Landelijke Ladder (2)

Op 4 november schreef ik een open brief aan Koos Stolk. Ik vond het een schone taak van de KNSB om het mogelijk te maken dat KNSB-leden elkaar kunnen uitdagen voor een serieuze partij, en dat het resultaat dan verwerkt wordt. Niet voor de KNSB-rating (want dan moet je aan allerlei eisen voldoen), maar voor een wekelijks te updaten, nieuw te creëren “ladderrating”, gebaseerd op TPR.

Helaas kreeg ik van Koos niet de reactie: “Wat een goed idee, dat gaan we regelen!”

Erg zonde, want het is een goed idee, en het is juist zo gemakkelijk te regelen! Op deze site komt de laatste tijd veel kritiek op de schaakbond voorbij in de trant van: “Wat biedt de KNSB nu eigenlijk voor de gewone leden? Wat is een lidmaatschap van € 43,91 nu eigenlijk waard ten opzichte van de € 7,50 voor een ratinglid?”

Nou, dit dus, bijvoorbeeld! Maar dan moet je het wel even regelen. En dit is het moment ervoor!

Zoals ik al zei in mijn eerste artikel: schakers kunnen verder de voorwaarden helemaal zelf bepalen. Je kunt het (zeer beperkte) risico nemen om bij iemand langs te gaan en een over-the-board partij spelen. Je kunt het ook nóg veiliger maken door in de buitenlucht of op de tocht te spelen (als je meer van het “Maurice de Hond”-geloof bent -> ventilatie!) Maar je kunt ook gaan voor 100% veiligheid en online spelen.

Hoe dan ook, daar gaat het niet om. De essentie, nogmaals, staat hierboven in twee regels. Sporters houden van lijstjes, denk aan het succes van Strava voor wielrenners. Ze houden ervan om zich met anderen te meten, zelfs al zijn er geen prijzen te verdienen. Als we dit nu opstarten houden we er profijt en plezier van, ook na de Corona-stop.

Van Koos kreeg ik de reactie: “Dit kan best werken, maar dan op lokaal niveau en daar gebeurt het ook al.” Maar dat bedoel ik niet. Natuurlijk, mensen gáán bij elkaar langs om een serieuze partij te spelen, dat gebeurt natuurlijk al en doe ik zelf ook. Je kunt hier ook lokaal een toernooitje van maken (ik speel zelf een match tegen een bevriende collega.) Maar hoe leuk is het juist als je het landelijk mogelijk maakt om resultaten in te voeren? Dan kun je elke partij die je maar wilt, tussen twee KNSB-leden met een rating die dat willen, laten tellen en daarmee serieuzer maken, onafhankelijk van toernooitjes, matches, of wat dan ook.

 

Dus hierbij nogmaals de oproep, nu aan de hele KNSB en alle toppers, ambassadeurs en andere lijstduwers:

lieve Tex, Bianca, Marleen, Nick, Anish, Iozefina, Eline, Hans, Joyce, Jeroen, Stefan, Anne, Jesús, Erika, Ard, Dharma, Jeroen, Koos en anderen: zet je invloed in om te zorgen dat dit er komt!

Wordt dit werkelijkheid in 2021, op de Netstand invoerpagina?

Ik maak het iets concreter: laat het softwarebedrijf dat Netstand heeft gemaakt één knop toevoegen aan de “uitslag invoeren”-pagina van Netstand. Op die pagina kan dan elk KNSB-lid met een rating daar de uitslag invullen van de serieuze partij die hij/zij net gespeeld heeft tegen een ander lid met een KNSB-rating.

Stukje software erachter, wekelijks komt er een nieuwe lijst uit. Na verloop van tijd hebben steeds meer schakers in Nederland naast hun officiële KNSB-rating ook een ladderrating.

 

Toekomstmuziek: de FIDE ziet dit geweldige initiatief in Nederland en maakt nu hetzelfde mogelijk voor alle FIDE-leden ter wereld. Over vijf jaar speel ik in de Jardin du Luxembourg in Parijs een potje met een tot dat moment voor mij wildvreemde Georgiër. We zijn beide lid van FIDE. We spreken af om het serieus te nemen: we spelen voor de FIDE-ladderrating. Na afloop voer ik het resultaat in op de website van de FIDE. Een week later is het verwerkt in onze FIDE-ladderrating.

Geweldig toch?

 

Een ieder die het mij eens is dat dit er moet komen, vraag ik vriendelijk om onder dit artikel een reactie te plaatsen met zijn/haar echte naam. 

 

Bij voorbaat dank, laat dit het goede voornemen zijn voor de KNSB voor 2021! Een fijne Tweede Kerstdag gewenst.

Derk Dekker

12 Reacties

 1. Avatar
  Titos 26 december 2020

  Hi Derk, natuurlijk is dit een leuk idee. Maar niet alle leuke ideeën zijn een taak voor de KNSB. Ik denk eigenlijk dat dit veel succesvoller kan zijn als een groep enthousiastelingen dit zelf opzet.

