Het beste van de clubsites (7): vriendenclubs

Zoals aangekondigd gaan we dit keer in op vriendenclubs. Daarmee bedoelen we clubs die speciaal zijn opgericht door een groep vrienden, en waar je dus ook niet zo maar lid mag worden. Hoe streng zoiets is verschilt per club, en de selectie is -zoals altijd- subjectief en discutabel. Geef dat gerust in de comments aan, daar kan ik tegen.

Drie celebrities en een limo (bron: www.philidor1847.nl)

Een vraag die ik kreeg, was of vriendenteams binnen schaakclubs ook tellen. Daar moest ik even over nadenken, maar het antwoord is helaas nee. Dit gaf mij echter wel de gelegenheid om een late reactie van Eelke Heidinga (Philidor Leeuwarden) te gebruiken. Het tweede team van Philidor is al heel lang bij elkaar en staat ook wel bekend als de Celebrities. Zo kan je deze heren in Gent tegenkomen, steevast in dezelfde shirts gehuld. Ik verwijs graag naar een mooi verslag uit 2007, met als extra bijzonderheid dat wijlen Johan Hut daar een heel mooie tekst aan toevoegde. En hiernaast een ander fenomeen: in 2011 vierde het team een kampioenschap met een ritje in een limo.

Een vriendenclub die wel precies aan de definitie voldoet is De Spassky’s uit Groningen. Wat hoe gaat zoiets?
De Spassky’s zijn een kleine schaakclub in de stad Groningen, die in 2007 na een jarenlang verblijf in de promotieklasse voor het eerst in de historie is gepromoveerd naar de 3e klasse KNSB.

Op 30 december 1985, na afloop van het GasUnie toernooi, ging een aantal schaakvrienden nog even gezellig doorzakken in de Drie Gezusters. Daar werd het idee gelanceerd een club te beginnen zonder clubavond met de ludieke naam De Spassky’s.

De Spassky’s speelden op 10 april 1986 hun allereerste vriendschappelijke wedstrijd tegen het toenmalige Ypey-Expert. Het competitiedebuut volgde in de 3e klasse Nosbo ergens in oktober 1986. De thuiswedstrijden werden dat eerste seizoen gespeeld in een huiskamer en een slaapkamer aan de Aquamarijnstraat 361.

Promotie volgde, er kwamen sterkere spelers, een betere speelzaal, nog meer promoties, kortom het werd wat professioneler. Maar we blijven goedwillende amateurs die zo nu en dan een klein succesje boeken (zoals bekerwinnaar 1996 en 2006). Op 9 mei 2007 werden de Spassky’s kampioen van de NOSBO promotieklasse, het grootste succes tot dan toe in de 21-jarige historie van de club.

Het eerste seizoen in groep 3B van de KNSB waren de Spassky’s als 7e geëindigd. De Spassky’s eindigden hiermee in de top 3 van best presterende promovendi. Dit leverde in het seizoen 2008-2009 een extra promotieplaats op voor de promotieklasse van de NOSBO.

Helaas kan ik er geen mooie foto van het gezelschap bij vinden. Suggesties zijn welkom.

Vriendenclubs komen wel vaak voort uit vriendenteams. Een goed voorbeeld komt van dichtbij huis, namelijk Utrecht: Landhuis Nieuw Amelisweerd. Een bijzonder verhaal, dat hier uit de doeken wordt gedaan door Alwin van Ee:

In het najaar van 1987 werd in het kraakpand Nieuw-Amelisweerd een schaakclub opgericht. De naam werd: Schaakvereniging Landhuis Nieuw-Amelisweerd. De leden uit de begintijd waren voornamelijk afkomstig uit het vriendenteam Paul Keres V. Het bestuur van Paul Keres zag het bestaan van een dergelijk team met lede ogen aan en wist de ledenvergadering ervan te overtuigen dat het in feite geen bestaansrecht had. Daar de vrienden bij elkaar wilden blijven, was dit een van de redenen om een nieuwe club op te richten.

Aanvankelijk speelde men ook in het landhuis van Nieuw-Amelisweerd. Na enkele andere speellocaties, onder andere in het dorpje Oud Zuilen, vond LNA in 1996 een toevluchtsoord in het badhuis van Moira, wat niet betekende dat er fusieplannen zouden bestaan.

