Kwartfinale Skilling Open: Carlsen schakelt Giri uit

Het is Anish Giri niet gelukt de kwartfinale van de Skilling Open te overleven. Hij wist het Magnus Carlsen wel moeilijk te maken: de eerste minimatch (gisteren gespeeld) ging met 2.5-1.5 verloren, de tweede van vandaag eindigde in een 2-2- gelijkspel, waarbij in allebei de matches onze landgenoot kansen op meer liet liggen. Die wist hij dus niet te pakken. Carlsen plaatste zich daarom samen met Nakamura, Nepomniachtchi en So voor de halve finales.

De grootste kans liet Giri liggen in de eerste partij van de eerste match.

Wit dreigt op c7 te slaan met schaak, maar eigenlijk niet echt, want het is maar een schaakje zonder vervolg. Giri was er mogelijk toch bang voor want hij koos ervoor dames te ruilen met 27…Dxe3+. Een principiële fout, want de zwarte koning staat veiliger dan de witte. En ook concreet fout, want 27…Le2! wint voor zwart, b.v. 28. Tc2 Txg2 29. Txg2 Df1+ 30. Kd2 Dd1+ 31. Kc3 Dd3+ 32. Kb4 a5+ 33. Ka4 Db5+ 34. Ka3 Db4 mat.

Na twee remises leek er in de vierde partij ook niets aan de hand, maar toen gebeurde er iets raars.

Na het gekke 19.fxe3 had Carlsen een fijn eindspel, en Carlsen en fijne eindspelen, dan weet je het wel, het werd 0-1. 19.Txe3 had gewoon gekund: 19…Td2 20.Te2 Tfd8 21.Kf1 en alles gedekt.

Giri en Carlsen nog met een echt bord (foto van www.chessphotoshop.com)

Ook vandaag miste Giri een goede kans in de eerste matchpartij.

Het gekke is dat hier dameruil wel in aanmerking komt. De zwarte koning lijkt heel onveilig te staan, maar de witte stukken komen niet makkelijk in zijn buurt. Giri probeerde 23.Da4 Td8 24.Tc1 Kf7 en nu was een plan met a4-a5 sterk geweest maar zijn 25.Lf4 Te8 26.Le5 helaas niet. Een zet later had zwart een truc en werd er afgewikkeld naar een remise toreneindspel. Er volgden twee remises waarna Carlsen in de laatste partij met een pion meer niet erg aandrong en met een remise plaatsing voor de halve finale zeker stelde.

3 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 26 november 2020

  Ik weet het niet, Dimitri, in de vierde partij kan zwart na 19 Txe3 Td2 20 Te2 misschien Txe2 21 Lxe2 Td8 spelen en er komt alsnog een toren op d2 (of je moet de a-pion gelijk offeren). Even met de online engine van chessbase naar gekeken; die vindt dat het dan gelijk staat. Maar het voelt niet echt prettig aan voor wit. Ik zie wel plannen voor zwart, niet voor wit.

  • Avatar
   Noudl 27 november 2020

   Met de a-pion meteen offeren lijkt me weinig mis, anders ziet het er m.i. inderdaad vervelend uit voor wit. Maar lijkt me niet dat wit na het offeren van de a-pion in de problemen is.

 2. Avatar
  Ludo Tolhuizen 27 november 2020

  Ik dacht even dat in de 4e partij na 19 Txe3,Td2 20 Te2,Td2 21 Kf1 de zet 21..c6 beslissend was: 22. La4,Lc4  met penning. Nu zie ik dat wit dan met 23 Lb3 een tegenpenning op het bord brengt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.