Jorden een half punt dichterbij – Tata Steel Masters ronde 11

Een goede dag voor de Nederlanders. Giri wist remise te houden tegen Carlsen, en Harikrishna was in de stemming om zich in zijn eigen zwaard te storten. Daarmee zijn er nu twee Nederlanders in de race voor de toernooiwinst.

Giri was in elk geval niet onder de indruk vandaag. © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021

Carlsen 1/2 1/2 Giri
Carlsen besloot om 1. e4 te spelen en de Italiaanse opening was het resultaat.  6. b4 is niet heel gebruikelijk, maar al wel meerdere keren gespeeld. In elk geval kwam Carlsen met een voordeeltje uit de opening, dat duidelijk zichtbaar werd toen Giri een verborgen kans om zijn paard naar f4 te spelen, miste. In het vervolg kreeg Carlsen twee kansen om met c3-c4 de controle te nemen, maar hij miste ze en kreeg vervolgens geen voet meer aan de grond. Daarna toonde ook Giri zich tevreden met remise.

Donchenko 1/2 – 1/2 Duda
Donchenko kreeg een aparte ruilvariant van het Damegambiet voorgeschoteld van Duda, ooit door Peter Svidler omschreven als “basically the Grünfeld, without the fun”. Met name Carlsen heeft een aantal goede winstpartijen met deze variant op zijn naam staan. Ook Donchenko kwam met voordeel uit de opening, maar het was nooit heel duidelijk. Toen hij zag dat hij niets meer had, forceerde hij op elegante wijze eeuwig schaak.

Tari 1 – 0 Esipenko
Tari-Esipenko werd een Spanjaard, maar het was niet naar de zin van Peter Leko. Hij noemde de opening tweederangs en niet geschikt voor een klassieke speler uit de Sovjetschool. Gedurende de partij bleek hij gelijk te krijgen. Tari maakte het met een schitterende killerzet af, waarmee Esipenko is uitgeschakeld voor toernooiwinst. “De stijl van de jonge Karpov!” luidde het lovende commentaar van Jonathan Rowson.

Van Foreest 1 – 0 Harikrishna
Harikrishna pleegde harakiri. Anders is het niet te zeggen, want zijn stukoffer is zelfs niet voorbereid geweest. Leko toonde zich zeer kritisch, en in een eerdere uitzending zei hij al dat Harikrishna het sinds zijn nederlaag kwijt is. Een terechte diagnose, het mag bijvoorbeeld een wonder heten dat hij tegen Antón Guijarro nog met remise wegkwam. Waarom zou een solide speler als hij zich inlaten met dubieuze stukoffers? Voer voor psychologen. Van Foreest accepteerde het stuk, gaf het op het juiste moment terug en won de partij. Jorden heeft de volgende twee ronden een goede kans op toernooiwinst; Nederland mag Harikrishna dankbaar zijn.

Firouzja 1/2 – 1/2 Caruana
Een vreemde partij, waarin beiden hun kansen hadden. Eerst kreeg Caruana de gelegenheid om een paard op g2 te offeren, doch deze mogelijkheid was te diep verborgen. Ook Leko en Lawrence Trent wisten de variant pas na veel hulp te vinden. De partij naderde de tijdnoodfase, waarin Caruana opnieuw een kans kreeg. Hij moest even opzij stappen met zijn koning, en dan was stukverlies voor Firouzja onvermijdelijk geweest. Caruana miste deze kans en blunderde direct een pion erbij. Firouzja kreeg een gewonnen stelling, maar het tegenspel van de Amerikaan was hem te machtig en de partij eindigde in remise.

Antón Guijarro 1/2 – 1/2 Grandelius
Deze partij was een Grünfeld die in snel tempo in een eindspel overging. Antón leek het eindspel met een minimaal voordeeltje in te gaan, maar dat voordeel liet hij spoedig verzanden.

Wojtaszek 1/2 – 1/2 Vachier-Lagrave
De Fransman is in deze partij opnieuw met een blauw oog weggekomen. Antón won de kwaliteit tegen twee pionnen, maar had zijn stukken veel beter opgesteld. Hij miste zijn kans al snel, en ook deze partij werd remise.

15 Reacties

 1. Avatar
  Zuid Limburg 30 januari 2021

   De Engelse grootmeester Rowson twitterde hier dat hij rekening hield met een winst voor zwart.”

