Nederlanders naar gedeelde koppositie


Was gisteren al een mooie ronde voor Nederland, vandaag was het nog beter: Nederland – Scandinavië 2-0! En omdat Giri de koploper versloeg (Grandelius) zijn er nu vier nieuwe leiders, waaronder onze beide landgenoten. Nou is met nog vier andere spelers (waaronder Carlsen) op een half punt achterstand het veld nog dicht bij elkaar en kan er in de laatste zes ronden nog veel gebeuren, maar we mogen in ieder geval hopen op een Nederlandse toernooioverwinning, al zijn Caruana en Carlsen nog steeds favoriet.

Giri kreeg van Grandelius een Najdorf voorgeschoteld en dat gaf hem de gelegenheid om in het interview na afloop uitgebreid te adverteren voor zijn Najdorfcursus op Chessable. Aan de opening lag het niet dat de Zweed verloor, maar hij had wel wat vlotter mogen spelen. Voor een paar belangrijke beslissingen had hij te weinig tijd en zo ging hij voor de eerste tijdcontrole al ten onder.

Jorden van Foreest speelde met zwart tegen iemand die hij goed kent, de Noor Aryan Tari. Ze schelen een week of vijf in leeftijd. Ze speelden eerder een belangrijke partij tegen elkaar. Om mezelf te citeren: “Het is Jorden van Foreest niet gelukt om wereldkampioen te worden. Winst tegen de Noor Aryan Tari was genoeg geweest; helaas werd het remise en daarom slechts een vijfde plaats voor Jorden (en de titel naar Tari.” Dit keer werd het echter een best wel soepele overwinning voor Jorden. De Noor behandelde de opening niet goed, maakte nog een paar fouten en toen was het grootste probleem voor zwart om te kiezen uit de vele aantrekkelijke mogelijkheden. Stukwinst bleek aantrekkelijk genoeg.

Er vielen vandaag sowieso veel beslissingen, slechts twee partijen eindigden remise. Vachier-Lagrave verloor opnieuw met de vergiftigdepionvariant en opnieuw door één fout. Dat 13…exd5 verliest is niet makkelijk te zien, maar na 14.e6! blijkt er geen verdediging meer te zijn voor zwart. Misschien moet MVL toch maar iets anders verzinnen tegen 6.Lg5. Esipenko speelde het leuke 23…Pa1!? om verlies van het paard uit te stellen. Tegenstander Wojtaszek reageerde er niet goed op en kwam in een verloren eindspel terecht. Niet verloren was het eindspel van Duda tegen Firouzja met drie pionnen tegen een loper, maar hij werd langzaam weggespeeld. Bij de twee remisepartijen gebeurde niet zo veel, wat vooral voor Carlsen (die een goed voorbereide Harikrishna tegenover zich had) teleurstellend geweest moet zijn.

2 Reacties

  1. Avatar
    Henk Smout 23 januari 2021

    13… cxd5 is juist wat MVL had moeten spelen, het gespeelde 13… exd5 in combinatie met ook nog 14… f6 verliest.

    Op database.chessbase.com vond ik één eerdere partij met 13… exd5, Tsaturian – Perfanov corr.1985 en na 14.o-o werd het remise.

    Maar Caruana deed 14.e6!.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.