Giri slaat zich voor zijn hoofd… (Tata Steel ronde 12)

In de twaalfde ronde van het Tata Steel Chess Tournament heeft Anish Giri een unieke kans gemist om zijn naaste concurrent Alizera Firouzja te verslaan en daarmee uit te lopen van een groepje achtervolgers. Als hij deze partij, waarin hij huizenhoog gewonnen stond, ook daadwerkelijk had gewonnen, was de ongedeelde zege in het toernooi min of meer veiliggesteld. Maar het mocht niet zo zijn. In een erg onorthodox en lastig eindspel wist de jeugdige Firouzja hem zoveel problemen voor te schotelen dat Giri het allemaal niet meer zo zuiver op zijn netvlies kreeg. Hij miste diverse mogelijkheden waarmee hij de vis op het droge had kunnen trekken. Daarmee zou hij ook eindelijk deze jonge tegenstander, die hem al vaker de voet dwars heeft weten te zetten, op een gevoelige nederlaag hebben kunnen trakteren.

Giri – Firouzja

Na een voor Giri gunstig verlopen opening, kreeg hij langzaam maar zeker vat op het spel van de tegenstander. Zijn loper was sterker dan het paard en omdat zijn koning eerder in het centrum kwam, leek het erop dat de witte a- en b-pion de doorslag zou gaan geven. Giri begon aan een mooie koningsmanoeuvre en die leek hem beslissend voordeel op te leveren (zie plaatje links).

Maar het paard sprong flink rond en een zwarte e-pion dreigde roet in het eten te gooien. Giri wikkelde daarom af naar een curieus eindspel van een toren en vier pionnen tegen een toren en een paard. Daarbij had wit twee verbonden a- en b-pionnen en twee verbonden g- en h-pionnen. Dat moest gewonnen zijn, maar de praktijk bleek weerbarstig.

 

Enfin, kijkt u naar de volgende video als u wilt weten hoe de vork in de steel zat.

 

Esipenko – Van Foreest

Een avontuurlijke partij tussen twee jonge, veelbelovende grootmeesters, die altijd het gevecht aan gaan. Al snel na een ongebruikelijke opening, waarin zwart het loperpaar inleverde, ontstond een stelling waarin zwart een sterk veld op e4 creëerde, waar hij een paard posteerde. Esipenko, die erop gebrand was om deze partij te winnen, gooide met g2-g4 de knuppel in het hoenderhok. De verwikkelingen namen toe toen Van Foreest deze actie beantwoordde met een goed geplaatst pionoffer. In ruil daarvoor kreeg hij een eindspel met zware stukken, waarin hij – ondanks de minuspion – de enige open lijn in handen kreeg en kansen tegen de witte koning. De meeste gevaren wist wit te bezweren, maar hij kon niet voorkomen dat zwarts tegenspel overweldigend werd. Daarom vluchtte wit in een remise door eeuwig schaak.

 

 

Wojtaszek – Carlsen

Dit jaar was duidelijk niet het toernooi waarin de wereldkampioen kon etaleren. Alle successen in de online rapid- en snelschaaktoernooien ten spijt, slaagde Carlsen er niet in om veel potten te breken in Wijk aan Zee, dat hij toch een beetje als zijn domein beschouwt. Ook vandaag slaagde hij er niet in het verzet van de taaie Pool Wojtaszek te breken. Die ruilde de nodige stukken af en toen alle muziek uit de stelling was gevloeid, werd de vrede getekend.

 

Caruana – Anton Guijarro

De nummer twee van de wereld, Caruana, staat bekend als een enorme rekenaar die heel graag op zoek gaat naar de vijandelijke koning. Hij trok in de opening de hele trukendoos open met 13.Pf6+ maar de Spanjaard was niet genegen om mee te werken aan dit Amerikaanse feestje. Hij negeerde het offer, won een pion en sloeg de aanval af. De pion won Caruana wel terug, maar in het late middenspel kwamen de zwarte zware stukken bij hem op bezoek. Even leek de zwarte loper veel sterker dan het witte paard, maar de witspeler slaagde erin om de belangrijkste dreigingen de baas te worden, waarna een remise in het verre eindspel in het verschiet lag.

Vachier Lagrave – Duda

Dat Wijk aan Zee 2021 niet het toernooi van Carlsen is geworden, weten we inmiddels. Maar het werd helemaal niet het toernooi van Vachier Lagrave. Vandaag slaagde hij er niet in om de Russische Verdediging van Duda te slopen. Sterker nog: een zwart paard maakte hem het leven zuur. Kijkt u eens naar de prachtige zet 26…d5! die zwart in het eindspel van paard tegen loper (en ieder een toren) speelde. Uiteindelijk bleef er een zwarte dubbelpion en een paard tegen alleen een witte loper over. Maar met die b-pion viel kennelijk geen zaken te doen voor zwart, maar dat wit op het tandvlees remise moest maken, was natuurlijk niet wat de ambitie was waarmee de Fransman vandaag aan de partij was begonnen…

 

Grandelius – Tari

De Zweed en de Noor smeten twintig zetten theorie op het bord uit een heel oude variant op het bord en op de twintigste zet had zwart een nieuwtje. Zwart had een stuk geofferd voor wat aanval maar de commentatoren hadden de zet 24.Kg3 weten te vinden, hetgeen de enige zet was om op winst te spelen en dat kwam ook op het bord. Volgens de engine staat wit ook inderdaad beter maar de open koningsstelling bleek toch zoveel problemen op te leveren dat Grandelius genoegen moest nemen met remise.

