Street Smart Chess

Axel Smith schreef al diverse boeken, denk daarbij aan ‘Pump up your rating’ en ‘The Woodpecker Method’. De rode draad in zijn werk is hoe je snel betere resultaten leert scoren.

Ook in zijn nieuwste boek ‘Street Smart Chess’ doet hij een zeer geslaagde poging om de lezer te laten zien hoe die meer punten kan scoren. Het boek geeft antwoord op vragen, zoals:

Wanneer is het zinvol om vol op winst te spelen? Of is het beter om de veiligheid op te zoeken en op remise aan te sturen? En, wellicht de belangrijkste vraag: hoe pas je je speelstijl aan het gewenste resultaat aan?

Het boek is verdeeld in drie delen:

  • Op winst spelen (4 hoofdstukken met Adhiban, Navara, Carlsen en Tari)
  • Nederlagen voorkomen (Bu Xiangzhi en Ulf Andersson (natuurlijk!)
  • De ongemakkelijke tegenstander spelen (Fresinet en Heine Nielsen)

Axel interviewt, voor elk deel een aantal kenmerkende spelers. Deze spelers geven commentaar op hun partijen. Het geeft een interessant inkijkje in hun denkwijze. Daarbij komen we ook meer te weten over de persoonlijkheid van deze schakers. Uiteraard destilleert de auteur ook adviezen uit de manier hoe deze schakers het aanpakken.

Navara is vooral een kei in het verslaan van spelers die wat minder sterk zijn dan hij. Uit alles wat hij zegt klinkt zijn bescheidenheid door. Bij hem draait het onder meer om de partij een beetje uit balans te brengen en vooral geen opening spelen met relatief veel geforceerde zetten.

Adhiban gaat er juist vol tegenaan wanneer hij een sterkere speler tegenkomt. Zijn houding:

  • Speel op een rommelige aanval. Bij voorkeur met een stevig positioneel fundament door je stukken op goede plaatsen neer te zetten.
  • Grijp de kans wanneer die zich voordoet! Misschien is het de enige die je krijgt.
  • Wees geen kwade verliezer! Verliezen is de beste manier om te leren.

Axel sluit elk hoofdstuk af met enkele oefeningen uit zijn eigen partijen. Een aardige opgave uit het hoofdstuk ‘op winst spelen’ is, zie het diagram.

Een moeilijke opgave. Het antwoord is: ‘nee’. De variant is lang, maar goed uit te rekenen omdat het vooral gedwongen zetten zijn voor zwart met weinig keuze. Dus pakte Axel het nog even wat behoedzamer aan.

Beter voorkomen dan genezen

Omdat ik zelf 6 jaar in Zweden woonde (en alleen voor de FIDE zelfs de ‘Zweedse nationaliteit’ bezit) kan ik uiteraard niet om Ulf Andersson heen. Ik heb hem persoonlijk beter leren kennen omdat we lid waren van dezelfde club. Zijn houding kun je het best beschrijven met ‘voorkomen is beter dan genezen’. Door anti-positionele zetten te vermijden geeft hij zijn tegenstanders weinig kans om ergens voor te spelen. Dat merkte ik ook in enkele vluggertjes die ik wel eens tegen hem speelde. Ik ging kansloos ten onder. Meestal omdat ik slechts een pionnetje of zo kwijt raakte. Maar dat was voor hem uiteraard meer dan genoeg. Andersson is een eindspelvirtuoos. En misschien toch niet helemaal de remiseschuiver waar men hem vaak voor aanziet. Wat is zijn advies?

  • Verzwak je pionnenstructuur niet.
  • Zorg dat je stukken goed gecoördineerd zijn: geen paarden aan de rand en geen lopers zonder toekomst – tenzij de beloning volstrekt helder is.
  • Houd je koning veilig.

Het zal je niet verbazen dat het boek adviezen van uiteenlopende aard bevat. Dat maakt het trouwens ook zo’n leuk en leerzaam boek.

Samenvatting

Het boek bevat meer dan genoeg leerzaam materiaal om een flinke tijd mee door te brengen en er zeker wat aan over te houden. De titel geeft voor mij de kern van het competitief schaken weer: de vaardigheden die je bezit, maximaal en met enige sluwheid benutten. Of het nu gaat om een halfje scoren of een heel punt binnen hengelen, hangt uiteraard van de omstandigheden en je tegenstander af.

  • Titel: Street Smart Chess
  • Auteur: Axel Smith
  • Uitgeverij: Quality Chess
  • ISBN-nummer: 978-1-78483-122-6
  • Pagina’s: 244
  • Hardcover
  • Gepubliceerd: 2021
  • € 29,99

Hier beschikbaar. Lees alvast de eerste pagina’s.

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.