Schaakstukje

Offers

De koningin sprak in de troonrede over de belabberde economische staat waarin het land verkeert als gevolg van de bankencrisis. Op verschillende manieren zal er bezuinigd en hervormd moeten worden om het begrotingstekort volgend jaar binnen de perken te houden. De BTW zal per 1 oktober van 19 naar 21% verhoogd worden. De eigen bijdrage in de zorg gaat van 220 naar 350 euro per jaar. De AOW-leeftijd wordt geleidelijk verhoogd van 65 naar 67 jaar in 2023. De ambtenarensalarissen worden bevroren. Beperking van de hypotheekrente aftrek. Dit zijn slechts enkele van een pakket offers die we met z’n allen moeten brengen om uit de crisis te komen.

Dan is het bruggetje naar het schaken snel gemaakt waar we offeren om heel andere redenen. Het woordenboek spreekt van o.a. ’iets dierbaars dat men afstaat’. Klein bier is het pionoffer. Vaak om een klein voordeel te verkrijgen of tempowinst te boeken. Iets spannender wordt het al als we een kwaliteitsoffer brengen, bijvoorbeeld een paard tegen een toren. Vervolgens komen we bij het echte werk. Pardoes een vol stuk geven teneinde de weg vrij te maken voor een mataanval, of op zijn minst een voordelige stelling te krijgen. Voor de waaghalzen onder ons het summum: de dame cadeau geven!

De Rus Michael Tal offerde in zijn hoogtijdagen werkelijk iedereen van het bord. Sterker nog, hij werd met deze strijdwijze zelfs wereldkampioen. Deze offers waren vaak niet correct (bestaat er een correct offer?), maar diepzinnig en moeilijk genoeg om tijdens de partij uit te rekenen of te weerleggen. Mede door een afnemende gezondheid en ambitie was hij in zijn nadagen geen schim van de tovenaar van weleer.

Een Nederlandse schaker met dezelfde avontuurlijke stijl is Manuel Bosboom. Deze cowboy onder de schakers onderscheidt zich door origineel openingsspel en deinst er niet voor terug opzettelijk stukken in te laten staan. Een fraai voorbeeld van zijn gedurfde spel is zijn partij tegen Roland Punt tijdens het SPACHESS toernooi in Amsterdam van dit jaar. Hij opent al vroeg in de partij met een paardoffer. Nu is dit bijna standaardwerk, maar een paar zetten later volgt een dame offer! Alsof dit nog niet genoeg is wordt aan het eind van de partij ook nog maar een toren in de aanbieding gedaan. In 28 luttele zetten is het pleit beslecht. Commentaar van de bescheiden winnaar: ‘ik had toch genoeg compensatie voor de dame’. Een poster boven mijn bed gaat wat ver, maar wat een schaker.

Leve het offer. Hoera! Hoera! Hoera!

Julius

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.