Maaike Keetman bij Humberto Tan over Netflix-serie The Queen’s Gambit en meer

Een van de populairste series van het moment is The Queen’s Gambit op Netflix, naar het boek van Walter Tevis. De serie krijgt veel lovende reacties van zowel schakers als niet-schakers en is ook een commercieel succes. Bij het radioprogramma van Humberto Tan vertelt WFM Maaike Keetman over deze serie (en ook o.a. over vrouwenschaak, wat schaken in haar eigen leven betekent, computerschaak, etc.). Een paar opvallende uitspraken:

“Ik denk dat vrouwen vaak aanvallend schaken.”

Over hoe de hoofdrolspeelster als schaakster wordt afgebeeld: “Ik vond het heel erg geloofwaardig” (Zelf heb ik overigens de eerste drie afleveringen gekeken en vond dat toch niet heel realistisch. Ze lijkt bijv. nooit iets aan tactiektraining te doen en één van haar eerste lessen is over openingstheorie?)

VS-deskundige Michiel Vos, ook aanwezig in de studio: “Ik vind dit het beste interview dat ik sinds een jaar heb gehoord op de radio.”

Luister vooral zelf op www.nporadio1.nl/humberto/onderwerpen/67499-2020-11-06-schaak-serie-the-queen-s-gambit-is-groot-succes

5 Reacties

 1. Avatar
  Arno Eliens 06 november 2020

  Een interview met Jennifer Shahade in de link “They just completely nailed the chess accuracy.”

 2. Avatar
  Hendrikom 07 november 2020

  Ik zal vandaag eens beginnen met kijken, het boek heb ik een jaar of dertig geleden gelezen 🙂

 3. Avatar
  vanmarwijk 07 november 2020

  Goed gedaan Maaike, goed voor de schaaksport!!

  Inderdaad is de serie niet helemaal realistisch. Het lijkt inderdaad ook een sprookje. Ze hebben een vrouwelijke Bobby Fischer als personage genomen met een geromantiseerde overwinning op een moeilijke jeugd (weeshuis). Licht sluimerend doet de psychiatrie ook net als bij Fischer zijn intrede evenals verslaving en alcohol en haar band met haar (stief)moeder. Een vrouwelijke Fischer scoort, blijkt inderdaad zeker in deze tijd.

  Mijn vrouw heeft weinig met schaken maar ze vond het een fantastische serie.(ik stond er in ieder geval van te kijken :-)) Voor een schaker onder de 1900, zijn de “‘schaakscenes” leuk te volgen en herkenbaar. Het klopt in ieder geval schaaktechnisch. Voor de 2000+ is het schaakgedeelte waarschijnlijk minder boeiend en moet je het van het verhaal hebben.

 4. Avatar
  Jan Willem Duijzer 08 november 2020

  Maaike deed het zeker goed. Maar wat een mitrailleurvuur aan vragen van Humberto… pfff. Vermoeiend en ook niet echt een dialoog.

 5. Avatar
  Hendrikom 15 november 2020

  Zo, inmiddels heb ik de serie ook gekeken. Vorige week 3 afleveringen en vandaag de laatste vier. Voor iets dagt over schaken gaat, mogen we er denk ik erg blij mee zijn. Ik moet wel zeggen dat ik een soort van ‘opgelucht’ was dat haar adoptiemoeder eruit werd geschreven. Verder herkenbare dingen, niet alleen voor een meisje, maar ik denk ook wel voor jonge kinderen die goed kunnen schaken in het algemeen. Bij mijn eigen debuut in de externe seniorencompetitie namens En Passant 3 (ik zal 9 of 10 geweest zijn) werd ik al meteen van valsspelen beticht. Dat had misschien ook wel te maken met dat je overal en nergens liep en alleen maar even tien seconden aan je bord zat om snel een zet te doen.

  In het begin vond ik haar wat, kweenie, niet zo’n kind. Ik had dat juist wel een beetje verwacht, zoals dat bij de zussen Polgar ook beschreven werd. Tussen het ravotten door je veel oudere tegenstander mores leren.

  Desalniettemin leuk, mag nog wel een vervolg komen. Hoewel ik niet in Rusland geweest ben, herken ik ook nog wel het enthousiasme van het publiek, beetje als in Rocky 4, maar vooral ook van toen ik in India was. Staande ovaties, verzoeken om interviews, publiek dat staat te dringen. Wat daar standaard is hebben we hier bijna in Wijk aan Zee in het weekend in de tijdnoodfase!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.