Anish Giri rukt op naar de tweede plaats

Voordat het eigenlijke verslag begint mag u eerst aan het werk: wat zou u in deze stelling spelen met wit?

Anish Giri heeft vandaag opnieuw gewonnen. Dankzij een overwinning tegen Liren Ding staat hij (6.5 uit 11) nog maar een half punt achter op Nepomniachtchi (7 punten), die met wit Caruana (6 punten) op remise hield. Deze drie spelers zullen waarschijnlijk ook strijden om de toernooioverwinning, alle andere spelers staan op 50% of minder. Er is voor onze landgenoot nog wel een probleem: bij gelijk eindigen is hij vrijwel zeker de sjaak, is het niet op onderling resultaat (hij verloor vorig jaar van Nepo), dan wel vanwege zijn slechte SB-score. Ander probleem: hij won deze week met wit tegen Wang Hao en Liren Ding, maar de Chinese tegenstanders zijn op. Maar goed, stel dat hij de komende twee partijen met zwart remise speelt en de laatste ronde nog steeds een halfje achterstaat. Dan krijgen we een laatste ronde met Giri-Alekseenko en Ding-Nepo. Een laatste ronde waar het niet puur op schaakkwaliteit gaat, maar ook om het in bedwang houden van de zenuwen. Twee keer 1-0, ik zie het wel gebeuren!

Terug naar vandaag. In bovenstaande diagramstelling komen twee zetten in aanmerking. Als u 23.Le3 kiest, bent u een solide speler a la Judit Polgár en Vidit Gujrathi. Goeie zet, wel wat saai. Koos u voor 23.Pe4: gefeliciteerd, u bent een wilde aanvalsspeler in de stijl van Anish Giri! Slechts zes zetten duurde de partij nog. Een mooie spectaculaire overwinning, een partij uit één lijn als je de partij snel zou naspelen, maar eigenlijk stond zwart rond zet 19 beter. De uitgebreide analyse laat het zien.

De andere witoverwinning kwam in de partij tussen Grischuk en Vachier-Lagrave. De Fransman begon met zo’n mooie uitgangspositie aan de hervatting, maar net als in Wijk aan Zee blijkt hij met zwart heel kwetsbaar. Twee keer verloor hij eigenlijk vandaag. Eerst kwam hij in het middenspel verloren te staan, maar hij vocht zich terug en in de tijdnoodfase (vooral tijdnood voor Grischuk natuurlijk) stond het weer even gelijk. Na nog een fout liet Grischuk de Fransman niet meer glippen.

Een belangrijke partij voor de stand was die tussen Nepo en Caruana. De laatste kon met een overwinning de spanning weer helemaal terugbrengen, maar hij had zwart. Dat is een nadeel: dat bleek vooral toen Nepo voor het Schots Vierpaardenspel koos, de Franse ruilvariant der open spelen. Caruana probeerde nog wel met een moderne gambietvariant wat spel te krijgen, maar kon de 0.00 niet vermijden. Vakkundig wikkelde Nepo af naar een saai gelijk toreneindspel.

Zo kijkt iemand die favoriet is om het toernooi te winnen (foto gemaakt door Lennart Ootes)

Ten slotte nog de partij tussen twee spelers die al kansloos zijn, Alekseenko en Wang Hao. De laatste miste een grote kans op zet 28. Daarna probeerde hij het nog wel, maar tevergeefs.

16 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 23 april 2021

  Na de bespreking van Nepomniachtchi-Caruana staat niet deze partij in de viewer, maar (opnieuw) Giri-Ding.

 2. Avatar
  Wim Weehuizen 24 april 2021

  Remise in de partij Caruana- Giri is heel waarschijnlijk. In de periode eind 2011 tot begin 2013 hebben ze beiden twee keer gewonnen, maar sindsdien heeft alleen Caruana nog een keer in 2016 van Giri gewonnen. De overige 25 klassieke partijen uit die periode van begin 2013 tot 2021 zijn in remise geëindigd. Een erg hoog remise percentage, dat wel.

 3. Avatar
  Richard Vedder 24 april 2021

  Wat zou dat toch voor ding zijn rechts op de foto bij Nepo. Dat lijkt wel zo’n wit plastic stoeltje voor in de tuin, maar die zullen ze daar toch niet op die hoogte neergezet hebben?

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 24 april 2021

   De stoel van de tegenstander denk ik. Iedere speler heeft namelijk zijn eigen stoel! Waarschijnlijk is er ook nog wel een foto van Lennart waarop al die verschillende stoelen te zien zijn, maar ik was te lui om te zoeken.

  • Avatar
   Frits Fritschy 24 april 2021

   De stoel heeft een gat in de rugleuning met een netje ervoor.

 4. Avatar
  PIET KUIJS 24 april 2021

  Giri heeft een paar jaar terug in de Duitse competitie toch nog een keer van Caruana gewonnen?

 5. Avatar
  Wim Weehuizen 24 april 2021

  Bedankt voor de vermelding. Die partij van Giri tegen Caruana uit 2018 in de Bundesliga was niet in de database opgenomen, die ik geraadpleegd heb. De eerste partij die Giri van Carauna won, op oudejaarsdag 2011 in Reggio Emilia, was ook een Russische partij, maar toen speelde Giri met zwart. Giri won dat toernooi. Toch denk ik niet dat Giri vandaag Russisch gaat spelen. Maar wel goed om die partij uit 2018 nog eens na te spelen.

   • Avatar
    Pieter Priems 24 april 2021

    Ik begrijp dat niet zo goed. Is die stelling echt zo verloren?

    • Avatar
     RickH 24 april 2021

     Zelfs Jorden op Chess.com stream was verbaast!

     Stelling was slecht (-1.x) volgens comp, maar ietwat snel opgegeven, ook de 2 andere GM’s waren verbaasd.

     • Avatar
      RickH 24 april 2021

      Langere analyse geeft aan dat wit verloren is, maar waar Fabi nog lang doorspeelde in verloren positie gad Wang nogal snel op.

      Het is wat het is!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.