“Pawns in the Crosshairs”

In mijn verslag van gisteren over de partij tussen Anish Giri en Maxime Vachier Lagrave heb ik misschien iets gemist in het verre eindspel. Gelukkig hebben we ons altijd oplettende lezerspubliek en ditmaal was het MvanLeeuwen die ons attent maakte op een analyse van de Nederlandse schaakjournalist Peter Doggers die op chess.com het kritieke moment in het lopereindspel besprak.

 

“Pawns in the Crosshairs”

In zijn boek “Dvoretsky’s Endgame Manual” geeft de beroemde Russische trainer over het eindspel met ongelijke lopers diverse principes die een schaker in zijn ransel zou moeten voeren om zich een volleerd eindspelkenner te noemen. Eén principe is het “Pawns in the Crosshairs” dat vrij vertaald betekent “Pionnen in het vizier” betekent. Omdat 1 plaatje meer zegt dan 1000 woorden, geeft Dvoretsky een diagram met de volgende stelling.

1. c5! Lxc5 2. Lb3 e5 3. Le6 Kc7 4. Ke4

en de remise is duidelijk. Wit hoeft alleen maar zijn loper over de diagonaal g4-c8 heen en weer te spelen om de remise te bereiken. Door het pionoffer kon de loper de pion van e6 aanvallen die niet op dat moment gedekt kon worden. Daardoor werd de pion naar de voor zwart ongunstige kleur gedreven. Het gevolg hiervan was dat de pionnen van zwart allemaal eenvoudig kunnen worden geblokkeerd.
½-½

 

Giri, Anish – Vachier-Lagrave, Maxime

Foto Lennart Ootes

42…Kf6?
Peter Doggers: “As it turns out, only this is the decisive mistake. Giri thought 42…f6 43. f4 was winning in this case but
[Na 43. a6 Lc5 heeft wit geen 44. f4 vanwege 44…Lxe3 met remise.] 43…Lc1! which the famous Russian trainer Mark Dvoretsky called “pawns in the crosshairs” still saves the day for Black:
[HG: De vraag rijst eigenlijk waarom zwart niet sowieso 43…Lc5 mag doen. Het is mij niet gelukt om een winst te vinden voor wit, dus dan zou dat “Pawns in the Crosshairs” niet nodig zijn geweest, hoewel het wel een goede manier is om de witte pionnen in bedwang te houden. De enige winstpoging die ik kan bedenken lijkt 44. fxg5 fxg5 45. Kf3] 44. fxg5 [44. Kf3 Kd6 45. a6 Kc7 and White cannot create a second passed pawn.] 44…fxg5 45. Kxg5 [HG: Interessant lijkt nog 45. e4!? waarmee wit e4-e5 dreigt. Maar zwart houdt hier ook de stelling in evenwicht met een koningszet. 45…Kd6 (Er is ook niets mis met 45…Kf6) 46. a6 Le3 47. Kh5 (zie analysediagram)
en nu is het zwarte schema redelijk simpel. De koning houdt de a-pion tegen en zwart zet pionnen op e5 en g5 en de loper op f4 waarna hij ook een vesting heeft. 47…e5 48. Kg6 Kc6 49. Kf5 Lf4 50. Lb5+ Kb6 remise.] [Als pion e3 gedekt wordt met 45. Kf3 Kd6 46. Ke4 e5 kan zwart wederom kiezen voor bovengenoemd verdedigingsschema. 47. a6 Kc6 48. Kf3 Kb6 en er valt niets te halen voor wit.] 45…Lxe3+ Doggers: “and now Giri pointed out that White needs to avoid that the black king reaches h8 with” 46. Kg6 Kf8 47. Kh7 (zie analysediagram)
“but as it turns out, White cannot make progress in this setup”.

Nog even de rest van de partij:
43. a6 Lc5 44. Lb5 La7

Zoals we inmiddels weten, offerde Giri zijn loper voor f7.
45. Le8! Ke7 46. Lxf7!
Fraai gezien want zo verovert hij de belangrijke pion op g5 waarmee hij de tweede vrijpion forceert die hem de winst garandeert.
46…Kxf7 47. Kxg5
En deze stelling is simpel gewonnen.
47…Kg7 48. h4 e5 49. Kf5 Lb8 50. Ke4 1-0

 

Al met al een boeiend geheel!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.