Eline Roebers schakelt Griekse GM uit op EK!

De Europese Schaakunie (de ECU) organiseert van 24-30 mei een zogenaamd hybride knock-outtoernooi waarmee 36 Europese spelers zich kunnen kwalificeren voor de World Cup. Het gaat hier om een online toernooi waarbij spelers uit hetzelfde land samen komen op een speellocatie waar ze gebruik mogen maken van een gewoon schaakbord. Als ze hun zet hebben bedacht moeten ze die invoeren op het nieuw ontworpen platform Tornelo. In principe kan de wedstrijdleiding via een verplichte Zoom-verbinding de spelers én hun bureaublad zien. Tijdens het gehele evenement worden via webcams in de zaal de spelers in de gaten gehouden; tegelijkertijd heeft de bond ook wedstrijdleiders afgevaardigd die ook fysiek aanwezig zijn om te controleren of alles er eerlijk aan toe gaat. De KNSB heeft besloten om in het topsportcentrum Papendal een zaal op te tuigen om dit allemaal mogelijk te maken. Het publiek kan alle partijen live volgen en bovendien is er dagelijks een uitzending op twitch met de hoogtepunten van iedere dag.

 

 

Nederlandse spelers – Grootmeesters en Eline en Machteld

Machteld van Foreest (links) en Eline Roebers namens Nederland.

Zoals gemeld kunnen Nederlandse spelers zich via dit hybride toernooi een kwalificeren voor de World Cup die op 10 juli in Sochi begint. Zij moeten dan sowieso drie knock-outronden zien te overleven. Er wordt telkens op twee opeenvolgende dagen een partij volgens het klassieke speeltempo (120 minuten per persoon per partij en 30 seconden increment vanaf het begin) gespeeld. Mocht het dan 1-1 staan, volgt er een tiebreak met rapidpartijen (10+3) die eventueel gevolgd wordt met een Armageddon partij.

 

De volgende spelers verschenen voor Nederland aan de start:

GM Erik van den Doel, GM Roeland Pruijssers, GM Lucas van Foreest en GM Liam Vrolijk. Omdat het ook mogelijk was om wildcards uit te delen koos de bond ervoor om twee jonge meiden, te weten Eline Roebers (wereldkampioen bij de meisjes t/m 14 jaar) en Machteld van Foreest (wereldtop in haar leeftijdscategorie) ervaring te laten opdoen tegen grootmeesters.

Dat begrip ‘ervaring opdoen’ werd door Eline heel anders geïnterpreteerd dan misschien van te voren verwacht. Zij kwam tot een daverende sensatie door de Griekse grootmeester Mastrovalis (2521) uit te schakelen! In de gewone partijen én in de rapidpartijen werd het telkens 1-1 en in het Armageddonpotje, waarin wit (Eline) 5 tegen 4 minuten, kreeg met de eis dat ze moest winnen, lukt het haar om de Griek op de knieën te krijgen.

 

In de diagramstelling heeft zwart zojuist 27…Tag8?? gespeeld en dat is een ongelooflijke blunder in reeds moeilijke stelling.
28. Pf3!
Dreigt pardoes mat in drie én damewinst.
28…g5 29. Pxg5+ Txg5 30. fxg5 Ld8 31. Dxh6+ Dxh6 32. gxh6 fxg4 33. Tf7+ Kg6 34. Tf6+ Kh7 35. Txg4

Twee pionnen en een kwaliteit meer, nu nog binnen de tijd het punt binnenhalen…
35…Pg6 36. Tf7+ Kh8 37. h7 Tg7 38. Txg7 Kxg7 39. Txg6+
Black Resigned
1-0

Lucas van Foreest die zich ook via de tiebreaks wist te kwalificeren voor de volgende ronde.

Een fantastische prestatie, nu op naar de volgende grootmeester!

In het rondeverslag van de Europese Unie werd melding gemaakt van deze uitslag. Alleen wordt er vanuit gegaan dat Mastrovasilis verloren heeft van een jongen…

Two Greek representatives experienced a similar scenario. Mastrovasilis Athanasios (GRE, 2521) played against the 15 years old Roebers Eline (NED, 2066). After the equal result in classical and rapid matches, the drawing of lots decided that Mastrovasilis takes black pieces in Armaggedon. Even though he needed only a draw against the much lower rated boy, Mastrovasilis lost the game.

