Giri verslaat Vachier-Lagrave in kwartfinale (en de Dubbele Bongcloud van Carlsen en Nakamura)

Anish Giri heeft de laatste vier bereikt in de Magnus Carlsen Invitational. Over twee matches versloeg hij de Fransman Maxime Vachier-Lagrave met 2-2 en 3-1. In de halve finale (morgen en overmorgen) mag hij tegen Wesley So. De andere halve finale gaat tussen Carlsen en Nepomniachtchi.

In totaal won Giri drie partijen. In twee daarvan offerde MVL een pion, om niet veel zetten later zonder compensatie een pion achter te staan. In de eerste match had de Fransman de eerste partij met zwart gewonnen en had hij kunnen kiezen daarna solide te spelen. In plaats daarvan kwam hij in de diagramstelling met 16.c5!?

Na 16…Lxc5 17.Lxc5 Dxc5 18. Pe4 Db6 19.Pd6 Tcb8 20.Pf4?! Pe8 gaf hij nog een pion weg met 21.Ph5, maar dat was kansloos. Logischer was 21.Pxe8 Lxe8 22.Dg4 geweest, dreigt 23.Ph5, maar zwart pent het witte paard met 22…Dd4! Daarom had wit 20.Pg3 moeten doen en dan had hij wel genoeg compensatie gehad.

Ook vandaag was MVL niet gierig. Nadat in de eerste partij eerst hij en vervolgens Giri beter stond, maar het toch remise werd, kwam in de tweede partij deze stelling op het bord.

Je zou hier kunnen denken “Die pion op b4 staat maar in de weg, laat wit hem maar slaan, dat opent alleen maar lijnen naar de witte koning.” Je kunt ook denken dat die pion voorkomt dat het witte paard naar c3 gaat en hem dekken met 23…Tb8. Dat deed MVL niet: 23…f5? 24.Lg5 fxe4 25.fxe4 0-0 26.Lxe7 Dxe7 27.Dxb4 Da7 28.Pc3 Wit heeft alles gedekt, staat actief, goeie pion meer, dat werden er twee omdat ook d6 viel en heel spannend werd het daarna niet meer. De derde partij hield onze landgenoot goed remise. MVL moest dus de laatste winnen, maar zijn koningsfianchetto was geen succes, 1-0 in 20 zetten.

Dan nog even over de Dubbele Bongcloud. Voor wie het gemist heeft: Carlsen en Nakamura speelden de laatste partij van de voorronde remise als volgt: 1.e4 e5 2.Ke2 Ke7 3.Ke1 Ke8 4.Ke2 Ke7 5.Ke1 Ke8. Het was (waarschijnlijk) niet afgesproken: Carlsen speelde de Bongcloud (2.Ke2) omdat Nakamura dat eerder gedaan had, de laatste wilde het niet weerleggen. Sommige mensen spraken er schande van, anderen zagen er de lol van in. Hoe dan ook: het bijbehorende filmpje (waarin te zien is dat Nakamura de slappe lach krijgt) is al ruim een miljoen keer bekeken op Youtube en daarmee (zover ik zie) het populairste filmpje van Chess24. En zo zie je maar, zoiets scoort veel beter dan gewoon een goede partij.

5 Reacties

 1. Avatar
  Gerben van Pel 17 maart 2021

  Die bongcloud is nu al een paar keer gespeeld. Kan iemand mij uitleggen wat er nou zo grappig aan is?

  • Avatar
   Frits Fritschy 17 maart 2021

   Om dat te begrijpen moet je een jaar of veertien zijn.

  • Avatar
   Ardi Pierik 18 maart 2021

   Het idee is dat zwart zich hopelijk stukloopt in een te agressieve aanval op de witte koning. Het breekt met alle regels in de opening, en ik denk dat dat voor topspelers juist wel een keer leuk is. Even sleur doorbreken

 2. Avatar
  Wim Weehuizen 18 maart 2021

  Dit verklaart misschien wel meer. The opening’s name Bongcloud Attack references a bong, a device used for consuming cannabis.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.