The Queen’s Gambit is ook een ode aan mannen die gewoon oké zijn

De populairste Netflix-serie van het moment, The Queen’s Gambit, is in de armen gesloten als een feministisch sprookje: een jonge vrouw wordt wereldkampioen schaken. En dat in de jaren zestig. En toch is dat eigenlijk niet het opvallendste aan de serie, want dat zijn de sympathieke rollen voor mannen. In standaardverhalen over vrouwen op weg naar de top zijn mannen steevast de slechteriken: ze tonen zich bekrompen, handtastelijk en ronduit afwijzend.

The Queen’s Gambit weet dit soort clichés behendig te omzeilen: mannen zijn net gewone mensen en dat is een verademing in deze tijd van identiteitspolitiek.

Lees verder: www.volkskrant.nl/columns-opinie/the-queen-s-gambit-is-ook-een-ode-aan-mannen-die-gewoon-oke-zijn~b954add11/

5 Comments

 1. Avatar
  Twaburov januari 05, 2021

  Mooi artikel! Viel me ook al op dat de schakers in de serie opvallend sportief zijn! Denk dat het wel realistisch is dat er genoeg mannen zijn die er voldoening uithalen om talentvolle schaaksters verder op weg te helpen.

  • Avatar
   Derk Dekker januari 06, 2021

   Eens! The Queen’s Gambit is verfrissend en vermijdt clichés en dat doet de analyse in dit artikel ook.

 2. Avatar
  Frank Van Tellingen januari 05, 2021

  Ik denk, Twan, dat Kasparov op dat vlak niet heeft geadviseerd :). Hoewel hij nu wel goed werk doet natuurlijk met de GCT.

 3. Avatar
  Eric César van 't Hof januari 06, 2021

  Judit Polgar heeft in een interview over deze film verklaard dat juist op dát punt de film niet overeenkomt met de werkelijkheid. In haar weg naar de top waren haar mannelijke tegenstanders juist onaardig en en al helemaal niet galant.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.