 

Harikrishna – Donchenko

De partij tussen Harikrishna en Donchenko werd al vlak na de opening een eindspel (of middenspel zo u wilt) met louter zware stukken. Daarin had zwart de betere pionnenstructuur, maar ook de onveilige koning. En dat laatste blijkt toch vaak de doorslag te geven. De Indiër is de hele partij bezig geweest met een ware klopjacht op die zwarte koning en tot bijna het einde slaagde de Duitser erin om zich correct te verdedigen. Maar op de 42e zet werd het hem toch teveel. Hij miste de enig juiste voortzetting en werd toen alsnog onderuit gehaald.

 

De tussenstand na twaalf ronden:

 

Het programma voor de laatste ronde treft u aan via deze link:

tatasteelchess.com/playing-schedule/

Het toernooi kunt u volgen via deze link:

tatasteelchess.com/news/

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

9 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 31 januari 2021

  Je kunt je voorstellen dat een grootmeester in de variant 43 Lxb5+ Txb5 44 Kxa4 Kxc2 45 Kxb5 Kd3 (e5 46 Kc4) 46 Kc5 e5 47 b5 e4 48 b6 e3 49 b7 e2 50 b8D e1D mist dat na 51 Db3+ met vervolgens dameruil kan (ik zag die laatste ook niet, een ander op chessbomb wel). 44… Tb8 in deze variant moet ook geen probleem zijn, met twee verbonden vrijpionnen. Giri had hier nog 50 minuten. Oké, het paard staat toch slecht, dus zorg je dat hij niet in het spel komt met 46 Lc6. Heeft ook het voordeel dat na e4 47 Tf4 kan. In plaats daarvan zorg je dat je eigen loper niet meer bewegen kan met 46 a4?? Wat zat er in Giri’s thee?

  Voor de duidelijkheid: ik heb tijdens het volgen van de partijen geen engine op de achtergrond draaien.

 2. Avatar
  Zuid Limburg 31 januari 2021

  Jammer dat Giri op de 61e zet, met voldoende tijd dus, de winnende zet niet kon vinden. Misschien toch de spanning dat hij de toernooizege voor het inkoppen had.

  Ik verbaas me erover dat de online commentatoren na 1. d4 d5  2. Pc3 Pf6  (van Foreest)  instemmend ‘de Veresov!’ knikken. Dat was een eerdere ronde ook al het geval. Voor de Veresov is toch echt ook nog 3. Lg5 nodig en geen Lf4…..

 3. Avatar
  Wim Weehuizen 31 januari 2021

  Ik heb de partij tot aan de 46e zet van Giri gevolgd op Chessbomb en daar gaf de engine o.a. 46. Lc6 aan en werd die e-pion van zwart zonder stukverlies geëlimineerd. Toen ik na het etentje zag wat Giri gespeeld had en dat de partij in remise was geëindigd, was ik erg teleurgesteld. Het wordt voor hem nu een stuk lastiger om het toernooi te winnen. Het zou na Timman in 1985 de eerste Nederlander zijn, die dat zou lukken.

 4. Avatar
  Jan Willem Duijzer 31 januari 2021

  Zo wat jammer zeg! Zou leuk zijn om Giri’s verhaal over deze partij een keer te horen. Hij speelde zo secuur.. 46….. Pd5! zal hij toch wel gezien hebben? Vanaf dat moment had ik er geen goed gevoel meer over.

 5. Avatar
  Dimitri Reinderman 31 januari 2021

  Met 46.a4 is volgens mij niets mis, pas de zet erna ging hij moeilijk doen. 47.Td7 Tb6 48.Ka3 (voor de hand liggende zetten) lijkt me vrij makkelijk te winnen. Daarna loper weg en gaan met die pionnen.

  • Avatar
   Frits Fritschy 31 januari 2021

   En hoe win je dan na 47 Td7 e3? Op 48 Lc6 heb je Txb4+ 49 Ka3 e2! 50 Txd5+ Kc3 51 Te5 Tb3+ 52 Ka2 Tb2+ met remise.
   Als Stockfish zegt dat wit toch ergens kan winnen, zal dat ongetwijfeld zo zijn. Laat maar weten hoe. (Het is er bij mij nooit van gekomen een sterkere engine dan mijn Fritz10 te installeren – en die gebruik ik dus niet tijdens het kijken naar een partij.) Maar volgens mij heb je na 47 Lc6! geen engine nodig: een topgrootmeester met meer dan een half uur bedenktijd moet dat in normale omstandigheden makkelijk aankunnen.

   • Avatar
    Frits Fritschy 31 januari 2021

    Ah, mijn fout: e3 is een fantastische zet, maar er staan wat wetten in de weg en praktische bezwaren…

 6. Avatar
  Wim Weehuizen 31 januari 2021

  Inderdaad was 47. Td7 volgens de engine [Stockfish 11] de sterkste zet, maar ook na 47. Th7x staat wit nog steeds op winst. Wit moet wel de toren op tijd (via c4) naar de onderste rij terugbrengen om die e-pion samen met zijn loper te stoppen. Dan geven de witte vrijpionnen op de damevleugel de doorslag. Volgens de engine moet zwart zijn toren voor een pion geven en geeft wit net als in de partij zijn loper voor de e-pion. Het eindspel ziet er al met al gecompliceerd uit en ik weet ook niet of de engine iets over het hoofd ziet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.