Vijf op een rij voor HWP Sas van Gent

Govert Pellikaan is uitgeroepen tot schaakvrijwilliger van het jaar. Van harte gefeliciteerd, Govert! Daar valt veel voor te zeggen, want nog steeds beleef ik, en velen met mij, enorm veel plezier aan de wekelijkse teambattles op lichess in deze duistere coronaschaaktijden. Bij HWP Sas van Gent zorgt het voor een verder stukje verbroedering met een steeds drukker bezochte Skypecall en met prestaties die wellicht tot de beste uit onze historie behoren.  Zondag wonnen we voor de vijfde keer op rij. Ik zou het iedere club van harte aanraden om nog in te stappen. Echt heel leuk!

We wonnen dus en onze voorsprong was groot, bijna 50 punten. Toch hadden we in het begin concurrentie van Paul Keres en ik ben er zeker van dat ze er de komende weken op gebrand zullen zijn om onze hegemonie te doorbreken. We nemen een kijkje bij onze top-10 van gisteren en bewonderen enkele pareltjes.

10. Herman999 is een van onze trouwe spelers, en dat inmiddels al heel veel jaren. In onderstaande stelling staat Herman al overweldigend, maar de winstvoering is vlekkeloos.

 

9. LindenPu is een van onze corona-aanwinsten en hij is de ontwerper van de bingokaarten voor de Skypecall waarop we terugkerende opmerkingen kunnen afvinken. In onderstaande partij besliste Linden de partij met een sterk loperpaar.

 

8. TheRealSimon speelt vanuit Ierland aardig wat internetpartijen voor ons, in verschillende competities. In het begin ging het nog een beetje moeizaam. In een van de eerste partijen op chess.com bleek zijn rating te laag om mee te mogen doen, maar die tijden liggen inmiddels ver achter ons. In onderstaande partij zag zijn tegenstander iets kleins over het hoofd.

 

7. Het enthousiasme van BrutusNyx is maar door weinigen te evenaren. ’s Middags schitterde David nog op de lokale radio van Zottegem om ’s avonds weer aan te treden in de teambattle. Zijn mooiste scalp pakte hij tegen IJzervreter, een verwijzing naar Von Bismarck, volgens Glen.

 

6. Sim ‘Pjotrrcappan’ heeft voor ons nog niet laten zien wat hij in zijn mars heeft. Toen hij bij ons kwam, was zijn rating op lichess dik boven de 2600 en inmiddels is het zo’n 200 punten lager. Sim scoort wel veel gezelligheidspunten en dat is niet onbelangrijk. Een aardige positionele winst was de volgende

5. Na een korte afwezigheid is Warre weer terug en de rust heeft hem zichtbaar goed gedaan, hoewel afgelopen zondag het berserk-percentage van 0% niet des Warres is. Meestal is het hoger, met wisselend succes. Een overtuigende strategische prestatie was de volgende

4. Ook terug van weggeweest was onze Principatibus, die ook maar direct het allerhoogste woord voerde in de Skypecall. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dat niet geheel onterecht is, want op zijn sterke momenten, is Thibaut VDB een snelschaker die niet onder hoeft te doen voor sterke grootmeesters. Helaas waren er zondag ook nog wat mindere momenten, maar ik ben ervan overtuigd dat hij de volgende keer wraak wil nemen. Een positioneel meesterwerkje speelde Bussie tegen Nondrovski, die terugkomt op onze bingokaart onder de noemer ‘Nondrovski, sterke speler’.

 

3. Thibaut ‘Moonwood’ Maenhout eindigde bij ons op de derde plaats met 39 punten en een TPR van maar liefst 2684. Thibaut laat de laatste maanden het sterkste schaak zien en zijn rating is nu bijna 2600 op lichess. Op strategisch vlak overklaste hij in onderstaande partij de Fransman van Real Madrid, RaphaelVarane

 

2. Zeveraar-Glen werd tweede van ons en derde in het totaalklassement met 41 punten. Weer een mooi resultaat na de overall winst van de week ervoor. Glen is niet alleen een sterk schaker, maar hij kan tijdens de partijen ook boeiend vertellen over zijn mountainbiketochtjes en trainingen op het werk. Glens stijl is eerder positioneel, maar indien nodig, kan hij gerust een tandje bijschakelen zonder in de paniek te raken, zoals hieronder.

 

1. Zelf won ik het individuele klassement met 47 punten. Mijn resultaten in de teambattles zouden de indruk kunnen wekken dat ik zeer sterk ben, maar niets is minder waar, want de meeste partijen win ik doordat tegenstanders blunderen in gewonnen stelling. Afgelopen zondag minstens zeven keer. Een van de overtuigendere partijen was de volgende

Zondag zijn wij er in ieder geval weer bij en hopelijk sluiten weer veel andere teams aan. Tot dan!

2 Reacties

  1. Avatar
    Jan Jaap Janse 02 maart 2021

    Leuk verslag en dito partijen, Koen! Zondag gaan we weer proberen om jullie hegemonie te doorbreken.

  2. Avatar
    fmrini 02 maart 2021

    Wat origineel en goed dat Govert vrijwilliger van het jaar is geworden.  Gefeliciteerd Govert!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.