Giri naast Firouzja mede aan kop! Tata Steel ronde 9

In de negende ronde van het Tata Steel Chess Tournament mogen de Nederlanders bepaald niet ontevreden terugkijken. Giri versloeg in een lastig eindspel de Fransman Vachier-Lagrave en omdat de koploper, Firouzja, niet voorbij Esipenko wist te komen, kwam Giri – die een halfje minder had – nu langszij. Zij kregen ook nog gezelschap van de nummer twee van de wereld, Caruana, die met zwart ogenschijnlijk weinig problemen had om de Pool Wojtaszek op te rollen. Het leidende trio heeft nu 6 uit 9. In hun kielzog blijft Jorden van Foreest die een optisch voordeeltje had tegen de invaller in dit toernooi, Donchenko. Maar hij slaagde er niet in om echt vuist te maken en berustte daarom in remise waardoor hij nog altijd (met plus 2) een halfje achter het leidende duo staat. Die plaats deelt hij met Esipenko. Wie vandaag ook opschoof in het klassement is wereldkampioen Carlsen. Hij had een hele taaie aan Grandelius, die nog zo uitstekend was begonnen in het dit toernooi. Maar langzaam maar zeker – ook omdat de Zweed een paar keer een verborgen mogelijkheid miste op een mogelijk halfje – kwam de Noor in het voordeel. En toen hij een dame-eindspel met een pionnetje meer had, schoof hij dat op voorbeeldige wijze naar winst. Daarmee staat hij een punt achter het driemanschap, maar met nog vier ronden te gaan lijkt er nog van alles mogelijk. Als we zien dat er morgen Caruana – Carlsen op het programma staat en vrijdag (na de rustdag op donderdag) Carlsen – Giri, mogen we concluderen dat de wereldkampioen eigenhandig van alles voor elkaar kan boksen. Firouzja mag komende vrijdag tegen Caruana en zaterdag tegen Giri laten zien wat hij waard is. Dit belooft een uiterst spannend apotheose van deze editie van het Tata Steel Tournament te worden.

Van drie van bovengenoemde partijen heb ik een video-analyse gemaakt die u hieronder aantreft:

 

Er waren wederom twee livestreams, dus schaakliefhebbers worden vreselijk verwend!

 

Giri – Vachier-Lagrave

Onze landgenoot bestreed de Najdorf van Vachier-Lagrave vandaag met 6.h3, het zetje dat Fischer zich ooit had toegeëigend. Hij bereikte een tastbaar positioneel voordeeltje dat de tegenstander er eigenlijk toe dwong om met …Txc3 een kwaliteitsoffer te brengen. Daarvoor was de compensatie misschien niet voldoende maar zwart kreeg wel een heleboel praktische kansen. In die fase golfde het spel wat op en neer, maar gelukkig voor Giri bleek ook nu weer dat Vachier-Lagrave niet goed in vorm is. Hij bewaart misschien zijn beste spel voor het tweede deel van het Kandidatentoernooi, dat ook nog gespeeld gaat worden het komende jaar. Hoe dan ook, slaagde Giri erin door goed te rekenen om af te wikkelen naar een eindspel met een pion meer. Toen de lopers ook nog geruild werden, moest het komen van een toreneindspel dat op het oog nog erg lastig leek. Maar Giri is een uitstekend eindspelkenner en hij liet zien hoe een dergelijke pluspion in winst omgezet moet worden. Het moest komen van de vrije c-pion en die werd ondersteund door de koning. Uiteindelijk slaagde Giri erin om via lange berekeningen uit te vinden dat zijn toren zijn laatste pion mocht blijven dekken en dat hij met de koning de twee verbonden vrijpionnen van zwart precies op tempo onschadelijk kon maken. Een erg knappe overwinning!

 

Van Foreest – Donchenko

Met wit tegen een jonge speler, die pas op het laatste moment heeft mogen invallen. Je zou denken, een ideaal moment om de score uit te breiden voor Jorden. Hij kwam ook heel behoorlijk uit de opening en nadat zwart de witveldige lopers ruilde, bleef Donchenko met een slechte loper zitten. Jorden kon zijn goede loper voor het enig overgebleven paard ruilen om dan met een optisch mooi voordeel te kijken of hij dan de tegenstander uit het zadel zou kunnen lichten. Dat gebeurde niet en even later kwam er een zetherhaling op het bord waarbij de spelers een puntendeling wel oké vonden.

