ChessFellow

ChessFellow, het nieuwe schaakplatform, is inmiddels live! Heel simpel gezegd is het een soort Facebook speciaal voor schakers. Hier vind je meer informatie en kun je de app downloaden: chessfellow.app

Natuurlijk ligt het schaakleven momenteel voor een belangrijk deel stil en kan ook ChessFellow nog niet alle ideeën uitvoeren die we in petto hebben, maar deze rustige fase kunnen we wel benutten om alvast contact te zoeken met oude en nieuwe vrienden: connect now and meet later.

ChessFellow heeft voor ogen om met name offline mooie evenementen te organiseren (waarbij de app als hulpmiddel fungeert), maar ook wij maken van de nood een deugd en organiseren momenteel leuke dingen online. Op vrijdag 21 mei organiseert ChessFellow bijvoorbeeld gave blitz matches, leuk om te volgen!

8 Reacties

 1. Avatar
  Wijnand Engelkes 08 mei 2021

  In het promotiefilmpje, al na 3 seconden, ligt trouwens het schaakbord een kwartslag gedraaid. En die pion rechtsboven in de hoek kan ook niet.

  De stelling is niet onmogelijk, de tweede witveldige loper van oranje kan natuurlijk door promotie zijn ontstaan, maar doet wel vreemd aan.

   

   

  • Avatar
   Wijnand Engelkes 26 mei 2021

   Ik zie dat het filmpje is aangepast, en dat h1 inmiddels de correcte kleur heeft. Door het spiegelen zijn nu de witte en zwarte koning op d1 resp. d8 terechtgekomen. De pion op h8 en de twee -nu zwartveldige- lopers op dezelfde kleur zijn gebleven.

 2. Avatar
  Merijn 08 mei 2021

   

  Ach ja, het animatiefilmpje is duidelijk wat speels van aard, maar point taken

  Ik ben zelf groot fan van Lichess, maar dat zijn vooral speelplatformen, terwijl ChessFellow een social medium is. Het is overigens versie 1.0, alle toeters en bellen volgen nog

  Dank voor je reactie!

 3. Avatar
  Eric César van 't Hof 09 mei 2021

  Als liefhebber van schaken en techniek vind ik dit een leuk inititief. Of het bij een groot publiek zal aanslaan, zal de praktijk moeten uitwijzen. Voor zover ik het nu kan zien, zijn er in elk geval twee unieke features: 1. De Nederlandse taal, 2. De mogelijkheid om een nieuwe, willekeurige schaker te vinden in de (toevallige) omgeving van waar je bent.

  De taalkwestie moet niet onderschat worden. Ook al beheerst vrijwel iedereen de Engelse taal, de eigen moedertaal blijft toch fijner. Ik herinner me het populaire Nederlandstalige schaaktijdschrift Schaakbulletin, dat ongeveer 37 jaar geleden overschakelde op de Engelse taal en vanaf dat moment NIC Magazine werd genoemd. Het bleef een mooi blad, internationaal, maar veel Nederlandse abonnees zijn toen toch afgehaakt.

  Het tweede unieke feature, om een schaker in je omgeving te vinden, is iets compleet nieuws. Ik ben benieuwd hoe dat in de praktijk zal uitpakken. De pandemie zorgt ervoor dat het grootschalig testen hiervan nog niet mogelijk is.

  Daarnaast is er ook veel overlap, bijvoorbeeld met chess.com. Ook in die app / website zijn er puzzels, trainingen, video’s, groepen, discussies, etc. Wanneer iets al beschikbaar is, hoeft dat een ontwikkelaar nog niet tegen te houden om het óók te maken, maar dan in een hopelijk betere uitvoering. In chess.com zit bijvoorbeeld wel veel, maar ik vind dit zelf niet allemaal bijzonder prettig geïmplementeerd.

  Om echt iets geheel nieuws te maken is moeilijk. Er wordt immers overal ter wereld geschaakt en er zijn ook overal slimme mensen die een website of app kunnen maken. Bovendien werkt iedereen met dezelfde bouwstenen: een (touch-) scherm voor teksten en (bewegende) beelden, een microfoon, een camera, een luidspreker, een internetverbinding via WiFi of 4G, etc. Het is dus logisch dat verschillende apps in zekere zin allemaal een beetje op elkaar lijken.

  Het staat los van het onderwerp “ChessFellow”, maar een bedrijf dat er in de afgelopen jaren in is geslaagd om iets totaal nieuws te maken op schaakgebied is de Indische onderneming SquareOff. Dit is een schaakrobot die op deze site eerder is besproken. Sinds kort heb ik er ook eentje. Het is dus een schaakbord dat in staat is zelf de stukken te verplaatsen (door magneten). Bij het bord hoort ook een speciale app. Je kunt schaken tegen het apparaat zelf (Stockfish), maar ook op chess.com en lichess.org. Je kunt via de SquareOff app een videoverbinding opzetten met je tegenstander, waar ter wereld die zich ook bevindt, zodat je tijdens de partij ook auditief en visueel kunt communiceren. Sinds vele jaren kun je ook op internet schaken met een DGT smartboard. Dit werkt technisch ook zeer fraai. Wel vind ik dat DGT qua software ondersteuning de laatste tijd is achtergebleven bij de concurrenten (zoals SquareOff).

  Ik wens de makers van ChessFellow veel succes bij de verdere ontwikkeling en uitbreiding.

   

   

  • Avatar
   ayacucho 11 mei 2021

   @Guidoder, de pijlen staan goed, GM Shakriyar Mamedyarov is Goliath. De IMs gaan winnen want de lange haren van Goliath zijn afgeknipt zoals duidelijk is te zien op de foto!

    

 4. Avatar
  ayacucho 11 mei 2021

  Mijn ideale Barcelona weekendtrip:

  op zaterdag met je lokale ChessFellow date een potje schaken in de Sagrada Família,

  op zondag met je lokale Tinder date een wedstrijd van FC Barcelona bezoeken en de Ramblas doen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.