Giri verslaat So, naar finale tegen Nepo

Anish Giri heeft zich geplaatst voor de finale van de Magnus Carlsen Invitational. De Hagenaar (die zich eigenlijk niet eens voor het toernooi geplaatst had, maar door het publiek erin werd gestemd) versloeg Wesley So (koploper in de Champions Tour waar dit toernooi onderdeel van uitmaakt) met twee keer 2.5-1.5. De andere halve finale was (nog) spannender: Nepomniachtchi had in zijn tweede match tegen Carlsen een halfje nodig uit twee partijen en kon eeuwig schaak geven. Hij verloor, verloor nog eens, maar voorkwam het wonder van [woonplaats van Carlsen] door de tiebreak te winnen. Carlsen is daarom veroordeeld morgen en overmorgen de verliezersfinale tegen So te spelen. Of andersom, zoals Giri verklaart: “De verliezersfinale tegen Carlsen is niet de match waar je in wilt zitten.”

Twee keer 2.5-1.5 ziet er overtuigend uit, maar het zag er niet meteen goed uit voor onze landgenoot. Sterker nog, hij had de slechtst mogelijke start. In de eerste partij van de eerste match (donderdag) kreeg hij met wit groot voordeel, gaf dat eerst weg, meteen daarna een belangrijke pion en toen ook nog maar een stuk. Een blackout? Na een remise herhaalde hij de opening, kreeg dit keer geen voordeel, maar nu was het So die fouten maakte en verloor. De Amerikaan kwam in de vierde partij weer onder druk te staan.

30.Tg5 houdt het nadeel beperkt. Na 30.Dg4? Tf8! bleek de druk op de f-lijn dodelijk (ondanks dat slaan op f5 nog niet dreigt). Zes zetten later gaf wit op.

Dankzij de overwinning in de eerste match zou Giri in de tweede match (vrijdag) aan 2-2 genoeg hebben. Oftewel vier remises. Kolfje naar zijn hand! De eerste twee partijen leken ook soepele remises te zijn, maar op één moment in de eerste partij had wit zomaar kunnen winnen! Maar te moeilijk voor een rapidpartij. Partij 3 werd een plusremise voor Giri en met wit speelde hij de laatste partij in eerste instantie heel solide. Tot dit moment.

26.g4 is een manier om de druk op te voeren, of een verzwakking van de eigen stelling, het is maar hoe het uitpakt. Als zwart 26…Ld7! 27.Te3 Da6! had gedaan op de laatste manier. De witte dame moet weg, daarmee is ook de druk weg, maar de verzwakking niet. Er kwam echter 26…Dc7?? en na 27.Txe6 was de buit binnen voor Giri.

Morgen (zaterdag) wordt (ongeveer aansluitend op La Primavera) de eerste van de twee matches van de finale gespeeld.

4 Reacties

 1. Avatar
  RickH 20 maart 2021

  Jammer te moeten constateren dat Giri’s successen zo weinig losmaakt in Nederland. Dat betreft helaas ook de uitblijvende reacties, alhier. Niet dat ik een Amsterdamse rondvaart zegetocht had verwacht, maar toch..

  • Avatar
   Caesar64 21 maart 2021

   Knappe prestatie idd van Giri! Maar ik moet heel eerlijk bekennen dat ik niet eens wist dat er (alweer) een online toernooi aan de gang is. Tata uiteraard fanatiek gevolgd maar de vele online toernooien volg ik sporadisch.

 2. Avatar
  Jan Willem Duijzer 21 maart 2021

  Giri sluipt op kousenvoeten stapje voor stapje naar de top 3 van de wereld. Het zou erg leuk zijn als hij een keer de kans krijgt om Carlsen uit te dagen, ook al is hij dan natuurlijk de underdog. Je weet maar nooit.

 3. Avatar
  ayacucho 21 maart 2021

  Hier een strakke partij uit een stuk van Giri, een modelpartij, tegen So hoe je je dient te verdedigen tegen het Frans.  Ik heb vele partijen verloren vanwege de zwakte op d4, die ik iedere keer voldoende dacht te hebben verdedigd. Giri lost het probleem op met Pb1-a3-c2! www.chessbomb.com/arena/2021-magnus-carlsen-invitational-knockout/04-04-Giri_Anish-So_Wesley

  Volg Giri’s avonturen op chessbomb.com met een onderhoudende chat ha ha ha. Wat het zo leuk maakt: de chat is modvrij, er komt veel onzin en politiek voorbij, er wordt gedist, de partij en de spelers komen voorbij, en dit pareltje kwam voorbij de jonge Anish Giri tegen de 1 jaar oudere Wesley So, B groep Wijk aan Zee

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.