 

Wojtaszek – Caruana

De Amerikaan speelde een Konings-Indiër met snel …Lg4. Even later ruilde hij op d4 en leek het erop dat wit wel aardig kwam te staan. Zeker toen zwart ook nog twee lopers voor twee paarden inleverde, eigenlijk een doodzonde. Maar Caruana had uitstekend ingeschat dat zijn paarden absoluut niet onderdeden voor de lopers; toen hij ook nog een pionnetje cadeau kreeg en even later zijn paarden op prachtige steunpunten, begon wit te wankelen. Het duurde niet lang eer hij zelfs door de knieën ging toen hij vrijwillig zijn eigen koningsstelling opengooide en dat moet je tegen een gevaarlijk tacticus als Caruana niet doen. Die walste op een geweldige manier door de stelling heen waarbij zelfs dameruil hem er niet van weerhield om de aanval tegen de witte koning gaande te houden. Toen een zwarte pion de voorlaatste rij bereikte was het gedaan met de witspeler. Een prachtige partij!

 

 

Firouzja – Esipenko

De confrontatie tussen de twee jongste spelers van het toernooi (respectievelijk 17 en 18 jaar). Ook de koploper tegen de bedwinger van de wereldkampioen in dit toernooi! De Iranees speelt tegenwoordig 1.d4 en gaat – net als Carlsen een openingsdiscussie uit de weg. Op een gegeven moment verloochent hij zijn ware aard niet als hij kan gaan aanvallen. Het lijkt erop dat hij op één moment in de partij ernstig in het nadeel had kunnen komen en dat was na zijn 15de zet.

Daarin kwam het riskante 15.b4 waarop zwart met 15… g5 materiaal had kunnen winnen. Esipenko vond dat te link en liet de kans voorbijgaan. Kijkt u even naar de verwikkelingen die er hadden kunnen optreden.

 

Tari – Duda

In deze partij kwam een wat onregelmatige Siciliaan op het bord waarin wit aanvankelijk een optisch voordeel leek te hebben. Maar toen er na een ruil op d3 een symmetrische stelling ontstond die de contouren van de Franse doorschuifvariant kreeg, werden over de enige open lijn (de c-lijn) alle zware stukken geruild. Toen er aan beide kanten een loper en een paard overbleven, vonden de spelers dat het genoeg was geweest: remise.

 

Anton Guijarro – Harikrishna

Wit had op 20e zet een fors strategisch voordeel. Zijn loper is heel sterk, die van zwart kan niet veel. Het bezit van de centrumvelden is ook prettig. Voeg daaraan toe dat wit met een breekzet a2-a4 kan komen, dan zou je toch zeggen dat zwart het erg moeilijk gaat krijgen. Het blijkt toch wat optisch bedrog te zijn. De ongelijke lopers reduceren wits winstkansen. De heren schoven wat heen en weer en wit zag geen enkele concrete manier om verder te komen. Remise.

 

De tussenstand na negen ronden:

 

De uitslagen en de rest van het programma treft u aan via deze link:

tatasteelchess.com/playing-schedule/

 

Het toernooi kunt u volgen via deze link:

tatasteelchess.com/news/

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

6 Reacties

 1. Avatar
  Ludo Tolhuizen 27 januari 2021

  Dank je Herman.

  De knop “lees verder” werkte niet voor mij. Zoals wel vaker, is dat op te lossen door te klikken op het “wolkje” om commentaar te geven.

   • Avatar
    Ludo Tolhuizen 27 januari 2021

    Dank voor de snelle reactie Dimitri.

    Ik gebruik Google Chrome als browser. Als ik op de titel klik gaat het goed, dat doe ik voortaan!

 2. Avatar
  Frits Fritschy 27 januari 2021

  Een aardig moment in Firouzja-Esipenko was op de twintigste zet: 20… Pxb4?! 21 axb4 Lxb4+ 22 Ke2 Dxa5. Op chess.com roepen diverse mensen dat Esipenko de winst heeft weggegeven, maar geef mij maar wit na bijvoorbeeld 23 Ta1 Db6 24 24 Tab1 a5 25 Pe5. Voordat de zwarte pluspionnen de overkant bereikt hebben, is zwart al vermoedelijk via de h-lijn mat gezet.

  Het idee van Caruana is overigens niet helemaal nieuw. Op chess365.com vond ik een partijtje Gubsky-Antipov uit het Russisch snelschaakkampioenschap 2019 met dezelfde stelling als na 14… Df6, allen met de zetten h5 en h3 ingevoegd. En het slaan op c3 met de loper in het Koningsindisch kennen we natuurlijk uit een potje tussen de heren Grooten en Westerinen…

 3. Avatar
  ayacucho 27 januari 2021

  Wojtaszek – Caruana: 15 Qd2 waar het hoort en het is gelijk, met of zonder pion e4!

 4. Avatar
  ayacucho 27 januari 2021

  Wojtaszek – Caruana: laat los, laat die e-pion los, wit is gelijk!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.