Overigens zijn er de nodige kinderziektes bij dit ‘hybride schaaktoernooi’. Zo moet iedereen in Zoom inloggen ‘Room A’. Maar bij de tiebreaks wordt dat ineens ‘Room B’. Toen de tiebreak tussen Eline en Mastrovasilis al begonnen was, bleek dat de Griek in de verkeerde Zoom-ruimte zat, waarop een wedstrijdleider de klok stilzette. Vervolgens duurde het vrij lang eer hij de andere Zoomruimte had weten te vinden…

Ook tussen de laatste tiebreakpartij en het Armageddon vluggertje zat erg veel tijd, terwijl de hoofdarbiter en een andere wedstrijder (op afstand) elkaar tegenspraken. De communicatie onderling moet nog drastisch verbeterd worden, wil zo’n toernooi soepel verlopen, kennelijk…

Hierbij de uitslagen en partijen van de Nederlandse spelers uit de eerste K.O.-ronde (die van Eline heb ik van commentaar voorzien):

GM Van den Doel – IM Caspi

 

GM Kobalia – Machteld van Foreest

 

GM Pruijssers – FM Persanyi

 

GM Lucas van Foreest – FM Mica

 

GM Afanasiev – IM Vrolijk

 

GM Mastrovalis – Roebers

 

Belangrijke links:

De partijen kunnen vanaf 14 uur gevolgd worden via deze livelink.

IM Stefan Kuipers bespreekt via het schaakbond twitchkanaal dagelijks de hoogtepunten tussen 20:00 en 21:00 uur.

Indeling Nederlanders Hybrid toernooi

Twitch kanaal Schaakbond

Live partijen Hybrid toernooi

(Alle foto’s zijn gemaakt door Lennart Ootes, die ook als wedstrijdleider aanwezig is bij dit evenement)

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

12 Reacties

 1. Avatar
  Hendrikom 26 mei 2021

  Elines tegenstander is een beroemdheid vanwege Dg6+ https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1607991

  • Avatar
   Piet Peelen 26 mei 2021

   [pgn height=270 layout=vertical] [FEN "5rk1/p3np1n/2q1r2p/1p3N1Q/3B2P1/3P3P/P4R1K/8 w - - 0 35"] [/pgn]

   • Avatar
    Dennis Brouwer 27 mei 2021

    Volgens de overlevering werd Mastrovasilis na het uitvoeren van Dg6 door omstanders bedolven onder gouden munten.

     

 2. Avatar
  Piet Peelen 26 mei 2021

  Knap gedaan van Eline! Haar tegenstander gaf haar de kans en die pakte ze! 64…Txf2+! is een mokerslag. Toch was de stelling nog remise! Dat zou ik vroeger nooit geloofd hebben.

  [pgn height=270 layout=vertical] [FEN "8/6pk/5q1p/1Q6/8/8/8/6K1 w - - 0 69"] [/pgn]
   

  Ooit las ik dat dit eindspel remise is! Ik viel van m’n stoel. 69.Kh2?? gaf Eline de kans af te wikkelen naar een gewonnen eindspel.

  • Avatar
   Piet Peelen 26 mei 2021

   Hier nog een diagram na zet 68, maar met de zwarte stukken twee rijen naar beneden.

   [pgn height=270 layout=vertical] [FEN "8/8/8/6pk/5q1p/1Q6/8/6K1 w - - 0 1"] [/pgn]

   Nu valt iets meer op dat de zwarte koning kwetsbaar is voor schaakjes van achteren. Voor de liefhebbers: er is hier maar één zet die remise maakt! Aangezien ik niet zo snel zie hoe ik die kan verbergen kunt u hem opzoeken via http://www.k4it.de/?topic=egtb&lang=en Momenteel zijn alle stellingen met 7 stukken uitgezocht. Wanneer zou de 32-stukken tablebase er zijn? 😉

   • Avatar
    Frits Fritschy 26 mei 2021

    Wanneer de 32-stukkentablebase er zou zijn? Vermoedelijk als er eindelijk genoeg graan is om de uitvinder van het schaakspel te betalen…

    • Avatar
     Hendrikom 26 mei 2021

     Ik word bijna benieuwd naar dat eindspel Hjartarson-Timman, welke Hjartarson als een raket opgaf 🙂

     • Avatar
      Frits Fritschy 26 mei 2021

      Uhhh… jij weet blijkbaar meer dan ik. Welk eindspel bedoel je?

     • Avatar
      Peter Huisman 27 mei 2021

      Deze (www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1143125) misschien. In ieder geval een dame-eindspel, met een pluspion voor zwart. Maar als dat klopt, dan vind ik “nog 15 zetten doorspelen” iets anders dan “als een raket opgeven”.

   • Avatar
    Piet Peelen 27 mei 2021

    Duidelijker is met de witte dame op b1. Eén remisezet: 1.Dh7+! Kg4 2.Dd7+! Kg3 3.Dd3+! Df3 en nu moet wit niet blijven schaakgeven met 4.Dd6+? want na 4…Kh3 5.Dh2+ Kg4 zijn de schaakjes op en wint zwart. De fraaie stille zet 4.Dd2!! maakt remise. De pion op g5 hangt en zwart komt niet verder.

  • Avatar
   Frits Fritschy 26 mei 2021

   Zover ik me kan herinneren: John Nunn vond dit toen hij met de tablebases aan het rommelen was.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.