Tata ronde 8: een optater voor de wereldkampioen!

Als jochie van 18 de wereldkampioen verslaan. Zou dat eerder gebeurd zijn? De 18-jarige Bobby Fischer won van Michail Tal, maar die was toen net een paar maanden zijn wereldtitel kwijt. Maar inderdaad, uniek is het niet, want Magnus Carlsen himself won in Linares 2009 als 18-jarige van toenmalig wereldkampioen Anand. Dus misschien is het toch minder uniek, maar meer research als hierboven beschreven heb ik niet gedaan. Een uitdaging voor de schaaksite-historici Weehuizen en Smout. Kom er maar in, heren!

In de schaduw van dat spektakel deden onze koplopende landgenoten het ook niet slecht. Met zwart werden er wereldtoppers op remise gehouden, waarmee de positie in de bovenste regionen werd gehandhaafd. Aan kop staan ze niet meer. Die eer valt te beurt aan Alireza Firouzja. Die is helemaal op stoom gekomen en won voor de derde dag op rij.

Andrey Esipenko – Magnus Carlsen

Sensatie! Het is niet zomaar een overwinning op de wereldkampioen, nee, het werd een veegpartij! De jonge Rus pakte de Najdorf (of Scheveninger, wat u wilt) van Carlsen stevig aan met het ongebruikelijke 8.g4. Gaat dat de nieuwe mode worden? Sterke computers spelen het ook, zo ontdekte ik. Zou Esipenko daarvan op de hoogte zijn geweest? Het interviewtje na afloop was wat teleurstellend, daar werden we niet veel wijzer van.

Maxime Vachier-Lagrave – Jorden van Foreest

Op onze digitale clubavond van vrijdag 15 januari kwam de vraag naar voren wie het Tatatoernooi zou gaan winnen. Ik tipte MVL. Koploper in het kandidatentoernooi, relatief weinig aan onlineschaken gedaan, dus veel gestudeerd. Maar goed, na twee tikken in zijn favoriete Najdorf mogen we concluderen dat hij niet in beste doen is. Maar afgelopen vrijdag kwam wederom die vraag naar voren. En nu tipte ik Jorden van Foreest. Die is lekker bezig, heeft Giri, Carlsen en Caruana al achter de rug en gaat gewoon vijf punten uit de laatste zeven ronden halen. Wie gaat dat beter doen? Optimist die ik ben. Gisteren begon Jorden voortvarend aan die eindsprint en vandaag werd ik na de opening ook weer optimistisch. Eigenlijk gek dat ik een gevoel van teleurstelling ervaarde ondanks dat er een soepele remise werd gescoord met zwart tegen een wereldtopper die ook nog eens op kop gaat in het kandidatentoernooi!

Fabiano Caruana – Anish Giri

Met belangstelling wachtte ik op de opening die hier op het bord zou gaan komen. Meestal opent Caruana met 1.e4 tegen Giri, maar over een paar maanden staat het vervolg van het kandidatentoernooi op de agenda en Giri moet daarin nog met zwart tegen Caruana. Wat zou het dan worden? Russisch? Berlijns? Open Spaans? Het kan allemaal bij deze heren.

Pentala Harikrishna – Alireza Firouzja

Van al die koplopers was “Alirazor”de enige die tot winst wist te komen en na acht ronden is hij dus de enige koploper met 5,5 uit 8. En dat na een nul in de openingsronde! Harikrishna begon met de afruilvariant van het Slavisch en de partij solliciteerde daarmee naar een plek in de categorie Vleesch noch Visch. Edoch, in een niet gemakkelijke maar misschien nog wel houdbare stelling volgde er een onachtzaamheid met 37.Pf4 waarmee hij Firouzja de gelegenheid bood de helft van zijn loperpaar te activeren. Toen later ook de andere helft ontwaakte was het snel gebeurd.

Jan-Krzysztof Duda – David Anton Guijarro

Een hoop geschuif en in dat licht bezien is remise een logische uitslag. Maar wat als de Spanjaard 32…d5! zou hebben gevonden?