Het debuut van LOS (bron: www.los-groningen.nl/de-kop-is-eraf/)

Die kwamen pas veel later, toen Moira al verhuisd was naar het Rode Kruisgebouw. In september 2013 werd LNA formeel opgeheven, gingen de leden over naar Moira-Domtoren en ging het team verder als Moira-Domtoren 3 (LNA), welke toevoeging een paar seizoenen later helemaal werd weggelaten.

Iets dergelijks gebeurde in Groningen met de komst van LOS. Inderdaad, alweer Groningen. Het schaakleven aldaar is ingewikkeld: mijn oud-clubgenoot Yme Jan Jellema heeft mij ooit geprobeerd uit te leggen hoe alle Groningse schaakclubs met elkaar in verband staan, wat hij na vier ondergekliederde bierviltjes maar opgaf. Maar goed, LOS dus. Oorspronkelijk was dat SISSA II, om na wat strubbelingen te evolueren in Locatie Ongebonden Schaken. Ze hebben een vrolijke site met dito verhalen, waarvan ik dit geniaal vond.

De jasjes en een bord eten (bron sopsweps29.blogspot.com/)

We gaan weer naar het midden van het land. Daar werd in 1992 het roemruchte SOPSWEPS ’29 (Samen Op Pad Spelen Wij Een Partijtje Schaak, met oprichtingsdatum 29-2-92) opgericht. Dat waren de vrienden van BSG VI, die graag samen wilden spelen, maar dat niet mochten van de moedervereniging. Het resultaat was een club zonder clublokaal, maar met rugbyshirts en later -jasjes, voorzien van heuse rugnummers. Inmiddels is SOPSWEPS niet meer dakloos en is de site helaas erg stil, maar de jasjes en de meeste oprichters zijn er nog.

De eerste acht leden in 1992 (bron: sopsweps29.blogspot.com/)

 

Er zijn ook vriendenclubs waarvan de leden juist van diverse verenigingen komen, en bij elkaar de gezelligheid zoeken. Zo had je het (voornamelijk) Amsterdamse Alteveer, genoemd naar de jeugdherberg van het Open NJK, dat met wat vrienden de KNSB-competitie onveilig maakte. Helaas verdwenen en ook op internet is er niets meer over te vinden. Juist gloednieuw zijn de Amsterdam Berserkers, met sterke jonge spelers uit vooral Noord-Holland. Het debuut in de KNSB-competitie moet nog komen vanwege bekende oorzaken, maar online hebben ze hun visitekaartje afgegeven: zie dit verslag op (uiteraard) Schaaksite.

De meeste leden van SG King (bron: www.sgking.nl/)

Ten slotte een twijfelgeval: het Tilburgse SG King. Ook hier veel spelers van dezelfde club (Stukkenjagers) die graag samen willen spelen. De vereniging staat echter wel open voor iedereen, en door de (voorheen) maandelijkse snelschaakavonden is er zeker geen sprake van een besloten karakter. Zo’n nieuwe club zit goed in de nieuwe media: kijk bijvoorbeeld hier voor een actueel verslag.

En zo zijn we alweer aan het einde van deze editie. Aanvullingen zijn uiteraard weer van harte welkom in de comments. En tips voor de volgende editie ook: er zijn al wat suggesties gekomen, maar ik ben eigenwijs en kies voor het thema beslissingsmatch. Oftewel: een verslag op een clubsite over een beslissingsmatch, bijvoorbeeld voor het clubkampioenschap of de externe competitie. Ken je een verslag dat de rest van Nederland ook kan waarderen? Geef het dan per mail door.

Over Jan Jaap Janse

Voorzitter van SV Paul Keres van 2003 tot 2018. Houdt van jubileumboeken, dubieuze openingen en gezellige toernooien. Vindt dat je schaken vooral niet te serieus moet nemen.

5 Comments

  1. Avatar
    Robbert van het Kaar november 23, 2020

    Fischer Z (Amsterdam). Jaartje of 30 al denk ik. Veel heel trouwe leden. Horen wel in de lijst denk ik. Ik ben niet van het eerste uur overigens….

  2. Avatar
    Jan Jaap Janse november 30, 2020

    De oogst is nog wat mager. Daarom nog een keer het verzoek voor tips over het thema beslissingsmatch. Denk aan verslagen op een clubsite over een beslissingsmatch, bijvoorbeeld voor het clubkampioenschap of de externe competitie. Ken je een verslag dat de rest van Nederland ook kan waarderen? Geef het dan per mail door.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.