Judit Polgar, jongste grootmeester ooit in 1991

Eind 1991 werd aan Judit Polgar op 15-jarige leeftijd de titel van grootmeester toegekend en daarmee verbeterde ze het record van Fischer uit 1958 met een maand. In de jaren ’90 klimt ze zelfs naar de top tien van de wereld. Ik laat vier karakteristieke partijen van Judit Polgar zien uit die periode tot en met het jaar 2000. Ze behield haar scherpe aanvallende stijl en was voor niemand bang. Gezien haar opmerkelijke prestaties was het dan ook niet verwonderlijk dat ze tot de top tien van de wereld reikte, wat geen andere vrouw ooit maar bij benadering gelukt is. Hou Yifan was wel al met 14 1/2 jaar GM, maar kwam niet eens tot de topvijftig.

Met name tegen een aantal topgrootmeesters deed Judit Polgar het in de klassieke partijen goed. Shirov werd evenals Tal geboren in Riga de hoofdstad van Letland en hij ontwikkelde een originele, aanvallende schaakstijl, die tot de verbeelding sprak. Eind jaren ’90 had hij het recht om PCA wereldkampioen Kasparov in een WK-match uit te dagen, maar die match is nooit verspeeld. Toch had Judit tegen Shirov een positieve totaalscore. In onderstaande partij uit het 2e Donner Memorial toernooi in Amsterdam 1995 slaat de aanval van Judit Polgar snel door.

Judit Polgar – Shirov 1995 Moderne Verdediging

Tegen Nigel Short, die in 1993 een WK-match tegen PCA wereldkampioen Kasparov verloor, had Judit Polgar eveneens een duidelijk positieve score. In onderstaande partij stelt Short zich wat te passief op, wat door Judit met haar dynamische aanvalsspel wordt afgestraft. In een recent boek noemt Matthew Sadler dit AlphaZero attacking style.

Judit Polgar – Short 1997 Siciliaans

Ook tegen een andere wereldtopper, onze landgenoot Jan Timman, had Judit Polgar een duidelijk positieve score. Timman’s hoogtijdagen lagen in het midden van de jaren ’90. Toen speelde hij in 1993 een WK-match tegen FIDE wereldkampioen Karpov, die hij echter wel verloor. Ik geef deze fascinerende aanvalspartij, waarin Judit Polgar Timman in zijn eigen variant van het Dame-Indisch opzoekt. De partij werd in 2000 in Malmö gespeeld.

Timman – Judit Polgar 2000 Dame-Indisch

Deze foto van Johan Hut is van het toernooi in Hoogeveen van 1999.

Maar tegen de wereldkampioenen van die tijd: Karpov, Kasparov, Kramnik en Anand had Judit Polgar een duidelijk negatieve score. Van Kasparov en Kramnik heeft ze ook nooit een klassieke partij kunnen winnen. Dat lukte haar tegen Anand wel een paar keer, waarvan de onderstaande partij wel het spannendst is

Anand werd in 2007 wereldkampioen door het winnen van een achtkamp, waarin wereldkampioen Kramnik tweede werd. Het jaar daarop won Anand ook de WK-match, waar Kramnik nog recht op had. Maar al eind jaren ’90 speelde Anand een WK-match tegen FIDE wereldkampioen Karpov, die hij maar nipt verloor.

Judit Polgar – Anand 1999 Siciliaans, Scheveningen

4 Reacties

 1. Avatar
  ayacucho 22 november 2020

  Prachtige foto van Johan Hut met Jan en Judit in een gezellige conversatie (voorafgaand aan de partij hoogstwaarschijnlijk, aangezien, afgezien van wat een nederlaag met iemand kan doen, ook nog in die tijd vermoed ik, menig schaker behoorlijk beteuterd was als die van een vrouw verloor. Er zullen vast anecdotes daarover bestaan, Judit zal er ook wel een paar kunnen vertellen).

  In 1991, meen ik, zat ik opeens naast Judit tijdens de traditionele zondagse erwtensoep afsluiting van Hoogovens Wijk aan Zee. Tot een conversatie, is het, zover ik mij herinner, niet gekomen. Waarschijnlijk ook diep onder de indruk van Judit, net zoals bovengenoemde schakers ha ha ha.

  Ik zie zojuist dat Judit van 1976 is, toen 14 was en nog geen GM, en ik zie zojuist op www.tatasteelchess.com/archive/player?id=422 dat Judit in 1991 helemaal niet heeft meegedaan???

  Ik was natuurlijk een onbeduidend clubschakert met een rating van om en nabij de 1300, die fan was en nog steeds is van Garri Kasparov, die net als Kasparov ook aanvallend probeerde te spelen, die diagrammen in het boek “Garri Kasparov op weg naar de top 165 partijen” afdekte om Kasparov’s voortzetting te raden, die krantenknipsels spaarde van de Kasparov-Karpov WKs. Met mijn rating 2000 van nu had ik haar zeker wel aangesproken ha ha ha maar het was veel leuker geweest als ik dat toen gedaan had!

  Hello Judit, i am ayacucho from the netherlands, my rating is 1300, how are you?

 2. Avatar
  Wim Weehuizen 22 november 2020

  Leuk zo’n herinnering aan Judit Polgar, maar ik denk dat het in 1990 was, toen ze wel meedeed aan het Hoogovenstoernooi en o.a. won van Loek van Wely en Paul van der Sterren. Die laatste partij stond in de vorige aflevering over haar schaakcarrìère, die een week geleden op Schaaksite werd gepubliceerd.

 3. Avatar
  ayacucho 23 november 2020

  Het kan ook 1992 geweest zijn.

  In jouw artikel www.schaaksite.nl/2020/11/14/judit-polgar-opkomst-van-een-groot-talent/ schrijf je dat Judit meedeed  aan het Hoogovens B-toernooi, echter de toernooiwebsite zelf www.tatasteelchess.com/archive/tournament?id=53 toont in 1990 niets over Hoogovens B. OOk in 1991 en 1992 (en later) wordt er niets getoond over een Hoogovens B(C,D enz)-toernooi.

  Ik vind het jammer dat de toernooiwebsite niet volledig is. Als ik toernooi directeur zou zijn, dan zou ik die hele geschiedenis kompleet online willen hebben met daarbij een slimme zoekfunctie. Wikipedia is volledig t/m 2006 nl.wikipedia.org/wiki/Corus-toernooi_2006 mbt de hoogste groepen.

  Een slimme zoekfunctie zou welkom zijn, zo zou ik weleens willen zoeken op Peter of Tom de Jong, hoe vaak en hoe hoog ze hebben meegedaan.

  Weet jij hoe ik er achter kan komen wanneer Judit aan het Hoogovens meedeed zonder deelname aan het hoofdtoernooi?

 4. Avatar
  Wim Weehuizen 23 november 2020

  Ik had al in een database gekeken of Polgar in 1992 had meegedaan aan het Hoogovenstoernooi, maar dat was niet zo. Hoe je dat soort dingen met een zoekfunctie zou kunnen vinden weet ik niet.

  Wel deed ze in september van dat jaar 1992 mee aan een toernooi van zes veteranen tegen zes vrouwen op Aruba. Judit speelde daarin met wit en zwart tegen ex-wereldkampioen Smyslov en de voormalige kandidaten Geller, Panno, Ivkov, Uhlmann en Polugajevski. Ze was net 16 jaar, verloor geen partij en versloeg Geller, Panno en Uhlmann ieder een keer. Het toernooi werd gewonnen door Polugajevki met 8,5 uit 12, maar Judit Polgar was wel ongedeeld tweede met 7,5 uit 12.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.