Boek over uitgever, schaker en schrijver Wim Andriessen ziet het daglicht

Drieënhalf jaar na zijn overlijden verschijnt Wim AndriessenMeester in het schaken, grootmeester in het uitgeven.

Het boek beschrijft leven en werk van uitgever van schaakboeken – en tijdschriften, schaker en schrijver Wilhelm Fredrik (Wim) Andriessen (1938-2017), die in interviews regelmatig aangaf veel aan het schaken te danken hebben gehad. In de Nederlandse schaakwereld was Wim Andriessen een fenomeen. Bij zijn overlijden in mei 2017 besteedden alle grote landelijke dagbladen: o.a. de Telegraaf (Hans Bὅhm), de Volkskrant (Gert Ligterink) en NRC Handelsblad (Hans Ree), in hun wekelijkse schaakrubriek hier aandacht aan.

 

Uitgever

Volgens IM Gert Ligterink, voormalig Nederlands kampioen en Wims opvolger bij de Volkskrant, had hij drager van de Max Euwe-ring moeten worden. (De Euwe-ring is een onderscheiding voor iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het schaken in Nederland. Onder anderen Jan Timman, Hans Ree en Genna Sosonko ontvingen deze ring). Wim Andriessen verdiende deze ring ten volle als oprichter en uitgever van de twee mooiste schaaktijdschriften die Nederland heeft voortgebracht: het Nederlandse Schaakbulletin (1968-1984) en het Engelstalige, internationale New in Chess (1984 – tot heden), waaraan coryfeeën als Hein Donner en Jan Timman belangrijke bijdragen leverden. Hein Donner door zijn met zelfspot gelardeerde artikelen en Jan Timman met zijn ongeëvenaarde schaakanalyses van zijn eigen partijen en van collega-grootmeesters.

Journalist en schaker

Naast uitgever was Wim Andriessen schaakjournalist van de Volkskrant, waar hij ook de wekelijkse schaakrubriek verzorgde. Tevens was hij een sterk schaker, die in de jaren zestig, begin jaren zeventig behoorde tot de Nederlandse subtop. Hij plaatste zich onder andere voor het Nederlands Kampioenschap van 1971 waar hij de degens kruiste met schakers als Jan Timman, Hein Donner en Hans Ree. Hoe goed hij was, bleek toen hij in de jaren 1982, 1983 en 1984, na zijn verhuizing naar Alkmaar, drie keer achtereen met hoge scores afgetekend Alkmaars kampioen werd. Circa vijftig door hem gespeelde partijen tegen sterke spelers als Jan Timman, Hein Donner, Kick Langeweg, Bert Enklaar, Haije Kramer, zijn in het boek opgenomen.

Bovenal was hij een markante persoonlijkheid, met een geprononceerde mening over de Nederlandse schaakwereld, die hij al op jeugdige leeftijd had leren kennen. Zijn uitgesproken karakter leidde regelmatig tot conflicten met degenen met wie hij direct (sommige medewerkers) en indirect (bestuurders, KNSB, sponsoren en hoogwaardigheidsbekleders) te maken kreeg. Een onstuitbare drang om schakend Nederland, door middel van zijn stukken in het legendarisch Schaakbulletin, te laten weten wie hij was en welke ideeën hij had, zal hierbij ongetwijfeld van invloed zijn geweest.

Alkmaarder

Vanaf 1980 verhuisde Wim Andriessen met zijn vrouw Annelies naar Alkmaar waar hij tot zijn overlijden, op 78-jarige leeftijd, zou wonen. In 1987 werd de uitgeverij, die toentertijd in Amsterdam was gevestigd, naar Alkmaar overgebracht, en zou hij hier ook gaan werken. De Rochdalestraat 4A is tot de dag van vandaag, nog steeds het hoofdkwartier van het internationaal beste schaaktijdschrift ter wereld.

Begin jaren tachtig leerde de auteur, Marten Coerts (1959), Wim Andriessen kennen toen hij vanuit Amsterdam in Alkmaar kwam wonen en hij lid werd van de plaatselijke schaakvereniging V.V.V. Twee maanden voor zijn overlijden vroeg Wim Andriessen hem of hij bereid was een ‘klein’ boekje over hem te schrijven. Dat het ‘iets’ meer is geworden dan dit, mag duidelijk zijn, al had het boek gemakkelijk drie keer zo dik kunnen zijn, gezien de honderden artikelen die Wim Andriessen schreef voor Schaakbulletin, New in Chess, de Volkskrant, schaakbladen en voor de Waagtorensite, in een schaakleven dat meer dan 65 jaar heeft geduurd.

Het boek is te bestellen via www.grootmeesterinhetuitgeven.nl.

 

Over de publicatie

Titel W.F. Andriessen – Meester in het schaken, grootmeester in het uitgeven
Auteur Marten Coerts
Uitgever Eigen beheer familie Andriessen
Aantal pagina’s 221 pagina’s + fotokatern 8 pagina’s
Bindwijze Hardcover
ISBN 978-90-5691-930-6
NUR-code 481
NUR-beschrijving Denksporten (schaken/dammen)

PS
De schrijver van het boek, Marten Coerts, schreef ook een heel mooi In Memoriam over Wim Andriessen. Onze, inmiddels ook overleden medewerker Johan Hut, zorgde ook voor een In Memoriam op Schaaksite.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.