Schaakstukje

Fischer leeft!

Wie de prachtige documentaire ‘Bobby Fischer against the world’ gezien heeft, herinnert zich ongetwijfeld het beeld van de jonge Bobby Fischer: een slungelige puber met bebop kapsel (kort Amerikaans), baggy trousers en houthakkershirt.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: HIJ WOONT BIJ MIJ IN DE STRAAT! De gelijkenis van mijn buurjongen met de jonge Fischer is verbluffend. Zelfs het eigenaardige sjokkende loopje ontbreekt niet. Toen ik de beelden van Fischer junior op tv zag, ging er een schok door mij heen. Ik geloof niet in reïncarnatie maar voor deze keer ga ik overstag. Voor de ultieme test ga ik hem binnenkort uitnodigen voor een potje schaak. Wint HIJ 10 van de 10 vluggertjes en kan HIJ antwoord geven op vragen die alleen HIJ kan weten dan is het bewijs geleverd en staat ons een mooi schaakjaar te wachten.

Bobby Nieuwe Stijl (Bekende Nederlandse Schaker) wordt uiteraard lid van de club en dan is er geen houden meer aan. Kloosterman, Schram en consorten kunnen hun borst nat maken, hoewel ik ze weinig kans geef. De nieuwe clubkampioen staat bij voorbaat vast. Dan volgen diverse simultaansessies met bijbehorend mediageweld. Binnenkort in uw theater, bij Pauw en Witteman en DWWD. ‘Fischer in Sneek’ koppen de kranten. Komt dat zien. De rest van schakend Nederland kijkt likkebaardend toe hoe het nieuwe schaaktalent zich manifesteert. Dirk zal op zoek moeten naar een nieuw clubhuis. De Eekmolen is nu al te klein. Een ledenstop lijkt onvermijdelijk.

Bovenstaande natuurlijk onder voorbehoud maar het moet al raar lopen als er binnenkort geen tweekamp met een of andere grootmeester georganiseerd wordt. Ik houd ik u op de hoogte. Voor wie niet kan wachten is alvast, tegen een kleine vergoeding, een bezichtiging op afspraak mogelijk. Niet allemaal tegelijk graag en even bellen na kantooruren. Om privacy redenen houd ik de naam van de jongeman nog even geheim.

Veel schaakplezier in, een nu al gedenkwaardig, 2012.

Julius

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.