Van Foreest boekt eerste overwinning

Een goede dag voor Nederland vandaag. Weliswaar kwam Anish Giri met zwart tegen Esipenko niet verder dan remise (zonder ooit ook echt kansen op meer gehad te hebben), maar Jorden van Foreest wist zijn goede start (tegen vijf van de sterkste spelers op papier evenzoveel remises) nog iets beter te maken door tegen de Spanjaard Anton zijn eerste overwinning te boeken. Dat betekent dat beide Nederlanders nu de tweede plek delen met 3.5 uit 6 en nog volop meedoen om de overwinning. Ook Carlsen staat op 3.5, maar die zal daar heel ontevreden mee zijn, zeker nadat hij vandaag een niet al te moeilijke winst miste.

Maar eerst Jorden. Als je eerder in het toernooi al tegen Caruana en Carlsen gespeeld hebt dan is David Anton een relatief makkelijke tegenstander. Anderzijds is het evengoed een sterke speler en hij had al eens van Jorden gewonnen. Vandaag speelde de Spanjaard echter niet op zijn sterkst: vooral 21…Ph5 was een misgreep en hij zette daarmee zijn eigen toren buitenspel. Jorden was na de partij niet helemaal zeker of hij het daarna helemaal correct had gespeeld, maar volgens mijn analyse speelde hij gewoon een goede partij. Het had echter nog iets meer dan gewoon een goede partij kunnen zijn.

(29…cxb5 moet 29…axb5 zijn). Uit het interview na afloop kreeg ik ook niet het idee dat Jorden dit serieus overwogen had, maar sowieso was 28.e5 praktisch wel zo makkelijk. Jammer is het wel.

De partij tussen Esipenko en Giri was een vrij solide remise. Het leek even leuk te worden: als wit 20…h5!? met 21.e4!? had beantwoord was het leuk geworden. Zoals het ging was het niet heel boeiend.

Bij de partijen zonder Nederlandse inbreng wil ik een moment uit de partij Duda-Carlsen uitlichten. De Noor stond steeds iets beter en had vervolgens kunnen profiteren van een fout van Duda.

In plaats van even na te denken speelde hij a tempo 36…Pb4? waarna wit 37.Tc8+ Kf7 38.Le3 speelde en met de schrik vrijkwam. Eerst 36…Kf7! was heel sterk: het voorkomt 37.Tc8 (want Pe7) en er dreigt nog steeds Pb4 (of zelfs Pf4). Het toreneindspel na 37.Lc3 Pxc3 38.bxc3 Td3 had Carlsen vast wel gewonnen. In de partij had hij nauwelijks kansen en werd het remise.

Van de andere partijen is vooral Donchenko-Firouzja interessant. Op zet 33 moest de Duitser een lastige keuze maken hoe te slaan op b2. Hij koos verkeerd (dat 33.Lb2 houdt was ook lastig te zien) waarna Firouzja het fraai afmaakte. Grandelius-Caruana was een belangrijke partij in de strijd om de eerste plaats. De Zweedse koploper stond de hele partij onder druk, kwam zelfs een pion achter maar ongeljke lopers zorgden voor de remise. Hariskrishna-Wojtaszek en MVL-Tari waren voornamelijk voor de spelers zelf spannend.

En uw verslaggever kan ook tevreden zijn: klaar met het verslag voordat De Slimste Mens begint!

 

Edit: nog een kleine toevoeging: het is mogelijk om toch nog als amateur mee te doen aan Tata Steel. Online natuurlijk, en wel komende zondagmiddag. Zie hier voor meer informatie.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.