Exit Giri in Cryptocup: Berlijnse muur Radjabov onkraakbaar

Deze week wordt het zesde toernooi van de Champions Tour gehouden, de FTX Crypto Cup. FTX is een soort effectenbeurs voor cryptomunten en het prijzengeld is dit keer daarom gedeeltelijk in bitcoins. Voor de rest is alles zoals gebruikelijk: uit een zestienkamp plaatsen acht spelers zich voor de kwartfinales, die tegen elkaar twee minimatches van vier rapidpartijen spelen. Dit alles op Chess24. Anish Giri eindigde als tweede in de zestienkamp en wist zich dus relatief makkelijk voor de kwartfinales te plaatsen, maar helaas bleek daarin Radjabov te sterk. Eén nederlaag bleek fataal omdat de andere zeven partijen in remise eindigden.

Op Wikipedia staat in het lemma “Tennis strategy” het volgende: “A defensive baseliner, counter-puncher or retriever, tries to return every ball and relies on the opponent making mistakes. The trademarks of a counterpuncher include consistent shots with low error rate, as well as precise placement that makes it hard for their opponent to execute an aggressive shot.” Vertaal dat naar schaken en je hebt de strategie van Radjabov. Niet verliezen is zijn motto en dan het punt pakken als de tegenstander een fout maakt. Met zwart dus het Berlijns. Vier keer probeerde Giri het te kraken, vier keer tevergeefs. In de eerste partij kreeg hij nog wel een eindspel drie tegen twee met loper tegen paard, maar het bleek ondanks lang proberen remise. In de derde partij moest Giri al heel snel zijn winstpogingen staken. En helaas maakte hij in de vierde partij twee fouten, genoeg voor Radjabov om het punt binnen te halen.


In de tweede minimatch probeerde Radjabov het niet eens met wit: twee keer eindigde de partij in precies dezelfde theoretische zetherhaling (wat een beetje het thema van dit toernooi is, ik zag veel identieke remises). Met wit probeerde Giri niet het eindspel maar 4.d3 tegen het Berlijns, om beide keren evengoed een eindspel te krijgen. De eerste keer was dat een kansrijk toreneindspel, maar in plaats van met 46.Tc8 de druk op te voeren ruilde de Hagenaar torens en wikkelde zo af naar een potremise pionneneindspel. In zijn tweede poging kwam hij een pion voor, maar het loperpaar bleek genoeg compensatie. En zo eindigde de tweede minimatch in 2-2, genoeg voor Radjabov om naar de halve finales te gaan.

In de halve finales speelt Radjabov tegen Carlsen, die drie nederlagen tegen Nakamura wist te compenseren met vijf overwinningen. In het interview na afloop werd hem gevraagd of zoiets tegen Radjabov ook kon gebeuren. “Dat lijkt me sterk”, was het logische antwoord. Gelukkig is er ook nog de andere halve finale: So tegen Nepo.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.