schaakstukje

Schaak light

Men beweert dat het schaakspel een oneindig aantal varianten kent. Genoeg voor eeuwen of meer. Aangezien een mensenleven pak hem beet 80 jaar gemiddeld duurt, lijkt me dit schromelijk overdreven. Stel, we willen dat elke partij die we spelen uniek is. Het is immers vervelend een partij te spelen die we vorige week ook al hebben gespeeld. Laten we van 70 jaar schaak spelen uitgaan (de eerste vijf jaar is kleuterwerk en de laatste vijf jaar is de animo verdwenen). Gemiddeld drie potjes per week lijkt me een aannemelijk uitgangspunt. Eentje op de club, eentje thuis en een potje tijdens de schaft in de keet. Een simpel rekensommetje (3x50x70=10500) leert dat 10.500 partijen volstaan. Twee weken zonder schaak per jaar moet lukken.

De conclusie is derhalve dat het schaak onnodig ingewikkeld is. Die oneindigheid is overdreven. Dat kan eenvoudiger.

In plaats van 8×8 velden maken we een bord van 5×5 velden. Bijna de helft kleiner, dus reuze handig voor het opbergen. Per kast kan bijna tweemaal zoveel materiaal opgeborgen worden. Ook de aanschaf wordt een stuk goedkoper. Vijf velden dus, te beginnen met linksonder een toren daarnaast een paard vervolgens een loper dan de dame en in de hoek de koning. Rocheren is dus niet meer nodig. Voor dit vijftal 5 pionnen en het nieuwe schaak is geboren. De spelregels blijven gelijk met de restrictie dat we de rochade en en passant slaan afschaffen. Ook kan de pion in de beginstelling slechts één veld vooruit. Een kniesoor die hierom maalt.

Met dit nieuwe spel kunnen we voorlopig wel even vooruit, laat staan een mensenleven. Nu nog een leuke naam bedenken en de zaak is rond. De winnaar verdient eeuwige roem en gaat de geschiedenisboeken in. Bij ondergetekende af te halen, buiten kantooruren. De titel van dit stukje is een suggestie, maar doet niet mee voor de prijs.

Julius

Over juliusbosma

Architect. Ontwerper van schaakmeubels- en puzzels. Tekenaar van schaakportretten. Schrijver van schaakstukjes- en verhalen. Matig schaker, groot liefhebber.

3 Reacties

 1. Avatar
  Wijnand Engelkes 09 maart 2021

  Lijkt wel op Toystore chess, maar dan met vaste opstelling en pionnen erbij.

  Toystore Chess (chessvariants.com)

  Op de drie sites hieronder zijn vele varianten op het schaakspel te vinden, méér dan je in een mensenleven leert.

  In Zillions en Ludii kan je de computer ook tegen je laten spelen bij alle spellen.

  Bij Ludii ben ik betrokken. ik heb daar eerder op schaaksite over gepubliceerd.

   

  www.chessvariants.com,

  www.zillions-of-games.com/

  ludii.games

   

 2. Avatar
  Hanzel 12 maart 2021

  Bijna de helft kleiner is schromelijk overdreven. Het is ruim 2,5 keer zo klein.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.