Schaakpuzzeltje

Vermoedelijk herken je meteen dat dit een stelling is die is ontstaan na een Siciliaanse opening. In het bijzonder de Najdorf-variant. Ik durf wel te stellen dat dit een van de mooiste openingen is die er bestaan. Het is zo veelzijdig. Wat is de beste zet voor wit? Alvast een waarschuwing: je bent er zeer zeker niet met de eerste zet! Oplossing…

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

6 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 19 mei 2021

  Tsja, may the best engine win. Na 26… Tc8 staat er nog een hoop te gebeuren. Misschien niet helemaal geschikt als opgave – iedereen die wel eens een siciliaan wat beter bekeken heeft, denkt gelijk aan Pd5 en inderdaad, daarmee ben je er nog niet. Het is zelfs niet helemaal zeker dat je er ooit komt (behalve als je de bewuste engine tot je beschikking hebt).

 2. Avatar
  Michel Hoetmer 20 mei 2021

  @Frits Fritschy de vraag was ‘wat is de beste zet voor wit?’ Dan denken we al gauw dat het ‘wit speelt en wint’ is. Daar ben ik ooit een keer ingetrapt op mijn examen voor schaaktrainer 2. Toen was ik bij een van de opgaven amechtig op zoek naar een winst die er niet was. De beste zet in de betreffende stelling was een verdedigende zet. Toen Eddy Sibbing me dat duidelijk maakte, zag ik direct wat de beste zet was. Inderdaad is het ook na 26. … Tc8 nog een hele partij. Zwart heeft dan spel tegen pion c2. Maar wit kan dat verdedigen en staat dan wat beter naar mijn smaak.

  @Henk Smout 20. Lg3xe5 lijkt inderdaad sterker dan 20. Pf3xe5. Na slaan met de loper blijft later de pion op g5 hangen.

  • Avatar
   Frits Fritschy 20 mei 2021

   Maar als de beste zet voor wit al gegeven is, wat is dan precies de vraag?

   • Avatar
    Frits Fritschy 20 mei 2021

    Oeps, foutje van mij, ik was gelijk naar je artikel doorgegaan.

    • Avatar
     Michel Hoetmer 20 mei 2021

     Beste Frits, geen probleem hoor. Ik waardeer altijd je betrokkenheid en fijne reacties. Opmerkingen zijn altijd welkom. Zoals die (ook) van Henk Smout. Die zetten me aan het denken: waarom heb ik zelf niet beter naar 20. Lxe5 gekeken?

     Wellicht wel een idee voor me om de opgaven voortaan beter te presenteren/formuleren.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.