De Polgar Challenge

Het kan niet op tegenwoordig. De Play Magnus Group lanceert deze week een nieuwe online tour. Nou eens een keer niet de mondiale top die de dienst uitmaakt, maar dit keer zijn het jeugdige, opkomende talenten, die hun krachten gaan meten. Het gaat er niet alleen om deze spelers te ondersteunen, maar ook om de gelijkheid tussen de twee geslachten te bevorderen in de schaaksport. En wie anders dan Judit Polgar speelt daarin een voortrekkersrol. Zij formeert een team met coaches en neemt het vanaf komende donderdag op tegen een team van Vladimir Kramnik. Ook hij heeft drie coaches aan zijn zijde en een eigen team. Het eerste evenement, genaamd de Polgar Challenge, gaat van start op 8 april. De opstellingen van Team Polgar en Team Kramnik zijn bekendgemaakt.

 

De Polgar Challenge vormt één van de vier uitdagingen waarin elke speler het eenmaal tegen alle 19 andere spelers opneemt in snelschaak – 10 minuten per speler per partij, met een increment van 5 seconden na elke zet. De partijen beginnen steeds om 16.00 uur, met vijf ronden op de eerste drie dagen en vier op de laatste. Vladimir en Judit zullen live commentaar geven hier op Chess24.

Het prijzengeld is $15.000, met $3.000 voor de winnaar, die ook een plaats krijgt in het volgende Meltwater Champions Chess Tour-evenement, dat op 24 april begint. De beste acht spelers in de vier Challenges kwalificeren zich voor de knock-out finale van $40.000.

Maar dat is nog niet alles, want de spelers worden ook in twee teams verdeeld, Team Polgar en Team Kramnik, en hun punten worden ook geteld voor hun teams. Het winnende team mag aan het eind van de tournee naar Dubai, waar Magnus Carlsen in november zijn vijfde wereldkampioenschapsmatch zal spelen. Hieronder de samenstelling van de teams:

De coaches van beide teams:

Vanaf donderdag kunt u dit toernooi volgen op: challengerschesstour.com

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.