Anish Giri en Jorden van Foreest uitgenodigd voor ‘Magnus Carlsen Invitational’

De Nederlandse schaakgrootmeesters Jorden van Foreest en Anish Giri zijn uitgenodigd om het op te nemen tegen de wereldkampioen schaken in de tweede editie van het ‘The Magnus Carlsen Invitational’. Voor beide Nederlanders belooft het een bijzonder toernooi te worden. Voor Van Foreest is dit het eerste toernooi sinds hij eerder dit jaar het Tata Steel Chess Tournament won. Giri versloeg wereldkampioen Magnus Carlsen in de vorige editie van Invitational.

‘The Magnus Carlsen Invitational’ wordt georganiseerd door het bedrijf achter de online schaakapp van Carlsen, Play Magnus, en is  onderdeel van de Meltwater Champions Chess Tour, het eerste professionele schaaktoernooi dat geheel online gespeeld zal worden.

Mede dankzij het succes van schaakserie The Queen’s Gambit is online schaken afgelopen jaar uitgegroeid tot een cultureel fenomeen en een populaire e-sport dat veel jongeren aantrekt. Daarom wordt ‘The Magnus Carlsen Invitational’ bijvoorbeeld niet alleen op Eurosport en YouTube uitgezonden maar ook op game streamingplatform Twitch. Om de groei van deze online sport verder te stimuleren is Play Magnus voor de ‘The Magnus Carlsen Invitational’ een vennootschap aangegaan met de Breakthrough Prize Foundation, een stichting die jongeren wil interesseren in de wetenschap en dat dat gesteund wordt door prominenten als Yuri Milner, Mark Zuckerberg, en Sergey Brin.

Redactionele toevoeging: het toernooi is van 13 t/m 21 maart. Vandaag speelden vier spelers (waaronder Max Warmerdam) om twee plaatsen voor het hoofdtoernooi. Max begon goed maar vooral door een onnodige nederlaag in de vierde ronde wist hij de top twee niet te halen. Pichot en Grandelius zijn de gelukkigen die vanaf zaterdag mogen spelen, zie hier.

Meer informatie over het toernooi en het vennootschap vind je in het persbericht in bijlage.

 

1 Reactie

  1. Avatar
    Henk Smout 10 maart 2021

    In de vierde ronde doet Max Warmerdam tegen Grandelius de afgekeurde lange rokade waar de computer Ke1-f1-g2 aanbeveelt.

    Tegen Tari in ronde zes speelt hij het door Tfe1 mogelijk geworden 16.Kf1, waar chessbomb o.a. 16.Tf1 (daar heeft de T eerder gestaan!) Dc7 17.f4 f5 18.Kh1 doet. Ook bij de analyse van eerdere zetten zie ik daar de witte K telkens naar h1 gaan. Op chess24 zie ik Kh1 al meteen in de bovenste variant na 9… h5.

    Een opmerkelijk verschil tussen Stockfish 11 van chessbomb en Stockfish 12 van chess24 is de derde keuze na 14… Tc8: op chessbomb 15.Kh1, chess24 een zet eerder dan Max 15.Kf1.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.