  De reden dat ik nú niet enthousiast ben, is dat de timing wat mij betreft heel ongelukkig is. Natuurlijk willen we allemaal graag weer ‘echte’ partijen schaken, maar kunnen we daar niet gewoon even mee wachten tot de situatie beter onder controle is (zoals bijv. afgelopen zomer)? Dat gaat niet alleen over het door jou benoemde risico wel of niet nemen, dat gaat juist over bijdragen aan de oplossing en geen onderdeel willen zijn van het probleem.

  Gr. Timo

  • Avatar
   Derk Dekker 26 december 2020

   Beste Timo, dank voor je reactie.

   Nee, niet alle leuke ideeën zijn een taak voor de KNSB, dat ben ik met je eens, daarom zet ik persoonlijk ook best veel leuke ideeën in daden om zonder ook maar iemand om hulp te vragen, het organiseren van het NK Bedrijvenschaak 2014 bij mijn werkgever is daar een voorbeeld van. Maar dit is nu juist bij uitstek wél een taak voor de KNSB. (Nou ja, taak, voor de KNSB is dit een taakje, maar ook gewoon een grote kans!) Dat wil niet zeggen dat ik geen pogingen ondernomen heb sinds 4 november om ook dit dan maar zelf te doen.

   Ik benaderde StickChess van Stefan Kuipers, bekend van de kroeglopers-app. Stefan bedankte vriendelijk, voornamelijk vanwege tijdgebrek. Ik benaderde ook Mark Huizer van de bekende rating viewer -> ervaringsdeskundige als het gaat om dingen dan maar zelf, om de KNSB heen, regelen. Ook hij bedankte vriendelijk voor het extra werk. Ten slotte benaderde ik ook Cees Duivenvoorde van DSE Automatisering. Op zich een zeer schaakminded bedrijf en dito directeur en hij is een persoonlijke vriend. Ook hij had momenteel andere prioriteiten.

   Toen dacht ik, ik moet de mensen van Netstand hebben: FENIX digital solutions. Die zijn immers al een heel eind op weg. Voor hun is het absoluut het allermakkelijkst te realiseren. Maar ja, de KNSB is hun opdrachtgever. Zodoende kom ik dus uiteindelijk toch weer bij de KNSB uit. Zonder steun kan FENIX niks doen, lijkt me, zelfs niet als ik ze ervoor zou betalen uit eigen zak. Vandaar mijn vraag om steun vanuit de KNSB en mijn vraag om steun aan alle bezoekers van deze site. Zonder die steun moet iemand het wiel compleet opnieuw uitvinden. En waarom?!?! Dat was mijn volledige gedachtegang, maar die heb ik maar niet in het artikeltje verwerkt… Ik krijg vaak – terecht – de kritiek lang van stof te zijn.

   Dan de timing: die vind ik juist goed. Nogmaals, Corona of geen Corona, dit is gewoon leuk voor alle KNSB-leden (met name de “gewone”). Maar nu extra leuk, want er zijn geen toernooien, er is geen formele competitie, er zijn dus eigenlijk geen mogelijkheden om serieuze, lange partijen te schaken die ergens om gaan. Behalve voor de wereldtop dan, straks in Wijk aan Zee. Begrijp me niet verkeerd, super natuurlijk dat het masters toernooi doorgaat. Maar waarom niet iets regelen voor al die amateurs die ook graag serieuze lange partijen schaken? Vooral omdat het zo kinderlijk eenvoudig te realiseren is. Voor de KNSB + FENIX dan. Voor mij persoonlijk niet, want ik ben een absolute nul als het gaat om software / websites.

 2. Avatar
  frudbos 26 december 2020

  Prima voorstel Derk. Ik steun het.

  Frans Pieter van den Bos

 3. Avatar
  Ebe Reitsma 26 december 2020

  Onze voorzitter zegt: “internetschaken zal een substantiele rol blijven spelen […] daar liggen ook kansen”. Welnu, dit is er 1! De KNSB kan met zo’n idee zijn on line ambitie profileren en bovendien helpen voorkomen dat de eenzame schaker thuis zit te verpieteren. 2 vliegen in 1 klap! Het mag van mij ook een ander leuk idee zijn, maar meer on line actie van de KNSB zou in dit Corona tijdperk wel op zijn plaats zijn, veel geld hoeft het niet te kosten.

   

  Beste Bianca: grijp de kansen!

   

  “de schaakbond moet een vliegwiel zijn voor kansrijke initiatieven”.

   

   

   

 4. Avatar
  Caesar64 27 december 2020

  Gaat dit voorstel uit van het goede van de mens? Wie zegt me dat ik geen 10 verzonnen overwinningen op bv Derk Dekker opvoer in het schaakhuis?

  • Avatar
   Derk Dekker 27 december 2020

   Volgens het originele plan kun je sowieso maar één resultaat per week invoeren. Als je een verzonnen resultaat invoert kan dat achteraf gecorrigeerd worden en krijg je een schorsing. Dus ja, het gaat uit van het goede van de mens, maar met mogelijkheid om misbruik te bestraffen. Maar goed, dit is nog verder uit te werken, natuurlijk.

 5. Avatar
  Hugo 31 december 2020

  Wat anderen doen moeten zij weten, maar ik speel VEEL liever competities en toernooien dan ongeorganiseerde, losse partijen.  Met een zogenaamde “ladderrating” heb ik al helemaal niets.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.