schaakstukje

Mea Culpa

Nu ook Danny Nelissen, na Lance Armstrong, bekend heeft doping te hebben gebruikt, kan ik niet achterblijven. Wie denkt dat al die fraaie partijen alleen op Brinta en bruinbrood zijn gespeeld heeft het mis.

Na ruim 25 jaar schaak begint het juist nu wel heel hard aan me te knagen. Mijn geweten speelt op als een dikke darm na een copieus maal. Ik slaap slecht en word voortdurend door vrouw en kinderen gewezen op aanhoudend chagrijn. Dit kan zo niet langer. Het hoge woord moet er maar eens uit. Dat hoeft niet op nationale tv met Eva Jinek maar kan gewoon via een digitaal ‘Tuunhekje’. Kortom ik kom uit de schaakkast.

Opa Eppo van moeders kant is een krasse 90-plusser die in WO II bekend was om zijn afluisterpraktijken en wat dies meer zij. Welnu deze handige oude baas had nog wat spul liggen waaronder een apparaatje dat, mits goed ingebracht, het mogelijk maakte de juiste zetten te doen. Hoe? Dat ga ik nog niet uit de doeken doen. Wie weet komt het nog eens van pas. Deze Eppo (zijn achternaam blijft uit piëteit geheim) stribbelde eerst flink tegen en was fel anti maar na dreiging van uit-huis-zetting ging hij overstag. Een duidelijk gevalletje fout na de oorlog dus.

Hoe dan ook, geen EPO, bloeddoping, testosteron of anderszins maar gewoon pure hardware van de oude stempel was mijn secondant. Doeltreffend en zeer betrouwbaar. Vooroorlogs, dus een beetje lomp maar na enige oefening prima te gebruiken.

Voor wie ook te biecht wil, schroom niet maar gooi het eruit. Het lucht enorm op.

Julius

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

1 Reactie

  1. Avatar
    ManvanStaal 21 december 2020

    Ik heb nog niets gebruikt, heb dus ook niets te biechten, maar het is wel een gespreksonderwerp waar taboe op rust. Computers, Stockfish, mobiele telefoons, dat is allemaal bespreekbaar (foei!), maar zouden we ooit gaan discussieren over het gebruik van LSD en amphetamines in de schaaksport? Dit op de moderne manier van microdoseringen, 1/10e of 1/20e van een tabletje.

    Middelen die de dopamine verhogen kunnen bijdragen aan een betere concentratie en een beter overzicht. Ik kan me voorstellen dat een supplement als Rhodiola gewoon gemeengoed is in de schaaksport, van oudsher was dit in de fysieke sporten in Rusland al populair. Dus waarom niet een stapje verder met microdoseringen van middelen die net een streepje te ver gaan. Gecontroleerd wordt er niet, het enige risico is dat na het gebruik je een paar dagen uitgeteld op de bank ligt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.