schaakstukje

Tata stiel

Ik heb niet zoveel met computers. Voor mijn werk heb ik er eentje nodig en af en toe tik ik er een stukje op, maar dat is het dan wel. Behalve één keer per jaar wanneer de topschakers van de wereld in Wijk aan Zee neerstrijken voor het jaarlijkse Hoogoven schaaktoernooi (Tata doet me denken aan een winkel voor babyspullen).

Nu was het afgelopen tijd snertweer dus een ritje naar Wijk aan Zee zat er niet in. Maar wat een uitkomst is de computer dan! Heerlijk zo’n zondagmiddag, die anders niet te pruimen is, alle partijen live volgen. Alsof je op meerdere borden simultaan schaakt. Vroeger was het behelpen met een (schaak)bord op schoot voor Teletekst. Het gros van de zetten gaat me trouwens ver boven de pet, maar onder af en toe een uitroep als: ‘die zet had ik ook gedaan’ of ‘natuurlijk, dat ligt toch voor de hand’, denkt de rest van het gezin minimaal een genie in huis te hebben. Toch mooi meegenomen.

Dit jaar hadden de webnerds van de organisatie een nieuwtje: een paar camera’s in de wandelgangen (letterlijk) zodat de schakers live te volgen waren. Zo op je scherm de genieën in het Walhalla van het schaak: Leko en Anand in nette pullovers, de Russen en de Hollanders Giri en Smeets in stijlvolle maatkostuums net van de catwalk. Good old Jan Timman als altijd een tikje sjofel (zoals het een schaker betaamt), deze editie wit gekuifd en met een heuse 9-maanden-buik. Verder de Amerikaan Nakamura met een gezicht op onweer in tegenstelling tot de vriendelijk ogende Aronian. De Zweed Grandelius met dreadlocks al was hij de zoon van Bob Marley. De immer jeugdige Sipke Ernst die de Friese eer hoog moest houden. Wat me nog meer opviel was de vele reclame op de kleding. Zelfs op sommige jasjes prijkte een sticker van het formaat jampotdeksel. Geen gezicht, maar voor de schakers is het blijkbaar ook crisis.

Met een formidabele score van 10 uit 13 was de Noor Magnus Carlsen ongenaakbaar in de A-groep. Dit resultaat moet voldoende motiverend zijn om over anderhalve maand in het kandidatentoernooi in Londen te schitteren met als uiteindelijke doel de strijd om de wereldtitel.

Julius

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.