootmeesterpraktijk. Alles zeer leerzaam natuurlijk, maar dit boek is meer! Direct al bij het eerste aanschouwen: een hard cover (altijd fijn), mooie grote letterdruk, figurines (toch de mooiste vorm van noteren, vindt u niet?) en wat te denken van een leeslint??!! Nog niet eerder heb ik een leeslint in een schaakboek gezien! Wit uiteraard, geen rood lint, want het is een schaakboek.

 

Ik zet mijn schaakstukken klaar voor de eerste partij en wie schetst mijn verbazing: partij nummer 1 is uit 2020! Dit is uitzonderlijk. Je ziet toch niet vaak partijen uit hetzelfde jaar als waarin je leeft? Natuurlijk wel in match- of toernooiboeken, maar dit is een lesboek. Dit unicum betreft niet enkel de eerste partij, nee, de eerste vijf partijen zijn uit 2020. Er wordt zelfs gesproken over covid 19, brr, wat is dit boek akelig actueel. Alsof dat niet genoeg is, siert het boek zich met een 25-tal mooie, scherpe foto’s (uiteraard van de spelers wiens partij behandeld wordt). Foto’s kom je feitelijk niet veel tegen studieboeken. 64 Partijen lang behandelen de Nestorovicen werkelijk elk mogelijke tegenaanval. De partijen zijn de leidende factor, het boek werkt niet met hoofdstukken, wat overigens best verfrissend is. Op deze manier is het boek prima van kaft tot kaft te lezen. Ook inbegrepen is een lijst met een 50-tal schaaksymbolen.

Schaaktechnisch voorbeeld

Uit de partij: Beliavsky-Kasparov (Belfort 1988)

1.Lxg6 [Beliavsky heeft ongetwijfeld diep gerekend alvorens dit offer te plaatsen] 1…fxg6 [Deze zet is verplicht na 1…hxg6 2.Pg5 Te8 3.Td7 gaat het mis] 2.Td7! [Deze zet had Beliavsky voor ogen toen hij Lxg6 speelde. Hoe moet zwart nu verder?] 2…De8!! [Het is nu nog moeilijk te zien, maar met deze zet werkt Kasparov al aan zijn tegenaanval] 3.Te7 Lh6+ [Hier is het dan. Zwart maakt gebruik van de overbelasting van de witte dame] 4.Kb1 [4.Dxh6? kan niet wegens 4…Dxe7] 4…Td8!! [En wat te denken van deze zet!] 5.Td6 [Geen 5.Txe8 wegens 5…Txd1# er is duidelijk een verdediging gaande gebruikmakend van een tegenaanval] 5…Dc6!! [En alsof het nog niet zichtbaar was, nou een mol ziet deze echt niet over het hoofd! Kasparov draait de aanval om en Beliavsky is nu degene onder vuur] 6.a3 [nodig om 6.Dxh6 De4+ 7.Ka1 Pc2+ 8.Kb1 Pa3+ 9.Ka1 Db1# tegen te gaan] 6…Txd6 7.exd6 Dxd6 [Nu krijgen we ook les in het omzetten van een voordeel naar winst. Zoals ik al zei, zit dit boek vol met allerhande schaaktechniek waar je je voordeel mee doet] 8.axb4 cxb4 9.De4 b3 [weer een matdreiging] 10.Pd4 [ook met 10.De6+ heeft de Boss geen probleem. Het eindspel dat ontstaat na 10…Dxe6 11.Txe6 Tc8 12.Te1 Tc2 is voor hem een peulenschil] 10…Tf4 11.Da8+ Lf8 [en na deze mooie zet staakt Beliavsky zijn verzet]

 

Conclusie

De analyse is vriendelijk, zeker niet zo zwaar als de Predecessor-reeks van Kasparov, maar bij vlagen pittig. Het boek strooit met kennisbits om het zo maar eens te omschrijven, dus buiten verdedigen om, leer je veel andere zaken er ook zomaar bij. De diagrammen zijn perfect opgesteld, dat viel mij ook in het bijzonder op. Dat is overigens een kunst, hoor, om dat goed te doen. Voorts merk je dat de schrijvers ervaring hebben in het lesgeven. Dit boek is zeker een tip voor onder de kerstboom! De prijs is meer dan schappelijk en het zal vast komen omdat dit boek mijn eerste recensie behelst, maar nu al vind ik dit boek onmisbaar in elke persoonlijke schaakbibliotheek!

 

Titel: The power of defence and the art of counterattack in 64 pictures

Auteurs: Nikola Nestorovic & Dejan Nestorovic

Aantal bladzijden : 351

Uitgeverij : Sahovski informator

Gepubliceerd : 2020

Prijs: €32.95

ISBN: 978-86-7297-109-5  

Type: hardcover

Link naar onze recensenten met hun recensies.

6 Reacties

  • Avatar
   Henk Smout 06 november 2020

   Subhoofdstukken en hoofdstukken bij Kmoch:

   Aggressive Verteidigung

   Das aggressive Prinzip

   Die Verteidigung im Angriff

   Scharfe Verteidigungen

   Gegenangriff

 1. Avatar
  Henk Smout 06 november 2020

  Lew Polugajewski in Zusammenarbeit mit Jakow Damski – Verteidigung im Schach, Sportverlag Berlin 1988, Übersetzung aus dem Russischen: Rolf Voland (boekomslag noemt alleen Polugajewski.

  Ja. Damskij – Poslednij Sjans, Moskou 1990 is zo te zien inhoudelijk verder hetzelfde boek.

  • Avatar
   Henk Smout 06 november 2020

   Het Russische boek heeft een extra hoofdstuk ‘De verdediging der wereldkampioenen.’

   Het noemt niet Polugajewski als auteur.

   • Avatar
    Henk Smout 06 november 2020

    Ik corrigeer mijn eigen Russisch, ik denk dat ‘zasjtsjisjtsjajoetsja tsjempionij mira’ iets als ‘wereldkampioenen verdedigen zich’ betekent.

  • Avatar
   Henk Smout 06 november 2020

   (Ook in het Russische boek) Erster Teil: Die Verteidigung

   Zweiter Teil: Der Gegenangriff (met een subkapitel: Angriff ist die beste Verteidigung)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.