IM Irene Sukandar tegen een ontkennende valsspeler: 8 miljoen kijkers op YouTube

Hoe trek je kijkers op YouTube? Een WK-match is leuk, POGchamps een succes, maar daarmee haal je de miljoen kijkers niet, verre van. Maar wel door een ontkennende valsspeler op een echt bord live te laten spelen, zo bleek in Indonesië.

Het verhaal in het kort: de populaire streamer Levy Rozman (Gothamchess) speelde een tienminutenpartij tegen Dewa Kipas en verloor. De tegenstander gebruikte voor zeer voor de hand liggende zetten 10 seconden en had een nauwkeurigheid van 90%. Chess.com controleerde het sloot het account van Kipas wegens overtreding van de Fair Play policy. De zoon van Kipas protesteerde op Facebook. De posting ging viraal en vervolgens werd Rozman belaagd met onvriendelijke berichten op social media vanaf Indonesië, tot aan doodsbedreigingen aan toe.

Hoe kon Kipas zijn onschuld bewijzen? Door in het echt een match te spelen tegen IM Irene Sukandar, die u kunt kennen omdat ze vorig jaar meedeed aan het Bataviatoernooi (wie won dat toernooi ook alweer?) Via YouTube werd het uitgezonden en maar liefst 1,25 miljoen mensen keken mee. Onderstaande video heeft op het moment van schrijven 7.843.741 weergaven. Kipas verloor kansloos en maakte elementaire fouten. Hij beweert echter nog steeds onschuldig te zijn en verdiende 7.000 dollar met de match. Misdaad loont?

Een uitgebreidere versie van het verhaal: www.chess.com/news/view/most-watched-chess-stream-in-history-dewa-kipas

6 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 23 maart 2021

  Ha! Ik zie grote mogelijkheden. Ik speel een paar onlinepartijtjes tegen een bekende streamer en zorg dat ik alles win. (Iemand moet me nog even uitleggen hoe ik dat doe.) Daarna verlies ik een match tegen jou, Dimitri. (Niemand hoeft me uit te leggen hoe ik dat moet doen.) Ik ga akkoord met minder, laten we zeggen € 5.000 tegen € 25.000 voor jou.

  Deal?

   • Avatar
    Frits Fritschy 24 maart 2021

    Heb ik aan gedacht, maar dat is helemaal niet nodig als we een streamer weten te vinden die mee wil doen – niemand gaat controleren of hij écht honderden boze mails krijgt. Volgens mij kent Wim Westerveld iemand die voor die rol geknipt is; het schijnt bovendien iemand te zijn met goede connecties in Hilversum…

    Ja, die Irene Sukandar is een slimme dame!

     • Avatar
      Frits Fritschy 24 maart 2021

      Ach ja, misschien moet ik dit toch maar aan anderen overlaten. Helaas!

 2. Avatar
  Derk Dekker 24 maart 2021

  Goed verhaal, lekker kort (niet mijn sterkste punt) en nog gefeliciteerd met Batavia, nog nét voor Corona!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.