Winnen is een genade, verliezen is ondraaglijk

Een mailtje van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Die krijg ik zelden of nooit en het was alsof er een witte raaf was neergestreken in mijn mailbox. Nieuwsgierig opende ik het mailtje en even later deed de aanhef me stuiteren op mijn stoel. Nu ben ik in het geheel niet immuun voor strijkages, maar het ‘Beste topschaker van Nederland’ was dermate over de top dat ik geen moment verleid werd me zacht te spiegelen aan die aanspreektitel.

Onmiddellijk begreep ik dat het mailtje niet opgesteld kon zijn door een echte schaker, want die weet maar al te goed dat een gebrek aan objectiviteit bijna altijd wordt afgestraft. Het zal wel de eigentijdse manier van communiceren geweest zijn, zo wars van feiten maar tuk op het goede gevoel.

Om de een of andere reden vond de Koninklijke Nederlandse Schaakbond het nodig me op de hoogte te stellen van het feit dat Nederland weer een grootmeester rijker was geworden, genaamd Max Warmerdam. Enthousiast werd me verteld dat hij deel uitmaakt van het TalentteamNL en traint op Papendal. Ja, ja, dacht ik, succes heeft vele vaders en falen is een wees.

Maar het euforische gevoel dat je deel uitmaakt van een gemeenschap die reuzen voortbrengt, een schaakgemeenschap in dit geval, ken ik natuurlijk ook en het verhaal van Max Warmerdam spreekt tot de verbeelding.

www.sv-erasmus.nl/2021/02/winnen-is-een-genade-verliezen-is-ondraaglijk/

1 Reactie

 1. Avatar
  sake jan de boer 21 februari 2021

  En op de zondagmiddag meteen nog een magnifiek verhaal, dank wjw!

  Wel met een kanttekening van een schaker met een rating van 1400: het stuk had wat mij betreft mogen  eindigen bij ‘De wereld van gisteren’ is wat dat betreft niets anders dan de wereld van vandaag en de wereld van morgen.

  Precies om zelfde reden waarom ik jaren geleden ‘Zwart op wit’ (toen wel direct na aanschaf gaan lezen) na de helft terzijde heb gelegd: teveel diagrammen, teveel schaak, teveel tekst waar ik door heen moest waden om tot de interessante gedeeltes te komen.

  Maar de autobiografie van Stefan Zweig in die vertaling staat op mijn lijstje!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.