Kandidatentoernooi ronde 8: Giri remise tegen ‘Nepo’

Vandaag, klokslag 13:00 uur onze tijd, begon de achtste ronde van het Kandidatentoernooi waar we meer dan een jaar reikhalzend naar hebben uitgezien. Het lijkt wel alsof er geen coronacrisis bestaat want de spelers hoeven geen mondkapjes op en er wordt publiek toegelaten. Desondanks zijn er strenge voorschriften en worden er de nodige medische tests gehouden.

In mijn voorbeschouwing heb ik de gebeurtenissen in de eerste helft van het toernooi beschreven en vooral de huidige tussenstand weergegeven. De twee koplopers, de Rus Ian Nepomniachtchi en de Fransman Maxim Vachier Lagrave namen het respectievelijk op tegen onze landgenoot Anish Giri en de Amerikaan Fabiano Caruana, die allebei een punt minder hebben.

Het toernooi wordt wereldwijd enorm goed gevolgd. Er zijn veel sites waar een livestream te zien (en te horen) is. Mede-eigenaar en webmaster van Schaaksite, Lennart Ootes is daar ter plaatse aanwezig. Hij neemt de nodige foto’s waar onze bezoekers van mogen genieten. Hier wat voorbeelden, genomen bij de aanvang van het toernooi, de openingsceremonie, de technische bespreking en net voor de eerste ronde, waar de openingszet op het bord tussen Nepomniachtchi en Giri wordt gedaan.

Vooral de partij tussen Caruana en Vachier Lagrave trok in het begin alle aandacht. Caruana ging in op de Najdorfvariant, waarin hij er gif op in kon nemen dat MVL zich zou bedienen van de ‘Vergiftige pionvariant’ (met 7…Db6 gevolgd 8…Dxb2). De Fransman staat bekend als een groot specialist maar in het Tata Steeltoernooi, onlangs nog gespeeld, ging hij er tegen dezelfde tegenstander onderdoor. Vanaf januari had hij dus voldoende tijd om de schade te repareren en hij liet zich toch vol zelfvertrouwen in op deze heksenketel.

Anish Giri zorgde ondertussen voor een verrassing door zijn vertrouwde Najdorfvariant in te ruilen voor de Svesnikov. Duidelijk bedoeld om de Rus uit zijn voorbereiding te halen en de opening verliep niet ongunstig voor zwart. Op de zestiende zet week ‘Nepo’ met 16.Dd3 af van de theorie waar met 16.Lg2 nog een partij bekend was (Vitiugov-Sevian, 2020). Na precies 20 zetten, was de stelling volkomen in evenwicht en stond er ook een speelstelling op het bord, zodat Giri niet ontevreden hoefde te zijn.

De beide Chinezen, Wang Hao en Ding Liren zaten toen al ruim en breed weer buiten de toernooizaal aan een drankje. Hun Schotse partij was kort maar hevig. Wang Hao bracht een nieuwtje dat echter werd beantwoord met een scherpe counter. Beide koningen liepen groot gevaar en dan is het logisch dat zo’n partij eindigt in eeuwig schaak. Hier is deze partij:

In de partij tussen Alekseenko en Grischuk, leek het er lange tijd op dat de zwartspeler, die zo graag wilde winnen vandaag, het allemaal niet meezat.

Terug naar de partij van Giri. Hij speelde de opening met zwart zoals het moet. In de Svesnikov geeft zwart vrijwillig het mooie centrumveld d5 op in ruil voor activiteit. Hij speelt als het ware om dat veld heen en probeert potentiële bezetters van dat veld systematisch af te ruilen. Dat is dé manier om de stelling gelijk te trekken en dat is ook de reden dat wit in de moderne theorie een probleem heeft als hij deze opening probeert te kraken. Het is zoals Daniil Dubov, die de livestream deed met Skripchenko, in een Twitterbericht liet weten:

“Ik word helemaal niet opgewonden van deze stelling. Als je het (met zwart) op een logische manier speelt, dan zal je deze stelling niet verliezen”.

Giri heeft waarschijnlijk van te voren bepaald dat dit een goede manier is om de sterke Rus met zwart in bedwang te houden en dat hij zijn punten tegen andere tegenstanders moet zien te halen. Remise met zwart is in elk geval een goed resultaat, maar of hij daarmee een stap voorwaarts heeft gezet voor een eventuele winst in dit toernooi, moet nog blijken. Misschien wil hij ook de kat uit de boom kijken en zien hoe de andere koploper, Vachier Lagrave, het er tegen Caruana vanaf brengt.

En die twee heren waren bezig aan een marathonzitting, zoals gezegd, ontstaan uit de ‘Poison Pawn’. Na een krankzinnig middenspel waarin wit een kwaliteit tegen twee pionnen voor kwam, lukte het Caruana om af te wikkelen naar een eindspel van toren plus pion tegen een paard plus pion. Dat werd door Vachier Lagrave lange tijd uitstekend verdedigd. Hij leek een soort vesting te hebben door met zijn koning en paard rondom pion f6 te blijven cirkelen. Ook Magnus Carlsen die zich met de analyse bemoeide, zag niet hoe die vesting te kraken was. Maar in samenspraak met de Engelse GM David Howell kwamen ze er ondertussen wel achter dat zwart het soms fout kon doen. En juist één van die fouten kwam op het bord. In de volgende diagramstelling heeft zwart zojuist 67… Kg6-f7? gespeeld en dat blijkt de verliezende zet te zijn.

