FIDE TrainingGames

Groot nieuws van de wereldschaakbond FIDE! Eerder berichtte ik al op deze site dat er hard werd gewerkt aan een soort STRAVA voor schakers.

Welnu, dit komt er! Over exact een maand wordt FIDE TrainingGames™ officieel gelanceerd. Dit maakt het mogelijk voor schakers overal ter wereld om zelf resultaten in te voeren van serieuze trainingspartijen, buiten officiële competities en toernooien om.

De resultaten worden verwerkt in hun training rating. FIDE-leden die van deze interessante nieuwe mogelijkheid gebruik maken zullen dus op den duur niet alleen een officiële FIDE rating (en eventueel een rapid en blitz rating) krijgen, maar daar komt ook een officieuze FIDE training rating bij, die voorlopig wekelijks zal worden bijgewerkt.

Hoe een en ander in detail in zijn werk gaat is te lezen in het Engelstalige persbericht dat is bijgevoegd.

Hoe werkt het?

Om het voor schakend Nederland op deze site te verduidelijken, laat ik zien hoe dit bij mij in zijn werk is gegaan. Ik was namelijk één van de honderden vrijwilligers die de afgelopen maanden het systeem alvast in stilte getest hebben.

Screenshot van mijn persoonlijke FIDE-pagina met functionele TrainingGames (beta-versie).

Zoals hierboven te zien speelde ik in totaal tien serieuze trainingspartijen. In mijn geval speelden we altijd over-the-board, hetzij bij mij thuis, hetzij bij de tegenstander of op een andere afgesproken locatie, maar natuurlijk altijd met inachtneming van de geldende coronaregels. Ook is te zien dat er altijd minimaal een week tussentijd is aangehouden tussen twee trainingspartijen, om eventuele coronasymptomen de kans te geven zich te openbaren, na een eventuele besmetting. Gelukkig ben ik tijdens geen van deze tien contactmomenten in bijna vijf maanden besmet geraakt.

Ik heb er wel veel plezier aan beleefd! Ook al zijn het “maar” trainingspotjes, het feit dat het meetelt voor een rating zorgt toch voor extra motivatie. En het is ook leuk om een beter idee te krijgen van hoe ik er nu eigenlijk voor sta, qua speelsterkte. Door het winnen van mijn laatste partij gisteravond, tegen mijn collega Feike Liefrink, is mijn training rating gestegen van 1906 naar 1924.

Mijn officiële FIDE-rating, daarentegen, is niet veranderd sinds april 2020.

Magnus Carlsen – Anish Giri

De feestelijke eerste officiële FIDE TrainingGame zal op zaterdag 1 mei om 21.00 uur gespeeld worden, tussen niemand minder dan wereldkampioen Magnus Carlsen en onze nummer één, Anish Giri, met live commentaar te volgen op het FIDE YouTube-kanaal.

De wereldtoppers steunen dit initiatief van harte. Ze hebben ook beloofd er een échte partij van te maken (géén dubbele bongcloud!) en reken maar dat geen van beiden met een inaugurele nul de geschiedenisboeken in wil gaan!

Nadat het resultaat van deze partij is ingevoerd, zal ook de invoerfunctionaliteit voor alle FIDE-leden ter wereld vrijgegeven worden, via de website én via de app.*

Anish Giri en Magnus Carlsen zullen de eerste FIDE training game spelen (foto: Lennart Ootes | Grand Chess Tour)

Namens de FIDE Innovations werkgroep wens ik daarna iedereen veel plezier met serieuze trainingspartijen, waarvan het resultaat nét wat meer meetelt.

 

* De gratis TrainingGames app voor tablet of smartphone is al beschikbaar via Google Play of Apple App Store.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.