Gemiste kansen! Tata Steel ronde 5

Vandaag was een ‘zo-zo-ronde’. Typisch zo’n ronde die je in vrijwel alle toernooien wel een keer tegenkomt. Een aantal partijen waren redelijk saai. Wellicht was het duel, wat nooit écht tot ontbranding kwam, tussen de beide jonge kemphanen Firouzja en Van Foreest wel de meest teleurstellende gebeurtenis vandaag. Je verwacht vuurwerk en krijgt tamelijk doelloos geschuif van vooral de witspeler.

Wat er uitsprong deze ronde zijn de gemiste kansen. Giri kwam in een gecompliceerde partij na een diepe damemanoeuvre goed te staan. Helaas ging het toen mis. Wilde hij te snel een pionnetje pakken en had hij wat over het hoofd gezien? Enfin in plaats van 25. Lc3 zou 25. Te3 hem een voordelige stelling hebben gegeven met goede vooruitzichten op meer.

David en Tari bevochten elkaar in het beruchte eindspel van de Berlijnse verdediging. Wit kwam uitstekend te staan en stond waarschijnlijk ergens gewonnen. Maar hij liet het uit zijn handen glippen. Uiteindelijk mocht hij van geluk spreken met een halfje weg te komen nadat hij tamelijk opzichtig blunderde in het eindspel.

De partij tussen Grandelius en MVL is zo’n beetje het enige andere feit dat het vermelden waard is. MVL toch één van de grootste experts in de Najdorf grabbelde in de variant met Lg5 de ‘vergiftigde’ pion op b2 van het bord. Nou is die pion lang niet meer zo giftig als hij ooit was. Maar je moet de zetten zo’n beetje uit je hoofd kennen om deze variant goed te spelen. Op dat punt ging het blijkbaar mis. Grandlius profiteerde uiteindelijk. Daarmee onderstreepte de Zweed nog eens in prima vorm te zijn. In tegenstelling tot die andere Scandinaviër. Magnus heeft de goede vorm nog helemaal niet te pakken. Nou ja, kijkt u zelf maar.

Zo’n dag om snel te vergeten (Foto: Jurriaan Hoefsmit).

De eerste gemiste kans in Giri – Harikrishna

In deze partij kwamen de spelers al redelijk snel in min of meer onbekend vaarwater. Gelukkig is dat kennelijk nog steeds mogelijk in een opening als het aangenomen damegabiet. Giri ging met zijn dame op avontuur. Het leek er op dat de witte dame na deze escapade geen goede velden kon vinden. Maar Anish speelde het bijzonder ingenieus en bracht zijn meest waardevolle stuk veilig terug in zijn eigen stelling.

In eerste instantie vroeg ik mezelf wel af: wat doet die dame daar op f1? Maar daar zaten, zoals je van een topper mag verwachten, diepere bedoelingen achter. Zo diep zelfs dat, toen Giri eindelijk voordeel kon verkrijgen, misgreep en terstond remise aanbood. Waarschijnlijk omdat hij snel inzag dat zijn voordeel was vervlogen. Jammer!

Hij kwam er niet helemaal uit (Foto: Jurriaan Hoefsmit)

De strijd van de jeugd: Farouzja – Van Foreest

Jorden speelde een op het eerste gezicht wellicht wat vreemde variant. Hij had richting een Catalaan of een Semi Slaaf kunnen gaan. Maar liet in eerste instantie de zet c6 na. Hij speelde 3… Lf5. Zelf speelde iemand deze zet ooit tegen me. Mijn eerste gedachte was: “wat een ongelofelijke patzer!” Maar dat is vokomen misplaatst. Deze zet is niet al te vaak gespeeld en u zou ook kunnen denken dat het niet zo’n goede gedachte was.

Maar in de partij bleek daar weining van. Firouzja weifelde over het juiste plan en schoof zijn stukken wat doelloos heen en weer. Het probleem voor zwart was dat hij ook geen fraaie initiatieven kon ontwikkelen. Uiteindelijk kwam er een afwikkeling naar een gelijk staand eindspel op het bord.

De tweede gemiste kans in Anton Guijarro – Tari

In de partij tussen Anton Guijarro en Tari kwam het Berlijnse eindspel weer eens op het bord. Kennelijk zit er nog steeds leven in de talloze varianten. Aanvankelijk kwam wit gewonnen te staan. Maar hij liet het voordeel glippen. Vervolgens was er sprake van een typisch gevalletje van wederzijdse schaakblindheid in onderstaande stelling.

Na 51… c4. 52. Kd2 of Kd4 is er niets aan de hand. Maar wit speelde 52. Kf4?? en dat had verkeerd moeten aflopen. Zwart zou namelijk winnen na: 52…c3 53. g5+ Kf7 54. Ke3 Lb5! Het probleem voor wit is dat hij geen goede koningszetten meer heeft. Zodra alle pionnenzetten zijn gespeeld, is de pion op c3 niet meer tegen te houden.

Carlsen – Donchenko

Magnus lijkt niet in grootse vorm. Ook nu lukte het hem niet om zijn tegenstander zwaar onder druk te zetten. Zelfs niet in een eindspel waarin een Carlsen in goede vorm soms water uit een steen kan persen. Magnus probeerde het nog lang, maar uiteindelijk zat er niet meer in dan een puntendeling.

Caruana – Esipenko

Aanvankelijk leek deze ontmoeting een boeiende partij. Maar tot aan de 13e zet was het allemaal al meerdere keren op het bord verschenen. De verwikkelingen eindigden uiteindelijk in een lopereindspel met lopers van ongelijke kleur. Daarin was geen eer meer te behalen en dus werd de vrede getekend.

Wojtaszek – Duda

Het Poolse onderonsje tussen Wojtaszek en Duda had weinig om het lijf. Een Semi Tarrasch met het bekende witte pionencentrum op e4 en d4 liep uit op een eindspel met een vrije d-pion. Maar wit kon die niet verzilveren vanwege het simpele feit dat hij de pion onvoldoende kon ondersteunen. Na een nutteloze tango van de witte en zwarte dame was het remise.

Expert grijpt mis (Foto: Jurriaan Hoefsmit)

Grandelius – MVL

Voor MVL was het een slechte dag op kantoor. Hij is een van de grootste experts van de Najdorf. Van hem verwacht je dan ook dat wanneer hij de variant met de vergiftigde pion speelt, hij precies weet hoe je het moet aanpakken met zwart. Maar dat wist hij blijkbaar niet toch niet zo goed.

Peter Leko was op Chess24 behoorlijk kritisch over de Fransman. Vooral het ‘nieuwtje’ 19… De6 kon op zijn afkeuring rekenen. Verder laat ik het graag aan u over om de partij te bekijken. Want hoewel ik zelf een enthousiaste Najdorf speler ben, blijf ik graag heel ver verwijderd van alle verwikkelingen in deze variant. Je moet de zetten uit je hoofd kennen. Anders gaat het snel mis. Nou ja, dat weet MVL dan nu ook weer.

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Zukertort in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Sinds kort mag hij zichzelf ook gediplomeerd schaaktrainer (2) noemen.

3 Reacties

  1. Avatar
    Hendrikom 22 januari 2021

    De voor en achternaam bij David en Aryan in de partijviewer zijn anders dan in het verslag.

  2. Avatar
    Henk Smout 22 januari 2021

    Ik kan u niet dwingen om iets buiten het eigen repertoire fascinerend te vinden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.