”Een gRimlach” door Manuel Nepveu

Het AVRO-toernooi van 1938 zal, vermoed ik zomaar, niet heel scherp op uw netvlies staan. Dat is niet vreemd, want “voor de oorlog” is langzamerhand zoiets als de Grijze Oudheid van het schaken. Maar u kent ongetwijfeld die prachtpartij tussen Botwinnik en Capablanca…
Lees de hele column in PDF.

Deze en andere columnisten van SV Promotie, schreven samen meer dan 1000 columns. U leest ze op onze site.

4 Reacties

  • Avatar
   Henk Smout 23 mei 2021

   De rechtsonder de notatie op chessgames aanklikbare 60-minuten-analyse van SF9 waardeert 15.dxc5 met -0.08 en 15.o-o met -0.55.

 1. Avatar
  Frits Fritschy 23 mei 2021

  Na 15 0-0 c4 heeft zwart een snel te activeren meerderheid op de damevleugel waar wit weinig tegenover kan stellen. Zet je het paard op c3 en de loper op e2 of f3, dan zou het misschien nog wel meevallen. Nu staan alle witte stukken net verkeerd. Dan maar liever een pion nemen, dan heb je nog wat.

  15 dxc5 bxc5 16 Le2 is gespeeld, maar ook niet heel bijzonder. Je hebt dan tenminste nog spel tegen d5 (maar zwart natuurlijk ook over de b-lijn).

 2. Avatar
  Frits Fritschy 26 mei 2021

  Als we ‘retireborn’ op chessgames mogen geloven, was pas 30 Dxe5 de verliezende zet. Hij geeft 30 Tc2 Df4+ 31 Kd3 Tf6 32 Dd5 als ‘completely unclear’. Ik zie ook niet onmiddellijk hoe zwart verder komt zolang de toren niet op de d-lijn kan komen, maar eeuwig schaak lijkt er altijd wel in te zitten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.