  Daarom moeten we koesteren dat Leko ons vergezelt… Hij was meteen duidelijk over de slechte kansen voor zwart…

   

  • Avatar
   Ardi Pierik 30 januari 2021

   Ik ben het absoluut met je eens! Ik vermeldde de tweet voornamelijk om te laten zien dat de stelling niet zo eenvoudig was als een normale stelling met een stuk meer. Ik hoop dat de tekst die ik er inmiddels omheen heb geschreven, duidelijk genoeg is over de kansen die zwart in de praktijk kreeg!

 2. Avatar
  FlatlandR 30 januari 2021

  Rowson: “White is objectively winning in Van Foreest – Harikrishna but it’s the kind of position where it’s easy for White to drift and lose control. I would not be astonished if Black ends up winning.”

 3. Avatar
  Henk Smout 30 januari 2021

  In Firouzja – Caruana zit … Pxg2 er ook een zet eerder en een zet later in.

  • Avatar
   Ardi Pierik 30 januari 2021

   Ja, dat klopt! De varianten waren echter nog engineachtiger, dus ik heb ervoor gekozen om dit als één heel misschien realistische gemiste kans weer te geven.

   • Avatar
    Henk Smout 30 januari 2021

    Bij chessbomb heeft Wit op zowel de zetten 18 en 19 als 20 beter.

    Na 18.Pg3 Df6 19.Pe4 Dh4 20.Lxf4 Pxf4 21.Lf1 c6 22.Lc4 duikt opnieuw ons thema … Pxg2 op, hoewel slechts gelijkstaand geacht.

    • Avatar
     Ardi Pierik 30 januari 2021

     Dat zit hem ook in de engine. Die van chessbomb is gedateerd, Stockfish 12 is al een poosje uit en die is 70 elopunten sterker.

     • Avatar
      Henk Smout 30 januari 2021

      De Stockfish 9 van chessgames.com is sterk genoeg om in 6 seconden 19… Pxg2 20.Kxg2  Dh4 21.Kg1 c5 te vinden.

 4. Avatar
  Frits Fritschy 30 januari 2021

  Ik dacht in Firouzja-Caruana ook dat 19… Pxg2 20 Kxg2 Dh4 eenvoudig won, vanwege de ongedekte loper op c4. Echter, na 21 Pf3 blijkt het toch iets ingewikkelder te zijn; de loper op b6 staat ook ongedekt en na 21… Lxe3 22 Pxe3 is c4 weer verdedigd. Zwart schijnt toch te winnen na 21… Dxh3+ 22 Kg1 Td8, maar echt simpel is het dus niet.

  • Avatar
   Ardi Pierik 30 januari 2021

   Ik snap je punt, maar dat is niet bekeken door de commentatoren. Waarschijnlijk is jouw variant toch behoorlijk simpel te vinden. In elk geval dank voor de aanvulling.

  • Avatar
   Henk Smout 30 januari 2021

   Uit het rondeverslag van Chessbase begrijp ik dat Fabiano naar 19… Pxg2 heeft gekeken en niet heeft gespeeld omdat het niet tot het eind toe viel door te rekenen. 14.e6 tegen MVL in ronde 7 durfde hij toch wel aan en ik durf inmiddels te zeggen dat ook daarvan bij lange na niet alle vertakkingen konden worden uitgerekend. Wat vertrouwde hij tegen Alireza niet: 21.Kg1 of 21.Pf3, het vervolg van welk van de twee of allebei?

   Zoek Firouzja – Caruana op in schakers.info/?p=23190 voor de Stockfish12-analyse diepte 22 bij 19.Lc4 en klik 20… Dh4 aan in de bovenste vertakking, dan is de waardering op diepte 34 voor 21.Kg1 -3.12 en voor 21.Pf3 -3.22.

 5. Avatar
  Ardi Pierik 30 januari 2021

  Oh, ik geloof dat ik dit op de verkeerde plek heb toegevoegd (had onder Frits gemoeten). Het slaat in elk geval nergens op. Excuus!

  • Avatar
   Frits Fritschy 30 januari 2021

   ??? Daar staat het! Wat niet betekent dat ik helemaal begrijp wat je bedoelt. Dat iets simpel te vinden is op andere sites, wil niet zeggen dat het een simpele zettenreeks is. De drukte van het universitaire leven?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.