Najdorf-cursus Anish Giri verkozen tot Chessable-cursus 2020

De Najdorf-cursus van Anish Giri is door de gebruikers van Chessable uitgeroepen tot cursus van het jaar. De cursus is onderdeel van de Lifetime Series: zeer complete cursussen waar je de rest van je leven mee vooruit kunt.

De cursus van Giri bestaat uit 1.000 varianten en wordt ondersteund voor 25 uur video. Het boek kost $ 40 en de 25 uur video $ 250. De cursussen zijn regelmatig in de aanbieding met een korting tussen de 25 en 50 procent.

Chessable, onderdeel van de PlayMagnus-groep, is in 2020 gegroeid van 90.000 naar 250.000 gebruikers mede door het synergie-effect met Chess24, de groei van het schaken tijdens de pandemie en het effect van de Netflix-serie The Queen’s Gambit. Zelf zag ik de verkopen van mijn mini-cursussen, die ik op Chessable aanbied voor een paar euro, verdrievoudigen in de laatste maanden.

De PlayMagnus-groep verwacht in 2021 winstgevend te zijn door de groei van met name Chessable. Vorige week is (eindelijk) de iOS-app van Chessable uitgekomen. Fijne userinterface! Helaas kun je nog niet offline studeren en werkt de app alleen in portrait mode.

Vandaag werd Giri in zijn partij tegen Grandelius met het nieuwtje 16… Tc8!? uit zijn eigen boek geconfronteerd.

Uiteindelijk spendeerden de twee heren de eerste 2,5 uur(!) aan het reconstrueren van 25 zetten uit één variant van de Giri-Najdorf-boek. Dat is veel tijd voor spelstrategie en gedachtelezen…

Zes zetten later ging Grandelius in de fout met 31… Txc3 en vervolgens was het snel afgelopen.

Eerder bracht Anish Giri al een Lifetime Repertoire over het Frans uit. Erwin l’Ami bracht in dezelfde serie een cursus over de Caro-Kann uit.

Ten slotte nog een speciale vermelding voor de cursus van Maaike Keetman, die inmiddels voor Chessable werkt als publishing manager (content and quality assurance). Als Chessable-medewerker weet zij hoe een goede cursus eruitziet en al haar kennis heeft ze toegepast in de cursus The Fierce Nimzo-Indian. Zelf bezit ik de cursus niet, maar de recensies zijn heel goed (4,9 uit 5).

Van redacteur en mede-eigenaar van Schaaksite Herman Grooten zijn inmiddels drie boeken uit de Understanding Before Moving-serie beschikbaar op Chessable. Ook kun je zijn klassieker Chess Strategy for Club Players op Chessable bestuderen.

3 Comments

 1. Avatar
  Franck Steenbekkers januari 24, 2021

  Dank voor het artikel.

  Ik heb zelf best veel chessable course maar vraag me af in hoeverre de echte wereldtoppers alles wat ze weten prijs geven. Ik denk dat bv. Giri bewust zaken aanbeveelt die hij zelf niet speelt.

  Ook merk ik dat de ene schrijver vaker updates plaatst in de zgn lifetime serie. Zijn hier contractueel af spraken over?

  • Avatar
   jeroenbakker januari 25, 2021

   Giri geeft zelf in zijn cursus aan dat hij in de varianten die hij geeft zo veel mogelijk het achterste van zijn tong laat zien. Hij legt uit dat het voor hem niet uitmaakt omdat overal meerdere goede opties zijn en dat hij meer dan voldoende kan afwisselen tussen de varianten dat er toch niet te pluggen valt.

 2. Avatar
  Franck Steenbekkers januari 24, 2021

  Wat is jouw oordeel over de boeken van Shankland?

  Persoonlijk vind ik.nl.dat er in zijn openingscourse best veel fouten in staan/ zaken vergeten worden.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.