Tata Steel indeling is bekend

In Wijk aan Zee werd vandaag de openingsceremonie gehouden van het Tata Steel Masters. Het toptoernooi gaat morgen van start met veertien grootmeesters, maar helaas moesten twee spelers bij de opening verstek laten gaan. Wereldkampioen Magnus Carlsen moest nog van een tropische bestemming uit Madagaskar komen en de Duitser Donchenko is op het laatste moment toegevoegd omdat de Russische smaakmaker van de laatste tijd, Dubov helaas niet kan komen vanwege een coronabesmetting in zijn omgeving.

Overzicht van de opening, waarin de paring in beeld wordt gebracht.

Ceremoniemeester Tex de Wit, die deze opening op de van hem bekende humoristische wijze leidde, liet zien hoe dit ook zoveel mogelijk coronaproof gedaan kon worden. Voor alle deelnemers was van te voren een filmpje opgenomen waarbij een bijzonder persoon een of meerdere vragen stelde in een kort videootje dat zo’n 15 seconden duurde.

Zo had de organisatie bedacht dat bijvoorbeeld ex-wereldkampioen Anand een paar vragen voor Carlsen zou bedenken en een andere ex-wereldkampioen, Kramnik had iets in petto voor de nummer twee van de wereld: Caruana. Al met al was deze opening zeer vermakelijk en het leverde de volgende lotingsnummers op (zie snapshot hiernaast).

Het hele speelschema ziet er als volgt uit: tatasteelchess.com/playing-schedule/

Het toernooi kan verder prima gevolgd worden via de toernooisite en Schaaksite zal elke dag verslag doen van een speelronde. We hopen op een mooi toernooi en het is een huzarenstukje dat de organisatie het voor elkaar heeft gekregen om dit ‘over-the-board’-toernooi middenin de corona-pandemie te organiseren!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

4 Reacties

 1. Avatar
  Matty 16 januari 2021

  Tata en de KNSB hebben zich overleverd aan Twitch van Amazon, keiharde Big Tech, onze vijand.

  Zijn er alternatieve wijzen om het toernooi te volgen?

  • Avatar
   Bert Hollander 16 januari 2021

   Partijen zijn ook via o.a. Lichess te bekijken. En als je echt iets tegen Twitch hebt, wordt het heel lastig. Maar via Youtube (ook niet goed dan lijkt me) doet Chess24 verslag met Gusti, Leko en Sachdev.

 2. Avatar
  Matty 16 januari 2021

  Dank voor je reactie. Ik ben geschrokken van de coup die Big Tech in de schaakwereld gepleegd heeft. YouTube is eigendom van Google. Zoals je terecht aanneemt, maakt dat me evenmin vrolijk. Nou is Google iets fatsoenlijker dan Facebook en Amazon, maar toch. Ik sla Tata maar een jaartje over, denk ik. Wachten op betere tijden… (dat doen we toch al).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.