schaakstukje

Schaakmo(nu)menten

Soms mogen we getuige zijn van een bijzonder sportmoment. Afgelopen zondagmiddag schaatste de Zweed Nils van der Poel (Nederlandse opa) op de wk afstanden in Heerenveen een wereldrecord op de 10 km. In iets meer dan 12 en een halve minuut raffelde hij zijn rondjes af. Let wel op een laaglandbaan met hoge druk. Jorrit Bergsma eindigde met ruim 13 seconden achterstand op de 2e plek!

Nu kent de sportgeschiedenis meer van dit soort legendarische hoogtepunten (waar was je toen…). Wat mij betreft de vertesprong van 8m 90 van de Amerikaanse atleet Bob Beamon op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico. Een record dat 23 jaar stand hield. Wat te zeggen van de vijf gouden medailles van de Amerikaanse schaatser Eric Heiden op de OS in Lake Placid in 1980. Memorabel was ook het goud van judoka Anton Geesink op de OS in 1964 in Tokio. In de open categorie versloeg hij de onverslaanbaar geachte Japanner Kaminaga met een houdgreep.

Kent het schaken ook zijn hoogtepunten? Jazeker, om er een paar te noemen: de 6-0 overwinningen van Bobby Fischer tegen Taimanov en Larsen tijdens de kandidatenmatches in 1971, de onsterfelijke partij Anderssen-Kieseritzky, de verbijsterende offers van Michael Tal, het wereldkampioenschap van Max Euwe in 1935 tegen de sterke Rus Aljechin, de partij van de eeuw van de 13-jarige Bobby Fischer met het dame-offer tegen Donald Byrne, de remise van de eveneens 13-jarige Magnus Carlsen tegen Kasparov. Ongetwijfeld kan de lijst nog uitgebreid worden met ieders voorkeur.

Julius

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

5 Reacties

 1. Avatar
  Wim Weehuizen 16 februari 2021

  Bij dit nieuwe wereldrecord van Nils van der Poel moest ik terugdenken aan de legendarische Noor Knut Johannesen, die bij de Olympische Spelen van 1960 het wereldrecord van die andere legendarische Noor Hjalmar Andersen uit 1952 met maar liefst 46 seconden verbeterde. Het was voor de tijd van de hooglandbanen van Calgary en Salt Lake City en ook voor de klapschaats, dus dat record telt nu niet meer mee. Maar zo’n enorme verbetering is er na Jaap Eden in 1895 alleen toen geweest en daarna nooit meer. Het was heel mooi om die oersterke Knut te zien schaatsen.

 2. Avatar
  PIET KUIJS 16 februari 2021

  Bij dit soort lijstjes denk ik altijd aan het wereldkampioenschap van Joop Zoetemelk.

  • Avatar
   Frits Fritschy 16 februari 2021

   Het verbazingwekkendste vind ik dat hij (geboren in 1940) nog steeds leeft!

 3. Avatar
  ayacucho 17 februari 2021

  Bij de naam Nils van der Poel vraag ik mij dan meteen af: Is hij (verre) familie van Adrie van der Poel en zijn zoon Mathieu die momenteel in het veldrijden alles wint wat er te winnen valt en dat en passant ook doet in het mountainbiken, op de weg en op de 64 velden. Ik hoor daar niemand over. Dat zullen we binnenkort wel horen denk ik, als iemand, net zo nieuwsgierig als ik, dat heeft uitgezocht.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.