Maar dan moet je wel van goeden huize komen! En ook met weinig tijd op de klok zien hoe je een dergelijk voordeel zou kunnen uitbouwen. Ziet u de winnende voortzetting?

Hoe het dan precies in elkaar steekt, is nog een heel verhaal dat ik met illustratieve varianten heb geprobeerd duidelijk te maken. Het was wel een fenomenale eindspelprestatie van de nummer twee van de wereld om toch door deze linies heen te breken. Ziehier mijn analyse van dit eindspel.

Dan rest ons tenslotte nog het gevecht tussen Alekseenko en Grischuk. Ook daarin vond de strijd plaats tussen een licht stuk (in dit geval een loper) plus twee pionnen tegen een toren. De witspeler had zich hier bewust op ingelaten en dat bleek een goede keuze. De stelling bleek vrijwel de hele partij als ongeveer gelijk te moeten worden beoordeeld maar toen de slotfase begon, met voor beide spelers erg weinig tijd op de klok, ging het halve en het hele punt soms over de tafel heen en weer. Uiteindelijk maakte Grischuk de laatste fout waardoor hij even later zijn koning moest omleggen. Daarmee zal hij zijn aspiraties om de uitdager van Carlsen te worden even in de ijskast moeten zetten.

Het was leuk om de verschillende livestreams te bezoeken, maar misschien was het ook wel wat overkill…

Dubov en Skripchenko op de officiële toernooisite

 

Chess24 met onder andere Magnus Carlsen als commentator

 

Chess.com met speciale gast Viswanathan Anand

 

Op naar de volgende ronde!

Officiële toernooisite: en.candidates-2020.com/

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

5 Comments

 1. Avatar
  Han Schut april 20, 2021

  Wat een fascinerend eindspel in de partij Caruana – MVL!

  De zet 67… Kg6-f7 was niet de verliezende zet, dat was 62… Pe7?

  Na 62… Kf7 zijn er meer dan 20 witte zetten die winnen.

  Verder (o.b.v. de tablebases in Lichess onder de openingsboek tab):

  * 55… Ph6 verliest; 55… Pe7 en 55… Pg7 maken remise

  * 60. Kg4 geeft de winst weg, na 60.Kf5 blijft wit gewonnen staan.

  * 62… Pe7 geeft de remise weg; na 62… Pc7 blijft het remise

  Persoonlijk had ik 55… Pg7 verwacht, vanwege de opzet Pg7-Pe6-Pg5. Pg5 blokkeert; Pg7 beheerst f5 en h5.

  Het blijft in de praktijk heel moeilijk, dat zag je ook aan het commentaar.

 2. Avatar
  Wim Weehuizen april 20, 2021

  Het was toch even slikken dat Giri met een bord vol stukken zo snel met remise tevreden was. Goed de engine gaf aan dat het potremise stond, maar dat had ook nog kunnen veranderen. In diezelfde situatie met nog een vol bord speelden Alekseenko en Grischuk wel door en kwam het tot een beslissing. En dan Caruana die het gewoon steeds maar blijft proberen en er daarbij op rekent dat Vachier Lagrave wel eens in de fout kan gaan. Geweldig om dat te volgen.

  • Avatar
   Dimitri Reinderman april 20, 2021

   Dat Giri genoegen nam met remise is logisch gezien de stand op het bord. Het is eerder raar dat Nepo genoegen nam met remise, zo vond b.v. Carlsen. Wit loopt nauwelijks risico.

 3. Avatar
  Wim Weehuizen april 20, 2021

  Ik neem direct aan dat je gelijk hebt. Ik zag nu ook dat Giri in de eerste ronde, in 2020, met wit van Nepomniachtchi had verloren. Dan is een remise met zwart inderdaad al een duidelijke verbetering.

 4. Avatar
  Henk Smout april 21, 2021

  In Caruana – MVL een in het verre verleden ad acta gelegde variant die in dit millennium door 14.Td1 i.p.v. 14.Tb3 een nieuw leven heeft gekregen. Tot iemand mij van het tegendeel overtuigt zie ik 16.c3 (gangbaar vooral 16.Le2, ook partijen met 16.Lg3) gevolgd door 18.Lc4 als voorbereide bluf die althans tegen de mens – hoe kon MVL immers 16.c3 voorzien?- op het hoogste niveau heeft bewezen succesvol te zijn.

  In voorjaar 1962 had ik met Wit een ook door anderen aanvankelijk voor zolang het duurde prachtig gevonden winstpartij met 10.e5 dxe5 11.fxe5 Pfd7 12.Pe4 Pc6 13.Pxc6 bxc6 14.Lc4, de laatste zet stond ook in het boekje van Euwe en Zwart had ook hier 14… h6 en niet 14… Le7 moeten antwoorden. Pas gisteren leerde de computer mij dat Wit veel beter heeft met 14.Le2 of 14.c4. Alleen Leo Kerkhoff die erbij aanwezig was, ging mij de les lezen dat ik iets deed wat allang met 12… h6 (10… h6 de door MVL gekozen volgorde) was weerlegd.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.