Dan resteren er nog twee partijen uit de categorie Vleesch noch Visch…

Nils Grandelius – Radoslaw Wojtaszek

Alexander Donchenko – Aryan Tari

Morgen een rustdag! Had dat niet vandaag gemoeten? Welnee. In Genesis 2 vers 2 en 3 wordt heel geen dag genoemd. Ja, de zevende dag, maar wie zegt dat dat geen maandag was?

Hoe dan ook…

Graag gedaan.

15 Reacties

 1. Avatar
  Hendrikom 24 januari 2021

  Moest nog denken aan de winst van Anish op Magnus, maar mogelijk was Magnus toen nog geen wereldkampioen.

 2. Avatar
  Frits Fritschy 24 januari 2021

  Houden jullie het ook in de gaten: live rating Esipenko 2696, Van Foreest 2689,4. Nieuwe leden van De Club in de maak?

  • Avatar
   Richard Vedder 24 januari 2021

   Dank, Jeroen! Dit is nog erger, want Kamsky is van 2 juni 1974 en was dus nog 17 toen deze partij gespeeld werd…

 3. Avatar
  Wim Weehuizen 24 januari 2021

  Vooral die partij tussen Esipenko en Carlsen heb ik gevolgd en dan geeft deze analyse echt een goede verduidelijking en aanvulling. Giri won in het Tata Steel toernooi van 2011 met zwart van Carlsen, maar die werd pas in de herfst van 2013 wereldkampioen. Verder was het voor mij heel verrassend dat Henk Smout met die partij van Aljechin tegen Klaus Junge kwam. Overigens zie ik me meer als een amateur schaakhistoricus. Wel wil ik Geller vermelden, die van 8 wereldkampioenen heeft gewonnen en tegen Botwinnik, Smyslov, Petrosian en Fischer zelfs een positieve score had. In 1955 werd hij Sovjet kampioen met 4,5 punten voorsprong op wereldkampioen Botwinnik, die hij toen ook versloeg. Maar goed Geller was in 1955 een stuk ouder dan Esipenko.


  • Avatar
   Richard Vedder 24 januari 2021

   De voornaam van de schrijver van dat artikel zal wel niet helemaal correct zijn vermoed ik…

   Wat jij, Herman?

 4. Avatar
  Wim Weehuizen 24 januari 2021

  Kasparov verloor zijn wereldtitel in 2000 aan Kramnik en was in 2003 geen regerend wereldkampioen meer. Fischer won in 1961, zoals hierboven vermeld, als 18 jarige van Tal, maar die had al eerder dat jaar zijn wereldtitel verspeeld aan Botwinnik.

  • Avatar
   Frits Fritschy 24 januari 2021

   Nou ja, eigenlijk was Ponomarjov toen wereldkampioen. En die verloor in Corus 2003 van de toen nog steeds 15-jarige Radjabov.

 5. Avatar
  Wim Weehuizen 25 januari 2021

  Persoonlijk zie ik de winnaars van die knock-out FIDE wereldkampioenschappen als World Cup winnaars. Ponomariov versloeg in 2002 verrassenderwijs zijn veel ervarener landgenoot Ivanchuk in de finale. Hij was toen pas 18 jaar. Maar toch blijf ik Kasparov zien als de jongste wereldkampioen ooit.

 6. Avatar
  Herman Grooten 25 januari 2021

  @Richard: ik was inderdaad de schrijver van dat artikel in Trouw. Toevallig heb ik een broer die Henk heet, maar meer dan de spelregels weet hij niet van ons spel. Ik herinner me nog wel dat Kasparov not amused was dat hij van ‘dat mannetje’ had verloren. Helemaal niet toen die daar ook de schoonheidsprijs voor kreeg. Hij zei dat hij degene was die de partij gedicteerd had en dat Radjabov alleen maar geprofiteerd had van een lelijke blunder van hem, schoonheidsprijs onwaardig… Radjabov had wereldkampioen kunnen worden, is dat nooit geworden. Volgens mij heeft ook Peter Leko dat ooit beweerd. Maar inmiddels zien we dat Radjabov met een revival bezig is.

 7. Avatar
  Richard Vedder 27 januari 2021

  Ha Han! Dank je. Ik werk mijn database altijd bij met de wekelijkse pgn die op https://theweekinchess.com/ te vinden is. Daar zaten die computerpartijen blijkbaar ook tussen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.