Bedrijvenschaak

Helaas ging ook het NK Bedrijvenschaak dit jaar niet door.
Bij mijn werkgever, European Patent Office, kwam hier wel iets voor in de plaats. Sinds de eerste golf hebben we een goedbezocht wekelijks snelschaaktoernooi op lichess.org. Vroeger zochten schakende collega’s van de vestigingen in München, Berlijn en Rijswijk elkaar fysiek op bij het NK Bedrijvenschaak en de Duitse evenknie: de Deutsche Betriebssport Mannschaftsmeisterschaft im Schach. Altijd erg leuk, maar hooguit twee keer per jaar. Nu zien sommigen elkaar wekelijks, want er is ook altijd een parallelle video meeting.
Ik dacht de meeste schakende collega’s inmiddels wel te kennen, maar het was mooi om te zien dat er nog veel meer bij kwamen. Het blijkt maar weer: hoe meer stenen je omdraait, hoe meer schakers er onder vandaan gekropen komen. (En dit alles nog voor “the Queen’s Gambit”!) Sommigen pikken het schaken net weer op, anderen speelden altijd al wel, maar alleen online. Inmiddels zijn er 71 mij bekende schakende collega’s met een handle op lichess, waarvan er nu 60 lid zijn van het online team van de personeelsvereniging. Het bleef ook niet bij de snelschaaktoernooien. GM Predrag Nikolić (de echtgenoot van een collega) gaf in mei en juni drie online simultaans, elke keer aan een tiental deelnemers. Het leuke aan een relatief kleine groep deelnemers was, dat Predrag na afloop alle partijen ook nog uitgebreid kon analyseren en larderen met anecdotes uit zijn rijke schaakleven als wereldtopper.

GM Predrag Nikolić in vrolijker tijden, bij een live simultaan bij ons op kantoor in 2014. Foto: André Meyer-Vitali.

Ik deel dit alles nu om te laten zien wat er mogelijk is aan “Bedrijvenschaak” (tot dusver intern) in tijden van Corona. En: mochten er bedrijven zijn die zelf ook aan de slag zijn gegaan en al een “team” op lichess hebben, dan is daar ook nog de interessante optie van een “team battle”.

Dus: welk Nederlands bedrijf durft het aan om het in een avondje snelschaak op te nemen tegen mijn European Patent Office? (Reageer of stuur me een persoonlijk bericht.)
Komend jaar helaas geen amateurs actief bij Tata in Wijk aan Zee in januari, maar hopelijk wel weer in oktober bij het NK Bedrijvenschaak 2021, aldaar georganiseerd door DSE Automatisering, net als in 2016!
Hopelijk zien we elkaar daar weer!
[Dit artikel verscheen ook op de Facebookpagina van het fenomeen “NK Bedrijvenschaak”, die ik in 2014, het jaar dat EPO organisator was, oprichtte en sindsdien heb bijgehouden om belangstellenden te kunnen informeren. Hier een dierbare herinnering aan die editie van 2014, met hoofdrollen voor Matthew Sadler, Twan Burg en Herman Grooten.]

3 Reacties

 1. Avatar
  Arno Eliens 11 december 2020

  Het Europees Kampioenschap Bedrijvenschaak staat voor 2021 gepland op 5-6 juni in Rotterdam (uiteraard onder coronavoorbehoud). Het wordt gespeeld op een cruiseschip terwijl het door de haven vaart! Meer informatie volgt later op de ECU website (en ook hier).

  • Avatar
   Derk Dekker 11 december 2020

   Ja, wij hadden ons al aangemeld. Zou inderdaad mooi zijn als het komend jaar wel doorgaat.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.