Schachfreunde Deizisau wint Online Europacup, Van Foreest met Clichy tweede

De afgelopen dagen werd op tornelo.com de Online Europacup voor clubteams afgewerkt. In totaal namen er 90 clubs aan het toernooi deel, die ingedeeld werden in negen voorronden. Uit elke voorronde kwalificeerden de beste twee teams zich voor de drie play-offs, die in groepen van zes werden afgewerkt. De bovenste helft van de uitslagen van elke playoff kreeg een ticket voor de finaleronde. Elke club stelde per ronde vier man op, en bestond uit maximaal zes deelnemers. Er werd gespeeld met een tijdcontrole van 15 minuten en 5 seconden increment per zet.

Verslag

Onder de deelnemende clubs bevonden zich het illustere OSG Baden-Baden (de eeuwige kampioen van de competitie van onze oosterburen), Clichy (een Franse club met Jorden van Foreest en Loek van Wely in de gelederen), Odlar Yurdu (Azerbeidzjan, met Mamedyarov als topspeler), Ladya Kazan (een team met Vladislav Artemjev en Gata Kamsky), het Nederlandse Zuid-Limburg en het Belgische Pluspion Wachtebeke (met o.a. de Nederlanders Admiraal en De Rover). Het is onmogelijk om alle Nederlandse partijen door te werken, dus ik zal het in de analyses houden bij de partijen in de finalegroep.

Desondanks valt er wel het nodige te vertellen over de groepsfase. Wachtebeke (groep B) wist zich helaas niet te kwalificeren voor de playoffs, ondanks de geweldig spelende Miguoel Admiraal, die 6 uit 8 haalde en alleen tegen Wojtaszek verloor. Zuid-Limburg beschikte naast IM Christian Braun nog over de FM’s Van Meegen en Lenaerts (België), maar die kwamen lang niet alle ronden aan bod. Aangezien de rest van het team een speelsterkte van onder de 2200 bezat en geen van de spelers echt groots was, resulteerde dit in een laatste plaats in groep C. SF Deizisau won deze groep, vooral op basis van de prestatie van Vincent Keymer, die 7 uit 8 scoorde. Ook Ladya Kazan, Odlar Yurdu en OSG Baden-Baden haalden de playoffs, doch de laatsten met behoorlijk wat moeite. Tja, als je de spelers niet afwisselt, vraag je er misschien ook wel om. Bij Clichy kon Loek van Wely redelijk meekomen, terwijl Jorden nog niet in actie kwam in de voorronde.

Er waren dus geen grote verrassingen in de voorrondes. Dat was wel anders in de play-offs, waar topfavoriet OSG Baden-Baden het presteerde om onderaan te eindigen in groep C! En dat terwijl er deze keer wel meer dan vier spelers beschikbaar waren. Ware de avond in levenden lijve geweest, dan hadden de kanonnen Vachier-Lagrave, Rapport en Shirov vast op billenkoek kunnen rekenen… De A-groep werd gewonnen door Ladya Kazan, en Clichy haalde het hierbij slechts op het nippertje. Vooral Van Wely bleek een zwakke schakel te zijn; zijn score van 1,5 uit 5 tegen voornamelijk zwakkere tegenstand zal de voormalige topspeler en huidige senator ongetwijfeld niet heel vrolijk hebben gestemd. Odlar Yurdu kwam probleemloos door voorronde B, Deizisau werd derde.

De finaleronde begon met drie zeges gunstig voor Clichy, maar vervolgens werd er verloren van Deizisau en Hamburg. Deizisau was hen inmiddels gepasseerd en de zege kwam daarna nooit meer echt in beeld, ondanks de 6,5 uit 9 die Jorden van Foreest maakte op het eerste bord. Deizisau beschikte namelijk over Meier en Keymer, die op nog minder partijen nog grotere overscores wisten te behalen. Keymer wordt meer en meer een vaste waarde in het Duitse schaak, terwijl Jorden wederom aantoont dat die wereldtop er voor hem echt in zit. Wellicht dat Keymer en Van Foreest in de toekomst nog vaak genoeg tegenover elkaar zullen zitten. Mednyi Vsadnik verloor net als Deizisau veel punten in de eerste ronden, maar kwam er niet meer bovenop en werd vrij onopvallend derde.

Analyses

Twee partijfragmentjes heb ik voor u geanalyseerd. Onderaan staan ze met analyse in de viewer, maar ik breng ze u graag eerst als puzzel.

Wit wint materiaal.
Was 25. e6 een goede zet van wit?

2 Comments

 1. Avatar
  Frits Fritschy april 02, 2021

  Staat in Van Foreest-Gorjatskina de pion nou op h7 of op f7? In het eerste geval lijkt me 57 Lf8+ wel zo afdoende.

  Toch maar even gecontroleerd of in beide gevallen 57 Le7 Txc4 58 Lxf6+ Kxf6 59 Dxc4 echt wint, maar dat klopt wel. Met de pion op f7 vindt mijn engine nog een mooie:
  57 Le7 Dxe7 58 Txc8 Pd4 59 Dc7? (59 d6 Dxd6 60 De4 wint waarschijnlijk nog wel.) 59… De4!! 60 Dxa5 (60 Df4 Dxf4 61 gxf4 Txd5 en ik moet nog zien dat wit wint, of 60 Dd7 Pf3+ 61 Lxf3 Dxf3 62 Tf1 Ld4 63 Dh3 Lxf2+! 64 Txf2 Ta1+ 65 Tf1 De3+ met eeuwig schaak.) 60… Dxg4 61 Txd4 (61 Tcc1 Pe2+ 62 Kh2 Pxg3! 63 Dc7 Pe4 en wit moet weer eeuwig schaak toestaan, 64 Tf1 Dh5+ 65 Kg2 Dg4+) 61… Lxd4 62 Dc7 Df3 63 Df4 Lxf2+ 64 Kf1 Dxg3 65 Dxg3 Lxg3 en dit is volgens de tablebases remise!

 2. Avatar
  Limburgboven april 05, 2021

  Bedankt voor het verslag.

  Enig idee waarom er niet meer Nederlandse clubs meededen? spijtig! Misschien gewoon niet belangrijk genoeg om topspelers daarvoor te betalen? Maar anderen dan? Een gemiste kans op een interessant toernooi!

  Met Zuid-Limburg hebben we inderdaad alle 6 spelers laten spelen (kwalificatiekans hadden we toch niet!) maar wel sterkste team opgesteld in de wedstrijden die we zouden kunnen winnen, zonder veel succes echter!  We hebben wel een aantal keren pech gehad zoals een tegenstander zonder ZOOM camera met veel discussie tijdens de partij, en ook een pot remisestelling (Lennert Lenaerts had 2 pionnen tegen alleen loper) met verlies door disconnectie net op moment dat beide spelers remise aan het waren proberen overeen te komen. We hebben wel genoten van het spelen tegen de sterke grootmeesters met als meest opvallend een remise van Lennert Lenaerts tegen Esipenko, toch een opkomende wereldtopper, en een bijna winst van Christian Braun tegen Fedoseev. Christian had hem helemaal overspeeld, zodanig zelfs dat Fedoseev de arbiter erbij riep voor check op valsspelen. Hiervoor heeft hij zich later wel geëxcuseerd! Door een mouseslip in totaal gewonnen positie verloor Christian alsnog.

  We hebben wel plezier gehad en (hopelijk) veel geleerd!

  Tenslotte, gefeliciteerd aan Jorden en Loek voor hun heel mooie tweede plaats met Clichy, al zijn ze misschien wel licht ontgoocheld dat het net niet lukte voor goud.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.