Hing Ting Lai wint NK Slow Bullet 2021

Hing Ting Lai tijdens het NK Lightning 2019 (foto van Frans Peeters)

Na een onwijs spannende finale is Hing Ting Lai (Yottabyte97) erin geslaagd Jorden van Foreest (CakeinSpace) pootje te lichten in de barrage van het NK Slow Bullet. Lange tijd leek het erop dat beide spelers genoegen moesten nemen met een bijrol. Nico Zwirs (FirstKnight) schoot namelijk uit de startblokken. Halverwege het toernooi nam Nico brutaal de leiding, met maar liefst 7 uit 8. Hij werd op de voet gevolgd door Max Warmerdam (xamax2000) en Hugo ten Hertog (Federtiu). Beide grootmeesters moesten genoegen nemen met een half punt minder. Hing Ting (5,5 punten) en Jorden (4,5 punten) volgden op gepaste afstand.

Na de pauze ging de inhaalrace van start. Hing Ting haalde 5 punten uit de 6 daaropvolgende partijen, terwijl Jorden zelfs 6 uit 6 wist te scoren. Een ronde voor het einde was de opgelopen schade gerepareerd. Na 14 rondes waren er vier koplopers: Hing Ting, Jorden, Nico en Max. Het beloofde een bloedstollende slotronde te worden. Onder andere omdat Jorden en Max het onderling moesten uitvechten! Verder had Hing Ting zwart tegen Siem van Dael (Simba7) en Nico mocht een robbertje uitvechten met Twan Burg (JohanDerksen).

Jorden en Max waren als eerste klaar. De kersverse Tata-winnaar wist zijn secondant het al vroeg lastig te maken, met een punt als gevolg. Nico koos in het middenspel voor een zetherhaling tegen Twan, waarna de partij in remise eindigde. Hing Ting wist zijn partij tegen Siem wel te winnen. Kortom: een gedeelde eerste plek voor Hing Ting en Jorden met 11,5 uit 16! Oud-koploper en smaakmaker van het eerste uur, Nico, moest zich tevredenstellen met een derde plaats (11 uit 16). De hoop in bange dagen van SG KiNG, Max Warmerdam, eindigde op plek vier met 10,5 uit 16.

Een gelijke stand, dat betekent barrage! Zowel de eer (Nederlands Kampioen Slow Bullet) als de knikkers (de geldprijzen werden niet gedeeld) stonden op het spel. En Hing Ting had nog een appeltje te schillen met Jorden. Vorig jaar, tijdens het NK Bullet, werd hij namelijk in de tie break verslagen door Jorden. Dit keer liep het anders. In een mini-match over twee partijen was Hing Ting namelijk de sterkste! De eerste partij eindigde nog in remise, maar in de tweede partij sloeg Hing Ting genadeloos toe met de zwarte stukken. Oftewel, Hing Ting Lai is de nieuwe Nederlands Kampioen Slow Bullet!

 

Zie voor meer informatie onderstaande links.

Volledige eindstand van de finale: sgking.nl/eindstand/

Eindstanden van de Qualifiers: lichess.org/team/nederlands-kampioenschap-slow-bullet

Videoverslag van de organisatie: www.twitch.tv/sgkingtv

Videoverslag van Max Warmerdam: www.twitch.tv/xamax2000

8 Reacties

  • Avatar
   Mark Haast 21 februari 2021

   Phoenix03 heeft de gebruikersvoorwaarden van Lichess geschonden. Hij is daarom uit het toernooi verwijderd en in de finale vervangen door LuukDeGrote.

 1. Avatar
  Caesar64 21 februari 2021

  Dat is jammer. Waarom krijgen zijn tegenstanders dan niet automatisch 2 punten voor elke partij tegen hem?

  • Avatar
   Mark Haast 21 februari 2021

   Het probleem is in dit geval dat Phoenix03 juist meerdere keren punten cadeau deed aan zijn tegenstander, om vervolgens wel te spelen tegen een nieuwe opponent met een lagere rating.

   • Avatar
    Twaburov 22 februari 2021

    Het Arena format leidt natuurlijk wel tot meerdere perverse prikkels, zoals snelle remises en niet al te veel weerstand meer bieden als het slecht gaat. Wel eens dat opgeven op zet 1 te ver gaat.

    • Avatar
     Mark Haast 22 februari 2021

     Daar heb je een goed punt. Het aanzetten van de “Streaks” zou in ieder geval een deel van deze problemen oplossen, dus dat is iets wat we voor volgend jaar meenemen. En als het even kan, dan spelen we gewoon weer in het Willem II Stadion.

    • Avatar
     Tony Werten 22 februari 2021

     Eens, maar toch wel een beetje dubbel gevoel.

     Er was ook iemand die gruwelijk weinig tijd gebruikte om maar zoveel mogelijk potjes te spelen. Die heeft zich geplaatst met een score van 48%. Maar dat is dan weer wel ok.

     Gewoon 20 rondes zwitsers in de voorrondes lost ook veel op denk ik.

     • Avatar
      Mark Haast 22 februari 2021

      Weinig tijd gebruiken om zoveel mogelijk partijen te kunnen spelen, is wat mij betreft geen enkel probleem. Dat nodig je juist uit met het Arena format en het heeft zo zijn charmes. Iedere speler maakt (bewust of onbewust) een keuze tussen het produceren van een goede zet of het produceren van een snelle zet. Dat voegt een nieuwe dimensie toe, al ben ik het met je eens dat Zwitsers tot de meest eerlijke einduitslag zal leiden. Zonder een zet te spelen opgeven, heeft in mijn optiek dan weer niks met schaken te maken.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.