“Paard” door Gerhard Eggink

Het is alweer een tijdje geleden is dat we wat bijzonders hoorden van de FIDE. U weet wel, de wereldschaakbond, de Fédération Internationale des Échecs. Waar je voorheen iedere maand wel wat hoorde over strapatsen van de toenmalige presidenten is het nu doodstil. Lees de hele column in PDF.

Deze en andere columnisten van SV Promotie, schreven samen meer dan 1000 columns. U leest ze op onze site.

2 Reacties

 1. Avatar
  Karnebeek 08 mei 2021

   

  Met iemand als Kasparov, Karpov, Van der Sterren of Polgar als voorzitter (van de FIDE) zouden we in ieder geval iemand met gezag en naam hebben.’ Karpov, iemand van gezag? 

  De (politieke) bestuurscultuur in Nederland blijft de laatste tijd bepaald niet onbesproken. Eerder moest de corrupte FIFA flink door het stof, al is er vooralsnog géén boycot van het WK voetbal in Qatar. De FIDE staat eveneens al jaren in een kwalijk daglicht. Als er één sport politiek is, is het schaken. De toenmalige FIDE voorzitter Iljoemzjinov was, naast zijn reeds schitterend geschetste strapatsen, ook goed bevriend met de Russische politicus en dictator Poetin. 

  Gedurende zijn controverses met Kasparov in de jaren ’80 van de vorige eeuw, bestonden er over de (verbindende) kwaliteiten van Karpov reeds ernstige twijfels. Sedert zijn controversiële uitlatingen over de oorlog in Oost-Oekraïne en het neerschieten van MH17 (‘Het staat vast dat Rusland niet de dader is’) heeft Karpov voor velen als serieus bestuurder afgedaan. Op opportunistische Pinokkio’s zit immers niemand meer te wachten.

  Maar Judith Polgar als FIDE voorzitter (en Paul van der Sterren als secretaris) zou een goed begin zijn van dat noodzakelijke nieuwe schaak elan!         

 2. Avatar
  meijgia 08 mei 2021

  Beste Gerhard, ook ik verwachtte (en verwacht) niet veel van Kasparov en Karpov, zie mijn column ‘Waarom ik niet naar Khanty-Mansiysk ging’ uit 2011, zie svpromotie.nl/index.php?pagina=columns&item=5705. Ik ben het met Karnebeek eens dat het duo Polgar van der Sterren een prima combinatie zou zijn. Groeten, Hans.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.